Erdogan u Sarajevu: Zalažem se za dobre odnose sa Srbijom (VIDEO)

Hiljade pristalica dočekalo Erdogana u sarajevskoj ,,Zetri“

U sarajevskoj „Zetri“ okupilo se nekoliko hiljada ljudi iščekujući govor turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, a okupljeni mašući zastavama Turske uzvikuju „sultan Erdogan“.

Erdogan će se obratiti prisutnima na 6. Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata.

Portal Klix.ba javlja da brojni učesnici na sebi imaju majice s turskim nacionalnim simbolima i da prisutni pevaju pesme o Erdoganu, mašu zastavama i uzvikuju „sultan Erdogan“.

Očekuje se da će se u „Zetri“ okupiti 15.000 ljudi.

Erdoganu će se na bini pridružiti i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović koji je ranije izjavio da ne vidi nikakav problem u tome što će Erdogan u Sarajevu promovisati svoje političke ciljeve uoči prevremenih predsedničkih i parlamentarnih izbora 24. juna u Turskoj.

ZALAŽEM SE DA BIH IMA DOBRE ODNOSE SA SRBIJOM I HRVATSKOM
Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, koji boravi u radnoj poseti Sarajevu, gde će učestvovati na predizbornom mitingu uoči vanrednih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, jedinom koji se održava van Turske, poručio je da njegova zemlja podržava BiH na svim poljima, posebno u odnosima sa susedima – Srbijom i Hrvatskom.

Erdogan je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim domaćinom, predsedavajućim Predsedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem, rekao da Turska posebnu važnost pridaje regionalnim odnosima, posebno odnosima BiH i Srbije i BiH i Hrvatske.

Ukazao je na potrebu da se nastavi sa praksom primene trojnih mehanizama u odnosima Turska, BiH i Srbija i Turska, BiH i Hrvatska.

Izrazio je veliko zadovoljstvo napretkom i ispunjenom obavezom BiH na evropskom putu, te obećao podršku Sarajevu na aktiviranju plana za članstvo BiH u NATO.

“Veliko zadovoljstvo je da je BiH ispunila obavezu u procesu EU integracija, da je predala odgovore na Upitnik i nadam se da će ovo postignuto ubrzanje biti nastavljeno”, rekao je Erdogan.

Šef turske države je rekao da će Turska nastaviti da pruža podršku BiH na svim poljima i da pritom, kako je rekao, njegova zemlja nije imala, nema i neće imati nikakve “skrivene namere”, osim uspostavljanja prosperiteta, ekonomskog razvoja, održanja mira i stabilnosti u BiH i regionu.

Govorio je o povećanju ekonomske saradnje sa BiH , posebno u oblasti izvoza mesa u Tursku, kao i brašna, šećera i ulja.

“Razgovarali smo o vojnim, političkim kulturnim, turističkim, transportnim i poljoprivrednim pitanjima, šta možemo da uradimo i koje ćemo korake napraviti da saradnju u svim tim oblastima poboljšamo”, rekao je Erdogan.

Upitan da pojasni šta je mislio kada je rekao da je u razgovoru sa delegacijom BiH bilo reči o namenskoj industriji, Erdogan nije odgovorio.”

“Turska će pružati podršku miru, stabilnosti, očuvanju teritorijalnog integriteta BiH, koja je sastavljena od dva entiteta. Podržaćemo jačanje mira, prosperiteta i stabilnosti”, kazao je Erdogan.

Konstatovao je da će vanredni parlamentarni izbori u Turskoj biti održani 24. juna, kao i da će u oktobru izbori na svim nivoima biti održani u BiH.

“Nadam se da će ti izbori (u BiH) biti održani u demokratskoj atmosferi, miru i da će biti sprovedeni na fer i pravedan način”, rekao je Erdogan.

Turski šef države je rekao da su izmene Izbornog zakona unutrašnje pitanje BiH i da ga treba rešiti u skladu sa međusobnim razumevanjem.

ČUO SAM ZA PRETNjE ZATO SAM I DOŠAO
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potvrdio je danas u Sarajevu da je od turskih obaveštajnih službi dobio informaciju da se na njega sprema atentat tokom boravka u BiH, te istakao da je upravo zbog toga i došao.

“Ja sam čuo za ovu vest i upravo zbog toga što sam to čuo, došao sam ovde. Jer, upravo ove pretnje nas ne mogu sprečiti da idemo putem kojim smo krenuli. Kada smo krenuli odlučni smo da idemo dalje tim putem”, poručio je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

POLOŽIO VENAC NA GROB ALIJE IZETBEGOVIĆA: ON MI JE DAO BOSNU U AMANET
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan položio je cveće na grob prvog predsednika BiH Alije Izetbegovića, oca aktuelnog predsedavajućeg Predsedništva BiH, Bakira Izetbegovića.

U pratnji Erdogan bila je njegova supruga Emine Erdogan, predstavnici delegacije Turske, predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija Izetbegović te predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Erdogan je ranije u nekoliko navrata isticao da je Alija Izetbegović bio veliki državnik i jedan od najvažnijih mislilaca našeg veka, podseća portal Klix.

Predsednik Turske je ranije ispričao da je Aliju Izetbegovića posetio 18. oktobra 2003. u Sarajevu, samo dan pre smrti, kada mu je prvi predsednik BiH kazao: „Tajip, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte“.

„Činjenica da je Bosnu dao u amanet Turskoj manifest je njegovog civilizacijskog horizonta. Jer, Alija je video i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarišući se jedni s drugima, mogu ostvariti svoju civilizacijsku misao“, rekao je tada Erdogan turskim medijima.

GRAĐANI IZ NOVOG PAZARA , SJENICE I TUTINA U SARAJEVU
Više od 10 punih autobusa građana iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina, u organizaciji Sandžačke demokratske partije i SDA Sandžaka, koje čine vlast u gradovima Novi Pazar, Tutin i Sjenica, zaputilo se rano jutros u Sarajevo na skup turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Kako saznaje Tanjug, iz Novog Pazara u organizaciji Sandžačke demokratske partije krenulo je pet autobusa, a SDA Sandžaka organizovala je takođe pet autobusa.

Iz Sjenice su put Sarajeva jutros krenula dva autobusa na skup podrške turskom predsedniku, iz Tutina tri autobusa, dok su iz Prijepolja i Priboja krenulo dva autobusa.

Na transparentima kojim su dočekali Erdogana, pisalo je: „Novi Pazar pozdravlja vođu!“

Turski predsednik u sarajevskoj dvorani Zetra danas će održati predizborni skup na kojem se očekuje dolazak više hilada njegovih pristalica sa Balkana i iz zapadne Evrope.

ERDOGAN I IZETBEGOVIĆ U PREDSEDNIŠTVU BIH
Uz najviše bezbednosne mere, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, doputovao je u Sarajevo, gde ga je na aerodromu dočekao predsedavajući Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović.

Dugačka kolona vozila sa aerodrome se uputila do zgrade Predsedništva, gde će se Erdogan i Izetbegović, kako se očekuje, nakon susreta u četiri oka, obratiti medijima.

Erdogana u Predsedništvu nisu dočekali hrvatski i srpski član, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Ivanić je ranije rekao da će u vreme posete Erdogana biti van zemlje.

PRISTALICE STIŽU U SARAJEVO
Prvi autobusi s turskim državljanima stigli su u Sarajevo uoči današnjeg mitinga Redžepa Tajipa Erdogana, javljaju sarajevski mediji.

Reč je o Turcima iz zapadne Evrope, uglavnom iz Nemačke i Holandije. Oni su prvi gosti Sarajeva od očekivanih 15.000 koji će prisustvovati mitingu predsednika Republike Turske, navodi portal „Kliks“.

Njihov dolazak obezbeđuju jake policijske snage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, uključujući i specijalne jedinice.

Na sarajevskim ulicama od jutarnjih sati je prisutan pojačan broj policijskih službenika koji su raspoređeni širom grada zbog dolaska delegacije Republike Turske koju predvodi predsednik Erdogan.

Policajci se nalaze na raskrsnicama, duž glavnih gradskih saobraćajnica i autobuskim i tramvajskim stajalištima i oko državnih institucija.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo rečeno je da će na terenu biti angažovan dovoljan broj policajaca, a da organizatori javnog skupa u Zetri preduzimaju sve naložene mere od strane MUP-a KS kako bi događaj prošao u najboljem redu.

Mere bezbednosti u Sarajevu su podignute na najviši nivo, a posebno nakon informacije da se pojavila pretnja o potencijalnom atentatu na Erdogana.

Podsetimo, Erdogan treba da doputuje u Sarajevo gde će održati predizborni skup uoči vanrednih izbora u Turskoj zakazanih za 24. jun.

Erdogan će radnu posetu započeti u zgradi Predsedništva BiH, gde će ga dočekatii bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović, potom će biti održan predizborni skup u olimpijskoj dvorani Zetra, a nakon toga je planirano obraćanje novinarima.

Potom će biti održan prijem, predviđena je šetnja Baščaršijom i ceremonija uručivanja počašnog doktorata turskom predsedniku na Internacionalnom univerzitetu.

Plakati dobrodošlice polepljeni su širom grada, a unutrašnjost dvorane prekrivena turskim zastavama. Dobrodošlica će Erdoganu biti upućena i sa zgrada institucija i ugostiteljskih objekat.

Veliko platno sa njegovim likom nalazi se na zgradi Internacionalnog univerziteta, gde će održati i predavanje studentima.

Na skupu u Zetri se očekuje prisustvo između 15.000 i 20.000 sledbenika Erdogana iz BiH, zemalja regiona i evropskih zemalja – Austrije, Nemačke, Holandije, a, prema najavama, skup će trajati osam sati.

 

Izvor Večernje novosti, 20. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u