Ruski energetski prodor u Hrvatskoj?

Rusija može više učiniti za Hrvatsku nego SAD i EU, rekao je ruski ambasador u Zagrebu

Ekonomska i energetska saradnja bila je tema istorijski važnog sastanka kada je predsednica Kolinda Grabar Kitarović pet sati razgovarala sa Vladimirom Putinom.

“Verujem da nikad nije imala tako dug razgovor. Ruski predsednik sugerisao je tada da Rusija može pomoći Hvatskoj, deset dana kasnije naše ministarstvo energetike poslao je zvanično pismo o uključivanju Rusije u hrvatsku energetiku, međutim mi još uvek čekamo odgovore iz vlade Hrvatske. To nije ni lepo niti pristojno, iako znam da je hrvatska vlada možda pod pritiskom,“ rekao je ambasador Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov, piše Poslovni dnevnik.

Ruska uloga će biti važna i u izgradnji LNG terminala na Krku, jer će EU uvek morati da uvozi ruski gas, iako navode da žele da budu energetski nezavisni. Ali, zašto žele da smanje zavisnost od ruskog, ali ne i od norveškog gasa, upitao je Azimov.

“Ne želimo da budemo konkurenti EU u izgradnji LNG terminala. Govori se da će funkcionisati uloženih 100 miliona evra iz EU, ali to nije dovoljno novca, a Rusija bi vam mogla dati milijarde! Verujte, mi smo vam najpouzdaniji partner kojeg možete imati. Putin je rekao da će Rusija svojim novcem dovršiti proces gasifikacije Hrvatske, a još čeka odgovor. Hrvatskoj strani je predloženo veće snabdevanje naftom i gasom iz Rusije, po razumnoj ceni, pa verujem da će jeftini ruski gas doći do Hrvatske. Pa i Amerikanci kupuju od nas gas jer je jeftiniji“, naveo je on.

Dodao je i da je Putin predložio i da Rusi renoviraju elektrane u Hrvatskoj, što bi sami i platili.

„Ruska prisutnost u hrvatskom energetskom sektoru zasad je relativno skromna, osim što Lukoil im 55 benzinskih stanica, a Janaf dobro zarađuje na ruskom izvozu nafte u susedne zemlje. Sa PPD-om imamo strateški sporazum do 2027, snabdećemo ih sa bar milijardu kubika sirove nafte, a u drugoj fazi s još dve milijarde. Druge zemlje u regiji itekako dobro zarađuju poslujući s nama – Srbija, Mađarska, BiH. U rafineriju Pančevo je uloženo 600 miliona evra, a uložiće se još toliko. Želimo ulagati u Hrvatsku ali za to mora postojati politička dobra volja. Uvereni smo da Rusija može više učiniti za Hrvatsku nego SAD i EU zajedno“, dodao je ambasador.

 

Izvor Poslovni dnevnik/B92, 18. maj 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u