Velike reči Makrona u Moskvi: Rusija ima pravo na sfere uticaja

Makron naveo da je svestan ,,odnosa koje je Moskva izgradila u svom najbližem okruženju i na Bliskom istoku“

Vladimir Putin je na zajedničkoj konferenciji za medije u Sankt Peterburgu sa Emanuelom Makronom rekao da je sa žaljenjem primio odluku Donalda Trampa da otkaže već dogovoreni susret sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u Singapurom.

Otkrio je i da je sa francuskim predsednikom razmotrio i situaciju stvorenu američkim istupanjem iz atomskog sporazuma „velike šestorke“ sa Iranom.

Naglasio je da Moskva ostaje privržena tom sporazumu i da sve sankcije protiv Teherana mimo Saveta bezbednosti UN smatra nezakonitim jer smatra da bilo kakva ograničenja državama može uvoditi jedino SB UN na osnovu međunarodnog prava.

„Sada već mnogi govore da sankcije nanose štetu svetskoj ekonomiji. To je istina“ – rekao je ruski lider.

Saglasio se sa francuskim kolegom da „ustavni komitet“ za Siriju treba da počne da funkcioniše što pre pod okriljem UN u Ženevi.

Makron je, uzevši reč, istakao da se Pariz nada da će sporazum sa Iranom ostati na snazi. Pritom je ukazao da Teheranu treba dati garancije da će se sporazum poštovati.

Posebno je naglasio da „priznaje novu ulogu Rusije u međunarodnim poslovima“. Naveo je da ima u vidu „odnose koje je Moskva izgradila u svom najbližem okruženju i u nekim delovima sveta, uključujući Bliski Istok“.

Dodao je da odlično razume“nezavisnu ulogu Rusije povodom nekih međunarodnih pitanja“.

U nastavku je bio još otvoreniji: „Pariz ne osporava ulogu jakog lidera na koju pretenduje Moskva u međunarodnoj areni. Ta uloga, naravno, nameće i nove obaveze. Težnja ka liderstvu obavezuje Moskvu da uvažava interese drugih suverenih država. Smatram da je i Rusija dužna da poštuje naše interese i naš suverenitet, kao i interese naših partnera“.

Otkrio je da je inicirao da Rusija i Francuska razrade „zajednički pristup međunarodnim odnosima“ i dopustio mogućnost da to bude i formula „multilateralne saradnje“.

Makron je istakao da njegova zemlja pozdravlja spremnost Rusije da sarađuje sa istragom koja se vodi povodom tragedije malezijskog putničkog aviona nad isatokom Ukrajine u avgustu 2014.

Putin je upozorio da će njegova zemlja rezultate istrage priznati samo ukoliko i sama bude uključena u istragu.Ukazao je pritom: „Tražimo od početka da nas uključe u istragu, ali se to izbegava. A Ukrajina je uključena iako je bila dužna da zatvori vazdušni prostor iznad ratne zone, a to nije učinila“.

Predsednici Rusije i Francuske ocenili su da je za rešavanje ukrajinske krize prioritetno poštovanje dogovorenog u Minsku.

 

Izvor Fakti, 25. maj 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u