Paradno obeležen Dan policije (VIDEO)

U Pionirskom parku, na Trgu Nikole Pašića i platou ispred Skupštine grada Beograda, građani mogli da se upoznaju sa veštinama i opremom policije

Centralnom proslavom ispred Narodne Skupštine, ali i brojnim manifestacijama i defileima širom Srbije obeležava se Dan policije. Predsednik Aleksandar Vučić koji je prisustvovao centralnoj ceremoniji, najavio je veće plate za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova. Prikazane su jedinice MUP-a, oprema koju poseduju i vozila, a izvedena je i pokazna vežba. Najboljima uručene medalje.

13.10 – Nakon egzercira pripadnika Žandarmerije, jedinice za obezbeđenje MUP-a Srbije izvele su pokaznu vežbu. Prikazani su oprema i vozila koja MUP poseduje, posle čega je centralna manifestacija završena.

12.20 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pripadnicima MUP-a čestitao Dan policije. Dugujemo vam svaki miran dan i bezbrižnu noć, rekao je Vučić.

12.05 – Obraćajući se okupljenima, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je rekao da je ponosan na sve momke i devojke u plavoj uniformi, na rad svih pripadnika MUP-a koji su timskim radom postigli vrlo dobre i odlične rezultate.

12.00 – Predajom raporta predsedniku Aleksandru Vučiću počela centralna manifestacija ispred Skupštine Srbije.

10.40 – Obeležava se i slava Ministarstva unutrašnjih poslova – Sveta Trojica. U kabinetu ministra policije lomljen je slavski kolač. Položeni su venci na spomen-ploču prvom ministru srpske policije vojvodi Jakovu Nenadoviću i na spomen-obeležje na Čukur česmi u Beogradu.

09.40 – Svečanim defileom čete konjanika Policijske brigade i policijskih orkestara Srbije, Mađarske i Poljske kroz Knez Mihailovu ulicu, počelo obeležavanje Dana MUP-a i Dana policije.

Centralna manifestacija povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije održana je ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije na Trgu Nikole Pašića.

Potpredsednik Vlade i ministar unutaršnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da je srpska policija dokazala da je garant stabilnosti i bezbednosti i naglasio da se čuvari reda svakodnevno bore sa organizovanim kriminalom te da na našoj teritoriji ne postoji nijedna ozbiljna kriminalna grupa koja može da ugrozi državu, niti kriminalac koji ne strepi od privođenja licu pravde.

Stefanović je istakao da MUP vodi odlučnu borbu protiv svih vrsta kriminala i da je ponosan na rad pripadnika tog ministarstva koji su zajedničkim radom, jedinstvom i kolegijalnošću postigli odlične rezultate.

Izrazio je zahvalnost i onima u redovima policije koje građani neće prepoznati da su čuvari reda, a koji naporno rade da bismo bili bezbedni.

Na kraju govora, Stefanović se zahvalio policiji što je „štit svoje države“ i što ponosno nose boje svoje zemlje na uniformi.

Manifestaciji su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić i članovi vlade, a prisutan je bio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Manifestacija je počela predajom raporta generala policije Zorana Aligrudića predsedniku Republike, koji je na proslavu došao u pratnji ministra Stefanovića, a zatim su izvršili smotru jedinica.

Izveden je egzercir Žandarmerije i prikazana pokazna vežba jedinica za obezbeđenje MUP-a. Nakon toga su prodefileovale jedinice Ministarstva, a prikazana je i oprema i vozila koja poseduje MUP.

Prethodno je su Knez Mihailovu ulicu prodefileovale čete konjanika Policijske brigade i policijskih orkestara Srbije, Mađarske i Poljske.

Tradicionalni defile, koji se godinama unazad održava u sklopu obeležavanja Dana MUP-a, izazvao je veliku pažnju kako najmlađih, tako i starijih sugrađana, a poseban utisak ostavio je nastup policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, ali i njihovih kolega iz inostranstva.

U Pionirskom parku, na Trgu Nikole Pašića i platou ispred Skupštine grada Beograda građani su imali priliku da se upoznaju sa veštinama policijskih službenika i opremom koju koriste u radu, a program je posebno bio prilagođen najmlađima koji su bili oduševljeni helikopterom postavljenim na Trgu Nikole Pašića.

Mališani su imali priliku da se slikaju sa policajcima, ali i sa maketom policajca, da boje i crtaju, na improvizovanom pešačkom prelazu uče kako da bezbedno prelaze ulicu, a u fontani na Trgu Nikole Pašića vatrogasci su decu uz upotrebu sigurnosnih prsluka i šlemova prevozili rafting čamcima.

Veliku pažnju mališana privukla je vatrogasna pena, kao i penjanje na veštačku stenu uz pomoć pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice.

NAJBOLjIMA U MUP-u URUČENE MEDALjE
Povodom obeležavanja Dana MUP-a i Dana policije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je zlatne medalje – za hrabrost Radoslavu Lazoviću iz Policijske uprave za grad Beograd, za zasluge Slobodanu Milenkoviću iz Policijske uprave za grad Beograd i za posvećenost službi Darku Lukoviću iz Uprave kriminalističke policije.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uručio je srebrne medalje – za hrabrost Saši Maraševiću iz Policijske uprave u Kragujevcu, za zasluge Đuru Mandiću načelniku Policijske uprave Sremska Mitrovica, a za posvećenost službi Predragu Stankoviću iz Policijske uprave za grad Beograd.

Na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine, direktor policije Vladimir Rebić uručio je bronzane medelje – za hrabrost Vladimiru Obradoviću iz Vatrogasno-spasilačke brigade, za zasluge Bobanu Milinkoviću iz Uprave saobraćajne policije i za posvećenost službi Sonji Cvetković iz Uprave granične policije.

REBIĆ: BEZBEDNOST NA ZNAČAJNO VIŠEM NIVOU
Gostujući u Dnevniku RTS-a, direktor policije Vladimir Rebić je rekao da policija ima razloga da slavi svoj dan, a građani imaju razloga da se raduju, jer je bezbednost na značajno višem nivou nego prethodnih godina.

„Poslednjih godina ostvareni su značajni rezultati na suzbijanju kriminala, trgovine drogom a smanjen je i broj ubistava. Značajno je suzbijena i siva ekonomija a kada je reč o saobraćaju imamo najmanji broj poginulih u odnosu na prethodne godine“, rekao je Rebić.

Koliko je ovaj posao težak i rizičan govori podatak da je u 2016. godini bilo preko hiljadu napada na službenike policije.

„Mi kroz opremu i na druge načine pokušavamo da olakšamo njihov svakodnevni rad i da ga učinimo što bezbednijim. U saradnji sa Ministarstvom pravde formirana je i radna grupa koja treba da predloži izmene zakona koje bi dovele do pooštravanja sankcija kada je reč o napadu na pripadnike policije“, naglasio je Rebić.

Proslava Dana MUP-a i Dana policije završiće se večeras na Kalemegdanskoj promenadi koncertom policijskih orkestara ministarstava unutrašnjih poslova Srbije, Poljske i Mađarske, kao i poznatih domaćih pevača.

Zbog proslave, od sinoć do danas u 15 sati zatvoren je veliki deo centra Beograda.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije biće obeležen i u drugim gradovima Srbije prigodnim manifestacijama i aktivnostima.

„SVI PRIPADNICI POLICIJE DOBILI NOVE UNIFORME“
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da su svi pripadnici policije dobili nove uniforme, a da je manifestacija kojom je obeležen Dan MUP-a i Dan policije koštala kao i prethodnih godina.

Na pitanje da li su nove uniforme dobili svi pripadnici policije ili će ih tek dobiti, Stefanović je rekao da su nove uniforme dobili svi pripadnici policije.

Ministar je naveo da su unifomre dobili kompletan sastav Žandarmerije, redovne jedinice policije, granična, saobraćajna policija, interventna jedinica, dok je SAJ dobio dva kompleta uniformi, uz svečanu uniformu za Žandarmeriju i Policijsku akademiju, uz novu zaštitnu opremu, vozila.

Stefanović je istakao i da će ove godine biti nabavljena nova obuća za policajce.

„Ozbiljno se bavimo ovim, jer želimo da unapredimo standard i položaj policajaca“, rekao je Stefanović.

GRAĐANI MOGLI DA JAŠU KONjE, PELI SE NA STENU…
U Pionirskom parku bilo je više štandova gde su građani mogli da se oprobaju u penjanju po veštačkim stenama, da jašu konje, da se upoznaju sa forenzikom i svim drugim oblicima i načinima rada policije.

Tu su bili izloženi i uređaji za protivdiverzionu zaštitu, balistički štit, teleskopska ruka koja operativcima omogućava da rade sa sumnjivim uređajima i objektima na udaljenosti od tri metra…

Takođe bili su i oruđa podrške – automatski bacač granate, protivavionski mitraljez i mitraljez M84, kao i oprema Ronilačkog centra Žandarmerije.

 

Izvor MUP/Tanjug/RTS, 27. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u