Gutereš: Dijalog Beograda i Prištine u ćorsokaku

Generalni sekretar UN u izveštaju o KiM navodi zabrinutost zbog pogoršanja odnosa Beograda i Prištine

U Njujorku će danas biti održana redovna, tromesečna sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu. Srbiju predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Na sednici će biti razmatran izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a za period od 17. januara do 15. aprila.

Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu UNMIK-a u tom periodu, odnosno, izneće našu ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji i delovanju UNMIK-a, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš u tromesečnom izveštaju o Kosovu navodi da je zabrinut zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno nakon hapšenja direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Аurića. Gutereš je pozvao strane da izbegavaju zapaljive izjave.

„Dijalog između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jeste, kako se čini, zapao u novi ćorsokak…Apelujem na obe strane da daju novi podsticaj dijalogu kako bi se sproveli svi do sada postignuti sporazumi“, naveo je Gutereš.

U izveštaju se navodi i da su se u poslednja tri meseca na Kosovo vratile samo tri osobe. „Zabrinut sam zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno posle hapšenja Marka Аurića, direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, 26. marta. Pozivam obe strane da izbegnu provokativne akcije i uzdrže se od zapaljivih izjava“, navodi se u izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Gutereš je upozorio i da ponašanje kosovske policije tokom akcije hapšenja Marka Аurića, u kojoj je nekoliko osoba povređeno, predstavlja „razlog za brigu“ i pozvao na „detaljnu istragu“ o tom događaju, navodeći da su potrebne „korektivne mere“ vezane za kršenje ljudskih prava.

Šef UN je izrazio zabrinutost i zbog sporosti istrage o ubistvu jednog od lidera Srba sa severa Kosova – Olivera Ivanovića, navodeći da „međusobne sumnje i osećaj nesigurnosti predstavljaju prepreku u izgradnji poverenja među zajednicama na Kosovu“.

Gutereš je, istovremeno, pozdravio odluku kosovskog parlamenta da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnog Gorom, upozoravajući na opstrukcije pojedinih poslanika.

Prvi čovek UN je naveo i da su se u tri meseca, na koja se odnosi njegov novi izveštaj, na Kosovo vratile svega tri osobe iz redova nealbanaca.

U delu izveštaja koji se odnosi na aktivnosti Euleksa, navodi se da su istražitelji Specijalnog suda za zločine, koje su tokom sukoba počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, nastavili istragu o navodima vezanim za „nehuman odnos i nelegalnu trgovinu ljudskim organima“. U izveštaju, međutim, nema novih detalja o toku istrage ili o početku suđenja pred Specijalnim sudom, napominje RTS.

Prethodnih nekoliko sednica SB UN o Kosovu proteklo je, mahom, u oštroj raspravi o budućem formatu održavanja ovih sednica, pri čemu se Britanija, SAD i Francuska zalažu da se rasprave o Kosovu, sa sadašnje četiri godišnje, prorede na dve.

 

Izvor Tanjug/B92, 14. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u