Utvrđen novi sastav Vlade Rusije

Lavrov i Šojgu ostaju, Rogozin smenjen

Ruski predsednik Vladimir Putin je na sastanku sa premijerom Dmitrijem Medvedevom odobrio predloženi spisak novog sastava Vlade Rusije, prenose mediji.

Kako se navodi, ministar inostranih poslova Rusije ostaće Sergej Lavrov, dok će Sergej Šojgu i dalje predvoditi vojni resor.

Prvi zamenik premijera biće Anton Siluanov, koji će ujedno predvoditi i Ministarstvo finansija, što predstavlja novinu budući da će u novom sastavu Vlade od sada biti i funkcija prvog vicepremijera.

Međutim, bitna izmena je da bivši vicepremijer zadužen za odbrambenu industriju Dmitrij Rogozin više nije u sastavu Vlade, već je na njegovo mesto postavljen bivši zamenik ministra odbrane Jurij Borisov.

Ostali vice premijeri biće Tatjana Aleksejevna, Jutij Trutnjev, Olga Golodec, Vitalij Mutko, Dmitrij Kozak, Aleksej Gordejev, Maksim Akimov i Konstantin Čujčenko, što znači da će u novom sastavu Vlade biti ukupno devet vicepremijera, što je za jedan manje nego u prošlom sazivu.

Pored toga, na čelu Ministarstva za vanredne situacije biće Jevgenije Ziničev umesto Vladimira Pučkova, dok će Ministarstvo poljoprivrede predvoditi Dmitrij Patrušev umesto Aleksandra Tkačova.

Svoje funkcije zadržali su Aleksandar Novak na čelu Ministarstva energetike, Maksim Topilin koji će i dalje predvoditi Ministarstvo rada, Maksim Oreškin na mestu ministra za ekonomski razvoj, Pavel Kolobkov će ostati u Ministarstvu sporta i ministar obrazovanja ostaće Mihail Kotjukov.

Pored Rogozina, Pučkova i Tkačova svoje funkcije su izgubili i Mihail Menj, bivši ministar izgradnje, Nikolaj Nikiforov, bivši šef Ministarstva komunikacija, Vladimir Pučkov, koji je predvodio Ministarstvo za vanredne situacije, Sergej Donskoj – Ministarstvo za prirodnu sredinu, Mihail Abizov, ministar transparentnosti, kao i vicepremijeri Igor Šuvalov i Arkadij Dvorkovič.

 

Izvor Sputnjik, 18. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u