Dokazi za Skota: Uranijum ne leči

Najmanje što ambasador Skot može da uradi je da se izvini našoj zemlji i svim obolelim, rekao je Vulin

Srbija će u naredne dve godine pokušati da pronađe neoborive dokaze da je NATO svojim bombama sa osiromašenim uranijom posejao otrove širom naše zemlje, koji su doveli do drastičnog povećanja smrtonosnih bolesti i čije posledice će trpeti mnoge dolazeće generacije.

Studija koju će pripremati stručnjaci u novoformiranoj komisiji Narodne skupštine biće najbolji odgovor na skandaloznu tvrdnju američkog ambasadora Kajla Skota da „iako je nekome od političke koristi da rast nivoa obolevanja od raka pripiše upotrebi osiromašenog uranijuma – nije poznat naučni dokaz koji bi to potkrepio“. Dokument koji će sačiniti stručnjaci mogao bi da bude i jaka osnova za tužbe protiv članica Alijanse za bombardovanje i potraživanje višemilionske odštete.

Upravo to mnogi vide i kao ključni razlog za krajnje nediplomatsko istupanje Skota i njegovo „žmurenje“ na dramatične podatke da su maligne bolesti u Srbiji gotovo tri puta učestalije nego u svetu: kod nas se na 100.000 stanovnika registruje 5.500 obolelih od različitih vrsta karcinoma, a u svetu 2.000. Samo od leukemije smrtnost je od 2002. povećana za čak 139 odsto. Broj obolelih od karcinoma kod nas svake godine raste za dva odsto, a u svetu za 0,6 procenata.

Skotove tvrdnje, potkrepljene i licemernim spekulacijama da bi se razlozi za ovako pogubnu statistiku mogli potražiti i u našoj genetici, starosti stanovništva i velikom broju pušača, izazvale su burne reakcije i državnih zvaničnika i naučnika.

— Ambasador Skot nas je mnogo puta ubeđivao da smo sami krivi što smo bombardovani, a sada hoće da nas uveri i da smo sami krivi kada umiremo od raka. Osiromašeni uranijum je u celom svetu izvor bolesti, ali u Srbiji, po ambasadoru Skotu, treba da se čuva kao lek. Najmanje što ambasador može da uradi je da se izvini našoj zemlji i svim obolelim. Ne treba biti lekar da bi se saosećalo sa patnjama obolelih, dovoljno je biti čovek – poručuje ministar odbrane Aleksandar Vulin, za „Novosti„.

I Slavica Đukić Dejanović, ministarka za populacionu politiku, smatra da su proizvoljne izjave poput Skotove nedopustive:

— Ni ja, kao lekar i naučnik, ne usuđujem se da iznosim paušalne tvrdnje bez konkretnih dokaza, pa se pitam odakle mu tolika hrabrost. Politika ne bi trebalo da ima bilo kakav uticaj, već isključivo nauka i struka, na utvrđivanje pravih efekata izloženosti osiromašenom uranijumu.

Američki ambasador pokušao je da svoje tvrdnje potkrepi i izveštajem tima UN iz 2001. koji je sproveo istraživanje na terenu i zaključio da mesta sa osiromašenim uranijumom ne predstavljaju značajnu opasnost po zdravlje.

Međutim, dr Darko Laketić, predsednik parlamentarnog Odbora za zdravlje i porodicu, koji će voditi Komisiju za istraživanje posledica NATO bombardovanja, iznosi drugačije argumente:

— Isti taj tim UN je 2002. opovrgao svoj prvobitni nalaz, tvrdeći da je otkrivena kontaminacija širokih razmera od mesta udara oružja sa osiromašenim uranijumom i da je to posebno slučaj na pet lokacija na KiM, gde su zagađeni voda i životna sredina, ali da, navodno, nema efekata na zdravlje ljudi. Da ne pričam o ispitivanjima in vivo na životinjama, koja su pokazala da izloženost osiromašenom uranijumu izaziva oštećenje ćelija i može dovesti do anomalija na plodu.

U Komisiji, koju će voditi Laketić, biće narodni poslanici, ali i vrhunski stručnjaci iz oblasti medicine, nauke, prava, vojske… Izveštaji će biti podnošeni na svakih šest meseci, a konačan dokument biće gotov 2020.

Jake kontraargumente za ambasadora SAD ima i neourohirurg prof. dr Danica Grujičić, koja je među prvima ukazala na pogubne posledice bombardovanja:

— Ne znam odakle potreba da posle divljačkog bombardovanja i ubijanja dece i civila i trovanja životne sredine neko sebi daje za pravo da nam govori šta i kako treba da radimo. Gospodin Skot je lepo naveo da nije lekar, i samim tim ne vidim odakle tolika hrabrost da analizira zdravstvene podatke. Na listi SZO među kancerogenim elementima se nalaze svi raspadni produkti osiromašenog uranijuma, ali tu nije i sam osiromašeni uranijum, što je jednako besmisleno kao kada bismo napravili jelo od svih otrovnih sastojaka i rekli da samo jelo nije otrovno. Zašto je osiromašeni uranijum van spiska, verovatno treba pitati vojne komplekse, koji su jedini zainteresovani za njegovu upotrebu.

Profesorka Grujičić tvrdi i da nije tačan podatak koji je izneo Skot, da je istraživanje nekoliko srpskih naučnika dokazalo da osiromašeni uranijum nije štetan, i tražila je da ambasador navede imena tih stručnjaka. Navela je i da je od osmoro ljudi koji su čistili teren oko predajnika RTS u Vranju, gađanog oružjem sa osiromašenim uranijumom, sedmoro već preminulo od kancera. I pita ambasadora Skota: da li su i naša deca starci i pušači, kada sve češće obolevaju od raka?

PORAST STERILITETA KOD MUŠKARACA
Danilo Tvrdišić, iz Udruženja „Zdrava Srbija“, tvrdi da je naglo povećan sterilitet kod muškaraca. Odnosno, pre bombardovanja, kod 400.000 parova koji nisu mogli da imaju decu razlog je u 20 odsto slučajeva bila neplodnost muškaraca, a sada je to oko 40 odsto:

— Bakari Kante, nekadašnji šef Misije UN na Kosovu, napravio je izveštaj u kome tvrdi da se u Srbiji desio ekološki genocid, zbog čega su četiri grada, Pančevo, Kragujevac, Bor i Novi Sad, proglašena nebezbednim za život.

TUŽBE
Pravni tim na čijem čelu je niški advokat Srđan Aleksić priprema 19 tužbi protiv članica NATO zbog bombardovanja oružjem sa osiromašenim uranijumom, koje bi trebalo da budu podnete pred sudovima zemalja Alijanse do kraja godine. Kako Aleksić kaže za „Novosti„, u slučajevima koje pripremaju imaju dokaza da su građani oboleli zbog izloženosti uranijumu.

 

Izvor Večernje novosti, 17. maj 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u