Stefanović potvrdio: Dronovi preletali jug Srbije

Vojska registrovala kretanje dronova u srpskom vazdušnom prostoru

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da je bilo preleta bespilotnih letelica iznad Srbije, ali da nisu obarane jer nisu ugrožavale bezbednost zemlje.

„Mi smo imali identifikovane prelete. Nije ih nikad bilo iznad Beograda, bili su u jednom delu na jugu Srbije“, rekao je Stefanović u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje poslanika Đorđa Vukadinovića, da li je tačna informacija iz medija da je bilo preleta preko Beograda i drugih područja, bespilotnih letelica, navodno iz NATO-a, a da država nije reagovala.

Stefanović je rekao da su pripadnici Vojske Srbije radarima, tehničkim sredstvima i ratnim vazduhoplovstvom ispratili kretanje tih letelica, procenili nivo potencijalnog ugrožavanja bezbednosti Srbije i ispratili ih iz našeg vazdušnog prostora.

„Nisu ih obarali i bili su u pravu. Nije dolazilo do ugrožavanja bezbednosti Republike Srbije, što i jeste operativna procedura kakva se primenjuje i u drugim zemljama“, rekao je ministar.

Naveo je da je u Beogradu bilo dva ili tri slučajeva neovlašćenog upravljanja dronovima, navodeći da su ta lica uhpšena i predata Tužilaštvu na procenu da li će protiv njih biti podnete krivične ili prekršajne prijave.

Prema njegovim rečima, nije se radilo o urgožavanju bezbednosti, a policija je brzo reagovala i zajedno sa vojskom privela te osobe.

 

Izvor Tanjug/B92, 22. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u