Analiza: Eskalacija sukoba u Donbasu (VIDEO)

Ukrajinska vojska pokušava da operacijama kod Gorlovke odseče Donjeck

Funkcioneri Donjecke Narodne Republike su 17. maja za RIA Novosti saopštili kako su pripadnici NATO jedinica u području Avdejevke, koju kontroliše ukrajinska vojska, ušli u minsko polje i, nagazivši vozilom na minu, stradali.

“Prema našim obavještajnim saznanjima su 17. maja, tokom posjeta vojnoj liniji kontakta, NATO vojnici u pratnji ukrajinskih bezbednosnih snaga u području Avdejevke ušli u minsko polje, gdje je automobil sa strancima naleteo na minu. Tri vojnika NATO pakta iz Kanade su smrtno stradala, a dvojica iz Sjedinjenih Država su ranjena”, saopštio je vojni odsek za rusku agenciju.

“Takođe, postoje informacije o ranjavanju tri pripadnika ukrajinskih bezbednosnih snaga”, dodali su u komandi Donjecke Narodne Republike.

Informaciju je teško potvrditi, ali su neki ukrajinski mediji izvijestili o smrti jednog i ranjavanju drugog vojnika NATO pakta na istoku zemlje. Samo dva dana poslije je došlo do rušenja velikog nadvožnjaka nad željeznicom koja povezuje Lugansk i Donjeck (video ispod), čime je praktično blokiran autoput i željeznička veza između dva velika grada Donbasa, ključan za brzo prebacivanje ljudstva i vojne opreme s jednog dijela bojišta na drugo.

Odmah potom je ukrajinska vojska pokrenula veliki napad na Gorlovku, koji traje do danas. Međutim, prilikom pokušaja proboja su izgubili nekoliko vojnika, a tijela dijela poginulih saboraca su prilikom povlačenja ostavili za sobom. Kasnije su ih pronašli pripadnici lokalnih snaga Donbasa i prebacili u mrtvačnicu u Gorlovki.

Novo pogoršanje situacije u Donbasu je dovelo do gubitaka na obje strane, naročito na području Gorlovke, sjeverno od Donjecka. Ukrajinska strana navodi kako ima plan da “stegne obruč oko Donjecka”, ali zašto se intenziviranje borbi u Donbasu događa upravo sada i kakvo značenje ima Gorlovka u agresivnim planovima ukrajinske vojske?

Svi su se nadali da će sastanak između Angele Merkel i Vladimira Putina, a kasnije i njen telefonski razgovor s Petrom Porošenkom, pomoći da se smiri situacija na liniji fronta u Donbasu. Međutim, to se nije dogodilo.

U ponedeljak su nastavljene intenzivne borbe na liniji razdvajanja. Vojni vrh u Donjecku je rekao da su pripadnici ukrajinskih snaga dva puta u jednom danu pokušali da probiju položaje milicija u području Gorlovke. Napad je bio podržan teškom vatrom artiljerije i teškim mitraljezima.

“Sada je tiho. Postoje gubici u ljudstvu i vojnoj opremi na obje strane. Trenutno znamo za oko 12 mrtvih s ukrajinske strane. Možda će ih biti više”, nakon napada u ponedeljak je novinarima rekao pukovnik Eduard Basurin, zamjenik načelnika Operativne komande DNR.

Ranije je potvrdio da je jedan borac lokalnih snaga poginuo, a drugi je ranjen u granatiranju. Potvrdio je zarobljavanje trojice pripadnika narodnih milicija, koje su ukrajinske snage koristile kao živi štit. Lokalne snage su takođe zarobile nekoliko ukrajinskih vojnika, čije su fotografije objavljene na službenim stranicama snaga bezbednosti DNR.

Od ponedeljka grupe volontera, među kojima je mnogo žena, kopaju rovove za nove odbrambene linije vojske Donjecke Narodne Republike (video ispod).

Kao i uvijek, Kijev ima svoju verziju onoga što se događa pod Gorlovkom. Kancelarija takozvane Operacije ujedinjenih snaga Ukrajine je saopštio “kako su militanti DNR napali pozicije ukrajinske vojske, ali je neprijatelj u borbama pretrpeo znatne gubitke i bio je prisiljen na povlačenje”. Saopštenje je prilično nelogično, jer bi onda ukrajinska strana imala mrtve i zarobljene na “svojoj teritoriji”, ne obrnuto.

Narušavanje “mirovnog procesa” u Gorlovki se čuje u Donjecku. Iako je zabilježen proboj na frontu, ukrajinske snage jednostavno organizuju safari na mirovnjake i civile”, rekao je za ruski Pogled borac narodnih milicija, pisac Pavel Kuhmirov iz Rostova na Donu.

“Granatiranje grada ne prestaje, ali je sada mnogo ozbiljnije. Ima ranjenih civila, a djeca su evakuisana u podrume”, rekao je u ponedeljak koordinator pomoći za lokalne milicije Aleksander Žučkovski.

U četvrti Nikitski je direktno pogođena zgrada od pet spratova. Prema gradonačelniku Gorlovke, Ivanu Prihodku, od 1. maja je uništeno više od stotinu kuća. Uspjeli su obnoviti samo osam. Ovog mjeseca je Gorlovka pretrpjela najviše napada od strane ukrajinske vojske još od 2015.

U sjedištu operacija u Kijevu su neslužbeno odredili strateški cilj masovnog napada na Gorlovku. Grad je okružen povoljnim uzvišenjima i ko njih kontroliše, zapravo kontroliše cijeli grad. S njih se lako puca na sve ciljeve u Gorlovki. Ako ukrajinske snage vrate kontrolu nad uzvišenjima, lokalne snage u gradu će se morati “predati bez borbe”.

Prema tome, Gorlovka je strateška odskočna daska za ofanzivu na Debaljcevo i Enakijevo. Dakle, obruč oko Donjecka bi bio jači.

Planovi ukrajinske vojske se nisu promijenili od 2014. godine, ističe Pavel Kuhmirov.

“Gorlovka je jedan od najatraktivnijih sektora fronta za neprijatelja. Cilj ukrajinskih snaga je da odseku Gorlovku od Donjecka, stvore klin i po mogućnosti zatvore u “kotao” Gorlovku ili Donjeck”, dodao je.

No, sudeći po riječima izvora u sjedištu u Kijevu, ukrajinske snage “formalno” ne krše Sporazum iz Minska. Uzvišenja oko Gorlovke su takozvano “sivo područje” i ukrajinska strana tvrdi kako ima “sva prava da zauzme ta područja i bilo kakvi napadu u njoj se ne smatraju ofanzivom”.

Očekivana velika ofanziva ukrajinskih snaga još nije započela. Barem za sada. No, paralelno s napadom na Gorlovku, izveštaji potvrđuju koncentraciju ukrajinskih snaga u blizini linije razdvajanja s Luganskom Narodnom Republikom. Sjeverno od Luganska je ukrajinska vojska formirala veliku udarnu grupu od nekoliko desetina tenkova, stotine oklopnih vozila i jedinica artiljerije, kao i hiljade potpuno opremljenih i naoružanih vojnika.

Štaviše, po prvi put u nekoliko godina je duboko iza linije razdvajanja počinjena sabotaža i srušen most nad željeznicom koji povezuje DNR i LNR.

Pukovnik Eduard Basurin je rekao “kako se to dogodilo u dubini Luganska i nije jasno jesu li to učinili lokalni proukrajinski gerilci ili manja grupa ukrajinskih specijalnih snaga.

“Rušenje mosta neće uticati na isporuke potrebnog tereta, uključujući vojni, jer će put ubrzo biti prohodan”, rekao je Rodion Mirošnic, predstavnik Luganske Narodne Republike. Ipak, u području Krasni Luč je većina vojnih skladišta i vojnih jedinica Luganske Narodne Republike.

Stručnjaci su već iznijeli mišljenja zašto je ukrajinska vojska upravo sada odlučila napasti. Nakon službenog prijelaza s “antiterorističke operacije” na “Operaciju ujedinjenih snaga” koja je počela krajem aprila, Kijev računa da ni Rusija ni snage Donbasa uoči Svjetskog fudbalskog prvenstva neće preduzimati vojne operacije, niti će odgovarati na provokacije ukrajinskog agresora.

To znači da se ukrajinske snage mogu ponašati kako žele i pucati po civilima i civilnim objektima u “sivoj zoni” potpuno nekažnjeno.

Druga pretpostavka je da ukrajinski vojnici i političari otvoreno koriste suspenziju pregovora između Rusije i Sjedinjenih Država, koju je prošle nedelje najavio ruski zamjenik ministra spoljnih poslova Grigorij Karasin. Podsjetimo da je Karasin izjavu dao ne samo uoči posjete američkog specijalnog izaslanika Kurta Vokera u Kijevu, nego i tokom glasina o navodnoj ostavci njegovog pregovaračkog partnera s ruske strane Vladislav Surkova, na čije bi mjesto trebao doći izaslanik Mihail Babič.

“Ovdje je poseban trenutak. U Moskvi se stvara nova vlast, što stvara određenu nesigurnost koju Ukrajinci vide kao prednost”, rekao je pisac, trenutno u redovima milicija DNR, Pavel Kuhmirov.

On vjeruje kako je odgovor na pitanje zašto ukrajinske snage sada aktiviraju napade na prvoj liniji vrlo jednostavan.

“To mogu činiti možda zato što im je to dopušteno tokom takozvanog Procesa iz Minska, tokom kojeg su ukrajinske snage stele, na primjer, cijelu “sivu zonu” blizu industrijske zone Avdejevka. To je jedan od najpoznatijih događaja. Pod Gorlovkom se događa isto”, smatra Kuhmirov.

Bivši zamjenik premijera DNR i bivši član Narodnog vijeća republike Andrej Purgin vidi još dva razloga.

“Prvo, to su vremenski uslovi. Sve je suvo i ovo je prava prilika za premještanje opreme. Drugo, moramo uzeti u obzir politički kontekst. Prvo se dogodio sastanak Normandijskog kvarteta bez Putina, zatim Putinov sastanak s Merkelovom na kojem se raspravljalo o projektu uvođenja mirovnih snaga, a zatim sastanak Saveta bezbednosti. Moguća promjena pregovarača i da Surkova zamijeni Babič takođe znači da postoje neke promjene u političkom planu. Promjena predstavnika ima smisla kada se mijenja zadatak. Ali s bilo kojim političkim planom, koji će uskoro biti usvojen, Ukrajina uvijek otežava situaciju u svrhu komplikovanja političkih pregovora, samo kako bi nametnula svoj dnevni red”, rekao je Andrej Purgin.

U DONjECKU NAREDILI UNIŠTENjE SVE UKRAJINSKE VOJNE OPREME U „SIVOJ ZONI“
U međuvremenu je pukovnik Eduard Basurin iz Donjecka saopštio kako je napad ukrajinskih snaga na Gorlovku uspješno odbijen.

“Čak ni upotreba američke vojne opreme nije pomogla ukrajinskim snagama u pokušaju proboja. Borbe u Gorlovki su bile ozbiljne. Ubijeno je 13 ukrajinskih boraca, više od 20 ih je ranjeno. Osim toga, artiljerijskom vatrom je uništena posada od pet ukrajinskih vojnika s minobacačem kod sela Čigari. Uništen je jedan tenk i jedno borbeno oklopno vozilo, ali što je najvažnije, uništena je američka radarska stanica ANTPQ-48 za navođenje artiljerijske vatre koja se nalazila u blizini sela Golmovski. Naredbu da se uništi neprijateljska oprema doneo je čelnik Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko”, rekao je pukovnik Basurin.

 

Autor N. Babić

 

Izvor Logično, 23. maj 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u