FBI imao špijuna u Trampovom štabu?

Špijuniranje Trampovog izbornog štaba je skandal koji bi mogao da zaseni čak i Votergejt

Donald Tramp je zatražio od Ministarstva pravde SAD a utvrdi da li se FBI mešao u njegovu izbornu kampanju.

Precizirao je takođe: da traži da se proveri da li se makar radilo o prismotri za njegovom kampanjom „u političke svrhe“.

Prethono je onlajn izdanje ,,Intersepta“ objavilo da je tajni informator FBI o članovima njegovog izbornog štaba – navodno, samo povodom istrage o „ruskom mešanju“ (u izbore) – bio bivši agent CIA Stefan Halper.

Do Halpera se došlo analizom napisa u medijima o doušniku FBI čije ime se krilo.

Jedan od glavnih tragova bio je tekst u Njujork tajmsu u kojem se tvrdilo da je „informator“ bivši saradnik američke administracije koji predaje u Velikoj Britaniji (na Kembridžu), a ranije je radio za CIA. Tvrdilo se takođe da se „informator“ – na zahtev FBI –srtao sa saradnicima Trampovog izbornog štaba Džordžem Papadopulosom i Karterom Pejdžom.

Nešto slično je objavio i Vašington post.

Ubrzo je klupko počelo da se odmotava, pa je isplivalo da je Halper bio `junak` i špijunske igre u vreme predsedničkih izbora 1980. kada su agenti CIA, kojima je upravljao Halper, „njuškali“ po administraciji Džimija Kartera u korist predsedničkog kandidata Ronalda Regana.

Tramp je – nakon što se i ovo razotkrilo – ocenio da je FBI imao doušnika u njegovom izbornom štabu i naglasio da je to – ako se potvrdi – veći skandal od Votergejta.

Ubrzo se oglasio i Trampov novi pravni savetnik – bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani – saopštivši da predsedniku SAD savetuje da ne odgovara ni na kakva pitanja specijalnog tužioca, Roberta Milera, „dok ne dobije više informacija o doušniku FBI koji je skupljao saznanja o njegovim savetnicima u izbornoj kampanji“.

Objasnio je da bi Tramp – ako uloga Halpera prethodno ne bude razjašnjena – mogu „upasti u zamku“.

Halper je u Beloj kući bio na različitim položajima u vreme vladavine Ričarda Niksona, Džeralda Forda i Ronalda Regana.

 

Izvor Fakti, 21. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u