Najmanje 58 mrtvih u Gazi, danas sednica SB UN

U Pojasu Gaze još se prebrojavaju žrtve

Ovog jutra u Jerusalimu i Pojasu Gaze je mirno. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sednicu na kojoj će razgovarati o jučerašnjim neredima. Najmanje 58 osoba je ubijeno, a 2.700 ranjeno kada su izraelske snage otvorile vatru tokom protesta protiv otvaranja ambasade SAD u Jerusalimu. Za danas najavljeni novi protesti.

Posle jučerašnjih izraelsko-palestinskih sukoba u kojima je najmanje 58 osoba ubijeno, na palestinskim teritorijama najavljeni su novi protesti.

U Pojasu Gaze još se prebrojavaju žrtve, tako da broj ubijenih i ranjenih nije konačan.

U Jerusalimu je ovog jutra mirno, a povećano je prisustvo policije koja legitimiše uglavnom građane arapskog porekla, javlja specijalni izveštač RTS-a Vladimir Banić iz Jerusalima.

Grad, inače, izgleda svečano, svuda su izraelske i američke zastave, kao i plakati u čast predsednika SAD Donalda Trampa.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je, inače, u nedelju uveče organizovao gala svečanost povodom otvaranja ambasade SAD, na koju su bile pozvane diplomate 86 država koje imaju ambasade u Tel Avivu, među kojima je i Srbija, piše Politika. U autorskom tekstu Boška Jakšića navodi se da su se pozivu Netanjahua odazvale 32 zemlje.

Na zahtev Kuvajta, danas će biti održana vanredna sednica Saveta bezbednosti UN. Predstavnik Palestine pri UN zatražio je da Savet bezbednosti osudi ubijanje Palestinaca, prenosi AP.

Sa druge strane, izraelski predstavnik pri UN zatražio je od Saveta bezbednosti da osudi Hamas, koji je predvodio proteste protiv otvaranja nove ambasade SAD u Jerusalimu i pod čijom je kontrolom Pojas Gaze.

Turska je najavila opoziv ambasadora iz Vašingtona i Tel Aviva, a ambasadora iz Izraela povlači i Južna Afrika.

„Izrael je teroristička država i koraci koje preduzimaju to i dokazuju. Nažalost, SAD sarađuju sa Izraelom nemilosrdno kao što su sarađivali sa kurdskom milicijom u Siriji i Islamskom državom, iako su govorili da se protiv nje bore. Ovo što je Izrael uradio je genocid i nije prvi put da je Izrael izvršio genocid“, rekao je turksi predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Američka administracija je decenijama izbegavala preseljenje ambasade, što je Donald Tramp vrlo brzo učinio. Palestinci su time izgubili nadu da će se stvari političkim putem rešiti.

„Zločin selidbe američke ambasade je neopravdan, agresivan čin prema našoj zemlji i večnoj prestonici Palestine – Jerusalimu“, rekao je predstavnik Hamasa Halil el Haja.

Zamenik portparola Bele kuće Radž Šah rekao je da su svesni izveštaja o nasilju u oblasti Gaze.

„Odgovornost za tragične smrti su samo na Hamasu. Hamas je namerno i cinično provocirao ovakav odgovor i, kao što je rekao državni sekretar, Izrael je imao pravo da se brani“, poručio je Šah.

 

Izvor Tanjug/RTS, 15. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u