Vranje prva lokacija Komisije za utvrđivanje posledica bombardovanja

Komisija će ispitivati i lokacije na Kosovu i Metohiji

Nakon konstituisanja Komisije za utvrđivanje posledica bombardovanja, održaćemo sastanak sa relevantnim institucijama, rekao je predsednik komisije dr Darko Laketić. Prva lokacija koju će obići biće opština Vranje.

Posle odluke Narodne skupštine da se formira Komisija za utvrđivanje posledica bombardovanja, napravljen je prvi korak. Predloženi su članovi tog tela, i, kako kažu, čim poslanici potvrde sastav, počeće da rade.

Za zamenika predsednika komisije predložena je poslanica SNS-a Ivana Stojiljković. Iz iste partije u komisiji bi mogao da se nađe i Milovan Drecun. Iz redova SPS-a predložena je poslanica Danijela Stojadinović, iz DS-a Gordana Čomić. Kao predstavnik Dveri predložen je poslanik Dragan Vesović, a radikala Dubravko Bojić. Njih je predložio predsednik Komisije dr Darko Laketić.

„Parlament je živo telo, sastoji se od različitih stranaka. Mislim da takav način rada i izbor članova odražava želju svih nas da se dođe do prave istine. Mislim da jednostranačko telo nije dobro. Očekujem različita mišljenja“, rekao je Laketić gostujući u Dnevniku RTS-a i istakao da je važno da svi teže istini.

Naglasio je da nije dugo čekao da iznese predlog sastava komisije jer se već predugo čekalo.

„Dugo se čekalo, ta komisija je ranije trebalo da bude formirana, još u periodu prethodne vlasti“, istakao je Laketić.

Ukazuje da će nakon konstituisanja tela biti održan sastanak sa svim predstavnicima relevantnih institucija. Zatim će ići na teren.

„Kao što sam rekao u parlamentu, ići ćemo u obilazak i potvrđivanje lokacija“, rekao je Laketić i istakao da će ići i na Kosovo i Metohiju, u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244.

Prva lokacija koju će, kaže, obići biće opština Vranje i to devet lokacija koje su definisane kao kontaminirane osiromašenim uranijumom.

Rok za podnošenje prvog izveštaja je 2020. godina. Komisija će raditi po uzoru na italijansku, koja je dokazala da su mnogi vojnici koji su boravili na KiM oboleli od malignih bolesti.

 

Izvor RTS, 23. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u