Da li bi povlačenje Kfora zapalilo Kosmet?

Ukoliko bi članice NATO odlučile da povuku svoje trupe, to bi omogućilo prisustvo snaga drugih zemalja

Srbija će tražiti podršku dveju uticajnih članica Saveta bezbednosti UN Rusije i Kine, kako bi se zaustavili očigledni planovi prištinskih saveznika o povlačenju misija Kfor i Euleks sa Kosova i Metohije.

U slučaju ovakvog scenarija, koji moćni pokrovitelji kosovske nezavisnosti ne kriju, a sve sa ciljem da se pripremi teren za formiranje tzv. vojske Kosova, ozbiljno bi bili ugroženi bezbednost i opstanak Srba u pokrajini.

Zato je stav Beograda čvrst i jasan: Rezolucija 1244 SB UN i Vojnotehnički sporazum iz Kumanova predviđaju samo prisustvo Kfora na KiM i bilo kakva promena morala bi takođe da dobije saglasnost na Ist Riveru. A tu Srbija može da računa na Moskvu i Peking.

Komandant NATO snaga u južnoj pokrajini, general Salvatore Kuoči, najavio je, za „Novosti„, mogućnost da u slučaju formiranja „kosovskih oružanih snaga“ zemlje članice Alijanse pojedinačno razmotre povlačenja snaga Kfora sa KiM, što je dovelo do uznemirenja u sredinama s većinski srpskim stanovništvom u pokrajini.

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže nam da Kfor na KiM nije došao voljom zemalja članica NATO, već odlukom SB UN i da svaka promena statusa mora biti odobrena na istom telu:

— Za nas je formiranje „vojske KiM“ neprihvatiljivo i predstavlja veliku opasnost po mir u regionu. Velikim silama koje su stvorile tzv. državu Kosovo se žuri i ljuti ih čvrst stav Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića da nema priznanja KiM i da se ne odustaje od borbe za očuvanje međunarodnog prava. Svako umanjenje uloge Kfora je opasno i za nas neprihvatljivo.

Milovan Drecun, šef parlamentarnog Odbora za KiM, takođe smatra da se ne može preći preko činjenice da je Kfor mandat dobio od Ujedinjenih nacija i da samo ova organizacija može da ga – ukine:

— To nije misija NATO, već UN. Ukoliko bi i članice Alijanse donele odluku da povuku svoje trupe, to bi otvorilo prostor za prisustvo snaga drugih zemalja. Mislim da su i u NATO svesni da „kosovske bezbednosne snage“ ne mogu da budu garant bezbednosti na KiM, već upravo suprotno.

I politički predstavnici Srba na KiM upozoravaju na opasne posledice:

— Srpska lista je protiv odlaska Kfora sa KiM i protivimo se skraćivanju mandata misije – kaže nam Igor Simić, portparol i poslanik Srpske liste.

Preteći glas o mogućem povlačenju međunarodnih snaga iz pokrajine, prema oceni poznavalaca bezbednosnih prilika na Balkanu, nimalo nije slučajan. Snage Kfora jedina su oružana sila s punim legitimitetom na KiM, s kojom sarađuje i Vojska Srbije. Priča o gašenju ove formacije trese jedini bezbednosni stub koji povezuje Beograd, Prištinu i NATO.

Snage Kfora trenutno broje nešto više od 4.200 oficira i vojnika iz 28 država. Najbrojnije trupe dolaze iz SAD, Italije, Nemačke, Austrije i Turske.

Profesor Fakulteta bezbednosti Milan Mijalkovski, zbog svega ovoga, reči generala Kuočija čita kao još jedan pokušaj javne opomene Srbiji za slučaj da ne ispunjava više ili manje otvorene naloge Zapada:

— Formiranje vojske Kosova u bilo kom vidu bezbednosna je pretnja koja zaslužuje ozbiljnost i temeljne pripreme. Srbija toga mora da bude svesna i da se priprema za budući razvoj događaja. Jedini odgovor na to jeste jačanje sopstvenih kapaciteta za odbranu i modernizovanje oružanih snaga.

Na sličnom stanovištu – da je ovo još jedno upozorenje Srbiji da popusti pred pritiscima kojima je izložena u rešavanju kosovskog problema – stoji i bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović:

— Poruka je više nego jasna – ako Beograd ne postigne dogovor sa Albancima, a Kfor u međuvremenu ode, šta će se desiti Srbima na KiM? Očigledno je da je i ovo u cilju uznemiravanja i zastrašivanja Srba

PORUKA VUČIĆA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za „Jahu njuz“ da kosovsko pitanje ostaje velika prepreka na putu Srbije ka članstvu u EU i pozvao Prištinu na ustupke. – Albanci misle da je vreme da Srbija prizna punu nezavisnost Kosova i to je to. Da ne treba da čine ništa u vezi sa Srbima, u vezi sa Srbijom i da samo treba da čekaju. Ja nisam spreman da pričam o konkretnim pojmovima, ali oni moraju da načine određene ustupke u pravom smislu te reči – kazao je Vučić.

 

Izvor Večernje novosti, 15. maj 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u