Protest Dačića kod Britanaca povodom KiM

Dačić dao do znanja da bi ukidanje javnih sednica o KiM pri SB UN bilo neprihvatljivo

Šef diplomatije Ivica Dačić skrenuo je pažnju zvaničnom Londonu da Srbija neće gledati blagonaklono ako Velika Britanija, u avgustu, kada bude predsedavala Savetu bezbednosti UN na dnevni red bude stavila pitanje proređivanja ili ukidanja javnih sednica o stanju na Kosovu i Metohiji – saznaju „Novosti„.

Prema našim informacijama, Dačić je ovaj jasan stav Beograda preneo britanskom ambasadoru u Srbiji Denisu Kifu, kao i diplomatskim predstavnicima Ujedinjenog Kraljevstva na Ist Riveru. Naša strana rezonuje da je pozicija Britanaca prema sednicama oko KiM nedopustiva. Tim pre što će oni u julu biti domaćin Samita Evropska unija – Zapadni Balkan gde će se opet založiti za stabilnost regiona koju upravo oni najavljenim diplomatskim akcijama – ugrožavaju.

Sednice SB UN o KiM održavaju se svaka tri meseca, i na njima se razmatra izveštaj generalnog sekretara o stanju u južnoj srpskoj pokrajini. Ovi raporti su, inače, po Rezoluciji SB 1244 obavezni, mada se u njoj ne precizira koliko često treba da se podnose, već stoji da to treba da bude „u odgovarajućim vremensim intervalima“.

Bivši ambasador u UN Pavle Jevremović kaže za „Novosti“ da Britanci kao predsedavajući SB mogu da predlože da se sednice prorede, a pošto je to tehničko, a ne političko pitanje, na njega ne može da se uloži veto:

— Kada se pravi dnevni red, predstavnici članica SB UN se zatvore u jednu sobu i tu se vodi diskusija. Britanci će, ako budu potegli ovo pitanje, verovatno da obrazlože svoj stav i od težine njihove argumentacije zavisiće kako će glasati ostale članice SB. Glasa se prostom većinom, tako da će ruski glas imati istu težinu kao i ostali.

Osim pet stalnih članica SB: Kine, Rusije, Velike Britanije, Francuske i SAD, među deset nestalnih članica trenutno se nalaze Bolivija, Peru, Obala Slonovače, Ekvatorijalna Gvineja, Etiopija, Kazahstan, Kuvajt, Holandija, Poljska i Švedska. Od ovih 15 država Kosovo je kao državu priznalo njih devet, što znači da bi britanski predlog mogao da ima prohodnost na Ist Riveru.

Kao i ranijih puta i na poslednjoj sednici SB o KiM 14. maja predstavnici Amerike i Velike Britanije založili su se za proređivanje sednica o Kosmetu, a i predstavnik Holandije rekao je da situacija na Kosovu takva da nema potrebe da se u SB UN toliko često govori o ovoj temi, a sličnog stava bila je i Švedska.

Svakako, Beograd ne sedi skrštenih ruku, pa je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao nedavno da po ovom pitanju i sada očekuje otvorenu rusku podršku, a razgovore o toj temi najavio je i sa kineskim prijateljima.

SMETA IM I UNMIK
Osim proređivanja sednica posvećenih KiM, predstavnici Britanije i SAD u UN često ističu i da treba smanjiti broj pripadnika Unmika, smatrajući da „ne treba neefikasno trošiti resurse“, što bi, u suštini, vodilo njegovom ukidanju. Za ovakvu odluku, međutim bilo bi potrebno ili izmeniti ili staviti van snage Rezoluciju 1244.

 

Izvor Večernje novosti, 25. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u