Donald Tramp otkazao sastanak sa Kim Džong Unom

Tramp je eventualni sastanak sa severnokorejskim liderom ocenio ,,neprimerenim“

Predsednik SAD poručio da je neprimereno da u ovom trenutku održi planirani sastanak sa severnokorejskim liderom „zbog ogromnog besa i otvorenog neprijateljstva“ koje je Kim Džong Un pokazao u svojoj poslednjoj izjavi.

Američki predsednik Donald Tramp je odustao od sastanka sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, koji je trebao da se održi na samitu 12. juna u Singapuru.

„Veoma sam se radovao sastanku sa vama. Nažalost, zbog ogromnog besa i otvorenog neprijateljstva koje je prikazano u vašoj poslednjoj izjavi, smatram da je neprimereno, u ovom trenutku, da održimo dugo planirani sastanak“, napisao je Tramp u pismu koje je objavila Bela kuća, prenosi Rojters.

Donald Tramp je juče, tokom susreta sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom u Beloj kući, nagovestio odlaganje sastanka sa Kim Džong Unom.

Tramp i Mun su razgovarali u trenutku kada je došlo do novog zaoštravanja odnosa Seula i Pjongjanga, zbog vojnih vežbi koje SAD održavaju sa Južnom Korejom.

Severna Koreja je već ranije zbog tih vojnih vežbi odustala od sastanka sa Južnom Korejom, a takođe su zapretili da će otkazati planirani sastanak Trampa i Kima u Singapuru.

Kim Džong Un, koji se ranije snažno zalagao za sastanak sa Trampom, u poslednje vreme je napravio uzmak, zbog zahteva SAD za potpunu denuklearizaciju Severne Koreje, navodi AP.

 

Izvor Rojters/RTS, 24. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u