Turska kupuje ruske avione pete generacije?

Ukoliko SAD otkažu isporuku F-35 Turskoj, Ankara će se okrenuti ruskoj alternativi

Turski list „Jeni safak“ piše da će Turska, najverovatnije, kupiti ruske lovaca Su-57, ako SAD obustave isporuku lovaca pete generacije F-35, čime bi „kaznile“ Ankaru zbog kupovine ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400.

U članku se navodi da je isporuka prvih aviona F-35 Turskoj, koja je članica NATO-a, bila planirana za jun 2018. godine. Međutim, sudeći po svemu, ona će biti zakomplikovana i odložena.

Kada bi avioni Su-57 mogli da budu isporučeni Turskoj nije jasno. Te lovce za sada ne koristi ni ruska vojska, oni su tek na testiranju.

Podsetimo, na današnji dan, Izrael je jedina država na Bliskom istoku koja ima na F-35. Osim toga, izraelska vojska je prva armija u svetu koja koristi te avione tokom borbenih operacija.

Turska se nalazi na spisku država koje su učestvovale u finansiranju rada na stvaranju F-35. Osim SAD, na tom spisku su i Velika Britanija, Italija, Holandija, Kanada, Norveška, Australija i Danska. Izrael je imao puni pristup informacijama o konstrukciji aviona, nakon što je 2003. godine platio 20 miliona dolara.

 

Izvor Sputnjik, 27. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u