Makron: Želimo novu odbrambenu i stratešku dinamiku sa Rusijom

Uprkos pokušajima SAD i Velike Britanije da gurnu Rusiju u izolaciju, interesovanje za Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu pokazuje uzaludnost tih napora

Vodeći ruski i strani političari, naučnici, ugledni eksperti, šefovi kompanija i poslovnih udruženja, investitori, predstavnici medija i javnog života okupili su se na centralnoj ekonomskoj manifestaciji u Rusiji — Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Kako je ranije saopšteno, više od 15.000 učesnika iz preko 100 zemalja sveta sastalo se kako bi razgovaralo o ključnim pitanjima stanja svetske ekonomije i njenim perspektivama.

Centralni događaj Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu svakako predstavlja plenarno zasedanje na kom učestvuju predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Francuske Emanuel Makron, šefica MMF-a Kristin Lagard i novi potpredsednik Kine Vang Ćišan.

16:42 Šefica MMF-a Kristin Lagard: Neophodno preispitati situaciju u vezi sa sankcijama Rusiji, ona podriva poverenje.

16:30 Putin: Jedan od razloga za obuzdavanje Rusije jeste da se spreči razvoj njene vojne tehnologije.

16:29 Putin o sankcijama: U svetu se stvara situacija u kojoj svi igraju fudbal, ali po pravilima džudoa. To je haos!

16:23 Delim Trampovu zabrinutost povodom moguće trke u naoružanju, izjavio je Putin.

16:21 Putin o Trampovom stavu o Iranu: Ne mislim da je predsednik SAD izgubio, moguće je da je na unutrašnjem političkom planu i pobedio, ali ukoliko sporazum bude raskinut, izgubiće mnogi!

16:20 Putin: Rusija će učiniti sve što može da u svetu ne bude novih pretnji.

16:19 Putin: Rusija ne može da bude zadovoljna nivoom i karakterom odnosa sa SAD. Rusija je spremna za dijalog sa SAD, on je sazreo, ali za sada se ne uspostavlja.

16:18 Peking smatra da, bez obzira na odlaganje samita SAD i Severne Koreje, postoji mogućnost dijaloga.

16:17 Kina neće dozvoliti rat ili nemire na Korejskom poluostrvu, izjavio je zamenik kineskog predsednika.

16:16 Abe: Nadam se da će sastanak Trampa i Kim Džong Una ipak biti održan. To je neophodno da bi se rešili nakupljeni problemi.

16:15 Makron smatra da je Tramp izašao iz nuklearnog sporazuma s Iranom zbog toga što je on potisan tokom Obaminog mandata
„Mislim da je predsednik Tramp odustao od sporazuma iz 2015. godine zbog toga što ga je potpisao njegov prethodnik. Čini mi se da sada imamo sveopštu podršku i da formiramo svojevrsnu koaliciju. I mislim da možemo da stvorimo uslove u kojima neće biti eskalacije u lošem pravcu“, rekao je Makron.

16:10 Odluka SAD da prenesu svoju ambasadu u Jerusalim nije bila baš ispravna. Pariz žali što je ona doneta, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.
To što SAD redovno preispituju međunarodne sporazume nakon svakih izbora stvoriće atmosferu nervoze i nepoverenja, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnom zasedanju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

„Juče sam s predsednikom Makronom razgovarao o ovom problemu (iranskom nuklearnom sporazumu) i došli smo do misli: svake četiri godine u Sjedinjenim Američkim Državama se održavaju predsednički izbori, potpisuju se međunarodni pravni dokumenti, i na svake četiri ili tri godine oni će se preispitivati? Kakva je to perspektiva planiranja, ako je takav režim rada? Nikakva. To će izazvati nervozu i nepoverenje. I obratno, ako se s poštovanjem budemo odnosili prema onome o čemu smo se dogovorili, onda je to ispravan put ka stabilnosti i traganju za uzajamno prihvatljivim rešenjima“, rekao je Putin.

16:08 Putin: Iran je pristao na mnoge kompromise i poštuje sve obaveze u okviru nuklearnog sporazuma.

16:08 Makron: Izašavši iz Pariskog sporazuma o klimi, američki predsednik Donald Tramp je izgubio na međunarodnom nivou, pošto njegov primer niko nije sledio.

16:04 Putin: Rusija ne kupuje naftu od Irana, pošto je sama veliki isporučilac ovog energenta
Rusija ne kupuje naftu od Irana, pošto je ona sama najveći isporučilac ove sirovine, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

„To je za mene veoma prosto pitanje. Zbog toga što mi naftu uopšte ne kupujemo. Mi je sami proizvodimo i prodajemo. Mi smo najveći izvoznik nafte na svetskom tržištu“, rekao je Putin tokom plenarnog zasedanja, odgovarajući na pitanje moderatora o mogućnosti kupovine nafte od Irana.

16:03 Makron je izjavio da podržava mere kompenzacije evropskim kompanijama koje bi mogle da imaju štetu od američkih sankcija Iranu.

16:03 Putin o mogućnosti uvođenja novih sankcija Iranu: Uvek podržavamo legalna dejstva Ujedinjenih nacija i protiv smo jednostranih mera.

16:02 Putin: Izlazak Irana ili njegovo istiskivanje iz nuklearnog sporazuma dovešće do toga da niko neće razumeti čime se Teheran bavi u ovoj sferi.

16:00 Ruski predsednik Vladimir Putin na peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu 2018
Putin: Postoji rizik od sistemske krize u svetskoj ekonomiji

16:00 Putin: Postoji rizik od sistemske krize u svetskoj ekonomiji
Zanemarivanje normi i gubljenje poverenja u svetskoj ekonomiji mogli bi da prouzrokuju novu sistemsku krizu, s kakvom se svet još nije suočio, upozorio je predsednik Rusije Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

„Istupanje jedne od strana ugovora iz pravnog okvira, raskidanje dogovara uvek podrazumeva suštinske rizike i troškove. To je aksiom poslovne prakse. U globalnim razmerama takvo ponašanje država, posebno centara moći, puno je najnegativnijih, pa i razornih posledica“, upozorio je Putin.

Prema njegovim rečima, u svetu su se pojavile nove forme protekcionizma, u okviru kojih, pod izmišljenim izgovorima, zbog navodnih interesa nacionalne bezbednosti, zemlje uvode različita ograničenja koja su zapravo usmerena na uništavanje konkurenata ili na iznuđivanje ustupaka.

Suparništvo i sukob interesa u svetskoj ekonomiji uvek će postojati, ali konkurencija treba da bude poštena, upravo je u tome zalog napretka, izjavio je Putin i dodao da je uveren da svetu danas nisu potrebni trgovinski ratovi, čak ni primirja, nego da mu je potreban pravi trgovinski mir.

15:48 Abe povodom odlaganja susreta Trampa i Kim Džong Una: Važno je da Severna Koreja nastavi da ispunjava sve rezolucije Saveta bezbednosti UN.

15:45 Makron Putinu: Dragi Vladimire, budite fleksibilni kao u džudou
Predsednik Francuske Emanuel Makron uporedio je međunarodne odnose sa džudoom i pozvao je ruskog lidera Vladimira Putina da, u skladu s principima te borilačke veštine, ispolji fleksibilnost.

„Rusija se sada priprema za Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje će biti održano za nekoliko dana. Gospodine predsedniče, dragi Vladimire, znamo da obožavate džudo. Znamo da Vi takođe znate da visoko cenite fleksibilnost koja se oslanja na kontrolu sopstvene snage, na takva svojstva kao što su volja karaktera i poštovanje prema protivniku. Hajde da delujemo i na međunarodnoj sceni vodeći se time“, rekao je Makron na plenarnom zasedanju Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

15:36 Premijer Japana očekuje da će 26. maja održati sastanak s ruskim predsednikom u Moskvi
„Ruski predsednik i ja uspostavili smo svojevrsnu tradiciju da se sastajemo što je moguće češće. Sutra idemo u Moskvu, i mislim da ćemo ponovo imati sadržajnu komunikaciju. To će biti moj 21. sastanak s predsednikom“, izjavio je Abe na plenarnom zasedanju Sankt-peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

15:31 Makron: Rusija će dostići ciljeve socijalno-ekonomskog razvoja u okviru partnerstva s EU
Predsednik Francuske Emanuel Makron smatra da će Rusija uspeti da postigne svoje ciljeve u socijalno-ekonomskom razvoju u okviru partnerstva s Evropskom unijom.

„Upravo sam čuo četiri prioriteta o kojima ste upravo govorili, gospodine predsedničke, odnosno o tome da čovek treba da bude u centru novog humanizma, da čovek može slobodno da se izražava u takvom društvu, punom poverenja u sebe. Zbog toga smo dužni da radimo na novom ekonomskom modelu, socijalnom modelu, u kojem će Vašem narodu život biti bolji. Potpuno sam uveren u to da ćete, u okvirima jakog partnerstva s Evropskom unijom, uspeti da postignete ove ciljeve“, izjavio je francuski predsednik obraćajući se Vladimiru Putinu.

„Dužni smo da gradimo novo partnerstvu na osnovu svega toga, a ja bih to veoma voleo. DA bismo mogli da radimo na jačanju mira i bezbednosti na našem kontinentu. To je naša odgovornost“, rekao je Makron.

15:29 Abe: Nadam se da će se Kurilska ostrva od simbola protivrečnosti pretvoriti u simbol saradnje.

15:28 Makron pozvao Putina da u međunarodnim odnosima deluje kao u džudou, odnosno da pokaže fleksibilnost.

15:23 Putin: Svetu je potrebna ekonomija poverenja i istinski trgovinski mir, a ne primirje
Svetu je potrebna ekonomija zasnovana na poverenju, pravi trgovinski mir, a ne trgovinsko primirje, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnom zasedanju Sankt-peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

„Danas nam nisu potrebni trgovinski ratovi, čak ni privremena trgovinska primirja, nego pravi trgovinski mir“, rekao je Putin, podsetivši da je deviza ovogodišnjeg foruma „Stvaraj ekonomiju poverenja“.

„Uveren sam da sam život govori o tome da će uloga poverenja kao faktora razvoja rasti“, dodao je predsednik Rusije.

15:22 Makron: Francuska želi povratak Rusije u Savet Evrope
Francuska želi da Rusija ostane u sastavu Saveta Evrope, izjavio je u petak francuski predsednik Emanuel Makron.

„Želeo bih da Rusija ostane u okvirima Saveta Evrope. Želim da po mnogim pitanjima — ekonomskim, socijalnim i odbrambenim — naš strateški dijalog dobije novu dinamiku“, rekao je Makron na plenarnom zasedanju peterburškog Međunarodnog ekonomskog foruma.

Ruskim poslanicima su 2014. i 2015. godine oduzeli niz prava u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope zbog njenog stava prema Krimu. Moskva je u više navrata predlagala načine da se izađe iz ove krize, uključujući ideju da se ne dopušta uvođenje sankcija nacionalnim delegacijama. Parlamentarna skupština Saveta Evrope dosad nije odreagovala na ovaj predlog.

Krajem juna prošle godine sukob Moskve i Strazbura dodatno se zaoštrio. Moskva je zamrzla deo isplata budžetu Saveta Evrope 2017. godine. Bez obzira na obustavljanje isplata, ruska strana je nastavila da radi na ratifikaciji konvencija.

15:13 Makron: Francuska i Rusija razrađuju plan koji će omogućiti efikasan nastavak saradnje.

15:12 Makron: EU smatra da je neophodno nastaviti rad na projektu zajedničke evropske odbrane.

15:07 Rusija namerava da gradi svoju politiku oko interesa i dobrobiti čoveka, kako bi on mogao da ostvari sve svoje potencijale. Radi toga potrebno je nastaviti modernizaciju ekonomije, otvarati nova radna mesta, omogućiti rast prihoda građana, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnom zasedanju Sankt-peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

On je dodao da Rusija namerava da svoju zdravstvenu zaštitu i obrazovanje učini među najboljima u svetu.

Prema Putinovim rečima, Rusija će se efikasno ugrađivati u globalnu infrastrukturu i jačati svoju ulogu u saobraćajnom, digitalnom i energetskom svetskom sistemu.

„Ključni princip našeg razvoja jeste otvorenost zemlje, njena usmerenost na aktivno učešće u svetskim procesima i integracionim projektima. To podrazumeva realizaciju velikih infrastrukturnih projekata. To je najvažniji deo naših nacionalnih planova“, istakao je ruski predsednik.

Putin je naveo da će program digitalnog razvoja postati jedan od prioriteta Rusije u narednim godinama. On je saopštio da je reč o izradi i korišćenju digitalnih rešenja u sistemu državne uprave, ekonomije, komunalnoj i socijalnoj sferi, u energetici, industriji i saobraćaju.

„I tu smo spremni da sarađujemo sa svim zainteresovanim partnerima. Da zajedno koristimo prednosti i da reagujemo na rizike digitalne epohe“, rekao je Putin.

14:58 Putin je rekao i da zanemarivanje normi i gubitak poverenja u svetskoj ekonomiji mogu dovesti do nove krize sa kojom se svet još uvek nije susreo
„Izlazak bilo koje zemlje iz određenog ugovora i kršenje dogovora uvek donosi velike rizike i gubitke. To je aksiom poslovne prakse. Na globalnom nivou takvo ponašanje zemalja, posebno kada je reč o velikim silama, sa sobom nosi destruktivne posledice, tim pre u današnje vreme kada se nedostatak poverenja direktno odražava na nepredvidivost i turbulentnost“, istakao je.

14:52 Najveća vrednost za Rusiju je očuvanje suvereniteta i nacionalnog identiteta, rekao je Putin
Prema njegovim rečima, Rusija će raditi na širenju prostranstva slobode, to je od principijalne važnosti za formiranje snažnog građanskog društva.

Pre svega, pod time se podrazumeva trend uklanjanja bilo kakvih barijera i liberalizaciju zakonodavstva pre svega kako bi odgovorili interesima i zahtevima ruske ekonomije, dodao je.

14:49 Putin: Potreban je legitiman mehanizam kako bi se izmenili principi svetske trgovine i izbacile iz upotrebe zastarele norme
„Rusija se zalaže za slobodnu trgovinu i ekonomsku integraciju, za konstruktivni partnerski dijalog i poziva sve međunarodne učesnike da se zajednički kreću ka stabilnom razvoju, kako bi se stvorio model rasta koji će dati najbolji odgovor na aktuelne izazove“, rekao je.

Prema njegovim rečima, glavni izazovi su nejednakost mogućnosti, prevazilaženje demokrafskih i ekoloških problema, očuvanje nacionalnih kultura, kao i povećanje blagostanja ljudi.

14:31 Putin: Kršenje pravila je postalo pravilo
Nepoverenje na globalnom nivou dovodi u pitanje mogućnost globalnog rasta, rekao je Putin i dodao da je u svetu primetan uznemirujući trend podrivanja poslovnih odnosa.

„Suparništvo i sukob interesa u svetskoj ekonomiji uvek će postojati, međutim konkurencija mora biti poštena“, rekao je.

Putin je pozvao SAD, Evropu i Aziju da se zajednički rade na stabilnom razvoju. Između ostalog on je ukazao i na najveći paradoks savremenog sveta — da kršenje pravila, zapravo, postaje pravilo.

14:28 Putin: Trenutno se u sistemu međunarodnih odnosa odmeravaju snage
Kako je rekao, principi slobodnog preduzetništva su dovedeni u pitanje, trend je da se taj sistem podriva i lomi – nemoguće je dogovoriti se čak ni o simboličnim koracima kako bi se sprečile nove barijere za birnis.

„Spriala sankcija i ograničenja u svetu se povećava, a te mere se uvode novim zemljama i kompanijama“, rekao je.

14:20 Počela plenarno zasedanje na kojem učestvuju predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Francuske Emanuel Makron, šefica MMF-a Kristin Lagard i novi potpredsednik Kine Vang Ćišan.

13:41 „Desant na Peterburg“ — dolaze Makron, Abe, Lagard, Vang Ćišan, Dodik…
Uprkos pokušajima SAD i Velike Britanije da gurnu Rusiju u međunarodnu izolaciju interesovanje učesnika i gostiju za Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu pokazuje uzaludnost tih napora. Forum će biti održan od 24. do 26. maja i okupiće rekordan broj gostiju i učesnika — više od 15.000 iz preko 100 zemalja sveta.

13:40 Putin: Rusija će nastaviti da pruža olakšice i finansijsku podršku svim projektima koje smatra značajnim.

„Direktnu finansijsku podršku i poreske olakšice ovešćemo za sve projekte koje smatramo značajnim za našu ekonomiju. Sve će to biti realizovano“, rekao je.

13:36 Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da veruje u budućnost rusko-francuskih odnosa
„Potrebno je razdvojiti određene oblasti od politizacije, nad tim pitanjem ja aktivno radim sa partnerima iz EU. Mnogo toga smo uspeli, ali hoćemo još više. Težimo ka evropskom suverenitetu“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, odnosi između Moskve i Pariza će u budućnosti biti dobri i da će dobiti novu dinamiku.

13:31 Putin: Svetska ekonomija „zatrudnela“ digitalizacijom

„Rekli su mi da sam se prošle godine zarazio digitalizacijom, međutim, ja sam zdrav. Nisam ja zaražen, već je svetska ekonomija zatrudnela digitalizacijom. A trudnoća nije bolest, već je normalno stanje“, rekao je Putin.

13:25 Putin: Vodi se borba oko „Severnog toka 2“
Jasno je da se vodim borba oko izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, pre svega od strane američkih partnera, budući da i ta zemlja pokušava da u Evropu izvozi svoj gas, međutim ruski gas je u najmanju ruku tri puta jeftiniji i iz tog razloga nema konkurenciju, rekao je Putin.

Pored toga, Putin je rekao i da je Rusija spremna da proširi spisak učesnika u projektu izgradnje „Severni tok 2“ kako bi u tom projektu učestvovale i druge evropske kompanije.

Dodao je i da Rusija nema nameru da zatvara gasovodo preko Ukrajine ako ta ruta i dalje bude ekonomski isplativa.

13:10 Rusija i Francuska potpisale ugovore u vrednosti od milijardu evra
Rusija i Francuska su tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Sankt Peterburgu potpisale sporazume u vrednosti od milijardu evra, rekao je novinarima šef Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.

13:09 Putin: Moramo se boriti protiv trenda zatvaranja tržišta

Kako je rekao, ekonomski separatizam ne vodi nikuda.

13:03 Putin: Nadamo se da će francuske kompanije nastaviti da investiraju u Rusiju

„Razgovarao sam sa francuskim investitorima, oni veruju Rusiji. Naš zadatak je da stvorimo normalnu situaciju za investicije“, rekao je on.

13:02 Putin: Francuska je tradicionalno pouzdani partner Rusije

Kako je rekao, Francuska je uvek zauzimala sopstveni stav po pitanju globalnih pitanja i uvek branila svoj suverenitet.

 

Izvor Sputnjik, 25. maj 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u