Španska štampa: Rahoju povodom Kosova samo utešna nagrada

Španija nije uspela da ,,istera“ Kosovo sa samita u Sofiji

Španski premijer Marijano Rahoj obično ne predvodi kampanje protiv EU. Međutim, “balkanski rat“ je izgubio, piše španski “El konfidensijal“.

Španska vlada se trudila da na predstojećem samitu Zapadnog Balkana i EU u Sofiji Kosovo ne dobije tretman države.

Sa gorućim katalonskim pitanjem, Rahoj je od početka jasno stavio do znanja da njegovi partneri neće sedeti za istim stolom sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Njegovo insistiranje je ipak bilo uzaludno, piše “El konfidensijal“.

Premijer Rahoj nije uspeo, kako se navodi, da natera svoje EU partnere da se pridruže protestu na naredom samitu koji će se održati u Bugarskoj 17. maja.

Kosovo, koje je deo “zapadnobalkanske šestorke“ sa Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom, učestvovaće na samitu. S obzirom na to, Rahoj neće prisustvovati samitu.

Kako piše “El konfidensijal“, Rahoj će otići u Bugarsku, ali će se tamo sastati sa lokalnim vlastima i biće prisutan na večeri sa evropskim liderima dan pre samita, a posle toga će se vratiti u svoju zemlju.

I dok se čeka zvanična potvrda iz Madrida, u Briselu je već preneta poruka da Rahoj neće učestvovati.

“Ne očekuje se“, naveli su izvori sa čela EU za “El konfidensijal“.

I izvori iz španske vlade su, kako se navodi, potvrdili da Rahoj ne ide, iako je učešće Španije na samitu i dalje otvoreno pitanje. Dodaje se i da se ne očekuje da Rahoj u poslednjem trenutku promeni svoj stav.

El konfidensijal“ piše da ni javne deklaracije ni diplomatski zahtevi nisu bili dovoljni da se “Kosovo oseća manje kao država“.

“Kosovo je deo šestorke i mnoge članice EU smatraju da je veoma važno da ceo region bude prisutan“, navode izvori.

Kako se navodi, Zapadni Balkan, koji je za mnoge Špance udaljen i stran, ključan je za Evropsku uniju.

“Ne samo zbog svog položaja komunikacionog plovila između EU i Istoka, već i zbog rastućeg ruskog uticaja, destabilizujućeg rizika u uvek vuklanskom regionu“, navodi “El konfidensijal“ u tekstu pod naslovom “Rahoj izgubi rat na Balkanu“.

Španija nije jedina članica EU koja nije priznala Kosovo, koje je jednostrano proglasilo nezavisnost pre deset godina. Grčka, Kipar, Rumunija i Slovačka, sve iz drugačijih razloga, to odbijaju, ali će sve one učestvovati na samitu, te će Rahoj jedini da odsustvuje.

Španija, koja je trenutno fokusirana na pitanje Katalonije, je zemlja koja je održala “najčvršću poziciju“ kada je taj samit u pitanju, objašnjavaju izvori. Kako se navodi, Grčka i Rumunija su mnogo “fleksibilnije“, dok je Kipar, koji i sam ima teritorijalne probleme, “na pola puta“. Čak ni poseta predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska Madridu nije naterala Rahoja da promeni svoju poziciju.

Kako se navodi, jedina “utešna nagrada“ za špansku vladu je što će biti izbegnuta “zajednička deklaracija između EU i zapadnobalkanske šestoreke“, koja bi – crno na belo – stavila i Kosovo kao potpisnika dokumenta. Umesto toga, dogovorena je evropska deklaracija, s kojom su balkanske zemlje usaglašene, ali koju neće potpisivati.

“Mnogi evropski partneri nisu zadovoljni sa ovim rešenjem, ali su ga prihvatili jer razumeju špansku situaciju, solidarno“, navodi se u tekstu.

“Španija je u ovom pokretu ostavila puno političkog kapitala, koji u stvarnosti ne prelazi simboliku, a da nije postignuto ono što je nameravano: da Kosovo ne dobije tretman države u toku samita. Postavlja se pitanje da li je vredelo, s obzirom na rezultate“, zaključuje “El konfidensijal“.

 

Izvor B92, 14. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u