Gruevski osuđen na dve godine zatvora

Pristalice Gruevskog protestovale ispred zgrade suda

Makedonski Krivični sud osudio je danas bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog (47) na dve godine zatvora zbog nezakonitog uticaja na zvaničnike u ministarstvu unutrašnjih poslova prilikom kupovine luksuznog blindiranog automobila, preneli su makedonski mediji.

Prilikom izricanja presude Gruevski nije bio prisutan u sudnici. Kako je navedeno, Gruevski, koji je od 2006. do 2016. godine bio premijer Makedonije, uticao je na zvaničnike 2012. godine prilikom kupovine luksuznog „mercedesa” 2012. godine, plaćenog oko 600.000 evra. Sudija je audio materijal prihvatio kao dokaz uz napomenu da se radi o javnom interesu.

Javnost je za kupovinu luksuznog automobila saznala 2015. godine, kada je tadašnja opozicija objavila prisluškivani razgovor, u kome je Gruevski od tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova tražio da se kupi automobil koji bi on koristio, bez znanja javnosti.

PROTEST ISPRED SUDA
Advokati bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog najavili su da će podneti žalbu Osnovnom sudu u Skoplju , na današnju presudu, kojom je Gruevski osuđen na dve godine zatvora zbog takozvane afere „Mercedes”.

Kako su preneli makedonski mediji, advokati su saopštili da će podneti obimnu žalbu sa jakom margumentacijom, na osnovu koje će, kako su rekli, biti doneta oslobađajuća presuda.

Tokom izricanja presude, ispred suda su se okupilo se nekoliko desetina pristalica bivšeg premijera koje su uzvikivale pokliče protiv sudije, i čak su probili zaštitnu ogradu postavljenu oko zgrade suda, međutim policija je sprečila moguće incidente. Kako su mediji preneli, prilikom protesta jednoj osobi je pozlilo, međutim Hitna pomoć je brzo intervenisala.

 

Izvor Tanjug/Politika, 23. maj 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u