Vučić i Alijev potpisali akcioni plan o strateškom partnerstvu

U Bakuu dogovoreno strateško partnerstvo Srbije i Azerbejdžana

Predsednici Srbije i Azerbejdžana, Aleksandar Vučić i Ilham Alijev, potpisali su u Bakuu Zajednički akcioni plan o strateškom partnerstvu između dve zemlje. Resorni ministri potpisali niz bilateralnih sporazuma iz oblasti saobraćaja, pravosuđa i zdravstva.

Potpisivanje je usledilo nakon bilateralnog susreta predsednika i plenarnog sastanka delegacija dve zemlje.

Pored toga, potisan je i čitav niz drugih bilateralnih dokumenata.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je sa azerbejdžanskim ministrom transporta, komunikacija i visokih tehnologija Raminom Guluzadeom potpisala i Sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju i Sporazum o vazdušnom saobraćaju.

Potpisani dokumenti doprineće daljem produbljivanju saradnje dve države, koje inače nisu opterećene nikakvim otvorenim pitanjima.

Mihajlovićeva je istakla je da se potpisivanjem Sporazuma o vazdušnom saobraćaju stvaraju uslovi za odvijanje vazdušnog saobraćaja između dve zemlje kroz uspostavljanje direktnih letova na relaciji Baku–Beograd i obrnuto.

Takođe, dodala je da se drugim sporazumom unapređuje saradnja u oblasti izgradnje putne infrastrukture i dalje razvijati trgovinski i ekonomski odnosi s Azerbejdžanom.

Ministarka je navela i da su dobri politički odnosi odličan preduslov za uspešnu saradnju dve zemlje u oblastima ekonomije i infrastrukture i dodala da očekuje učešće azerbejdžanskih firmi u realizaciji novih velikih infrastrukturnih projekata.

„Otvoreni smo za saradnju sa Azerbejdžanom na novim projektima. Kompanija ‘Azvirt’ je naš pouzdan partner, što smo prethodno i pokazali izgradnjom deonice Koridora 11 od Ljiga do Preljine“, rekla je Mihajlovićeva, a navedeno je u saopštenju njenog kabineta.

Mihajlovićeva je sa ministrom poljoprivrede Azerbejdžana Inamom Karimovim potpisala Sporazum o saradnji u oblasti karantina i zaštite bilja.

Memorandum o razumevanju i saradnji između Ministarstava pravde dve države potpisali su ministri Nela Kuburović i Fikret Mamadov.

Prema tom dokumentu dva ministarstva sarađivaće u poslovima iz svoje nadležnosti, razmenjivati iskustva i prakse u cilju usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim standardima.

Takođe, razmenjivaće i iskustva u oblasti međunarodne pravne pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Dve strane sarađivaće i u poslovima unapređenja elektronskog pravosuđa, modernizacije pravosudnog sistema, obrazovanja i obuke osoblja pravosudne uprave, unapređenja pravosudnih profesija, kao i razmene iskustava u oblasti reforme i modernizacije izvršenja kaznenih sankcija u skladu sa međunarodnim standardima.

Saradnja ministarstava pravde Srbije i Azerbejdžana realizovaće se i u drugim oblastima od zajedničkog interesa kroz razmenu informacija i iskustva, kao i organizovanjem radnih sastanaka stručnjaka i razmena delegacija.

Sprovođenje memoranduma doprineće daljem unapređenju odnosa dve države, kao i bržem razvoju njihovih ekonomija, dodaje se u saopštenju.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i njegov azerbejdžanski kolega Oktaj Širalijev potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti zdravstva i medicinske nauke.

Sprovođenje memoranduma doprineće daljem unapređenju odnosa dve države, kao i bržem razvoju njihovih ekonomija, dodaje se u saopštenju.

 

Izvor Tanjug/RTS, 21. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u