„Velika Srbija“ oterala maršala iz Užica

Užice zamenjuje titoističko nasleđe monarhističkim

Prestonica titoizma u bivšoj Jugoslaviji, nekadašnje Titovo Užice, polako menja „kurs“ i socijalističko nasleđe želi da „trampi“ za – monarhističko. Nedavno izgrađeni kružni tok na ulazu u grad, prema nekim najavama, postaće 1. novembra, na dan oslobođenja varoši u Prvom svetskom ratu, pijedestal za statuu „Velika Srbija“, autora akademika Đorđa Jovanovića. Tako će umesto bronzanog Josipa Broza sklonjenog sa Gradskog trga i skrajnutog iza zgrade Narodnog muzeja, novi simbol grada na Đetinji postati skulptura koja personifikuje državu Srbiju i koja u jednoj ruci drži zastavu Kraljevine Jugoslavije, a u drugoj krunu Karađorđevića.

Gradski čelnici objašnjavaju da „Velika Srbija“ ne predstavlja ideološko, već estetsko i urbanističko pitanje. Započeli su, kažu, projekat „Izmene urbanog identiteta Užica“, po idejama koje je za „lokal“ pripremio profesor Vladimir Lojanica.

Prvo je u šminkanju „urbanog identiteta“ rekonstruisan prostor ispred Gradske kuće i nazvan je Sklavkov plato, jer se Užice u pisanim dokumentima prvi put pominje u jednoj dubrovačkoj zadužnici iz 1329. godine, kada je izvesna „Mila, žena Sklavka iz Užica“ na ime zajma položila četiri perpera i osam groša.

„Velika Srbija“ je drugi posao „izmene urbanog identiteta“. Statua visoka oko tri metra, koja kroz ženski lik personifikuje državu, biće izrađena iz kalupa koji je, između dva svetska rata, ostao iza poznatog vajara Jovanovića, autora „Vukovog spomenika“ u Beogradu, a izrađena je na zahtev Aleksandra Karađorđevića.

— Tokom poslednjih nekoliko decenija centar grada je preživeo finansijsku i investicionu nepravdu, pa ključne stvari dugo nisu menjane. Plan je i da čitava glavna ulica tokom nekoliko narednih godina dobije novi izgled, a već do kraja godine će pešačka zona od pijace do Malog parka biti obnovljena – kaže Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika. – Grad je poslednji put urbanistički pečat dobio pedesetih godina, kada su angažovane najbolje arhitekte, što je dovelo do toga da imamo celinu oko Gradskog trga kojom se ponosimo.

Ako novi „urbani identitet“ da očekivane estetske rezultate, Ere će se ubuduće, umesto „Užičkom republikom“, ponositi „Velikom Srbijom“. Za „transformacije“ Titovog Užica u „Kraljevo Užice“, iz budžeta će biti izdvojeno oko 20 miliona dinara.

SUBNOR: PRVO RASPRAVA
Jedini otpor ideji o postavljanju „Velike Srbije“ na ulazu u grad, može se očekivati od tradicionalno borbenog SUBNOR.

— Užice je revolucionarni grad, pa je pre akcije o ovim stvarima potrebno organizovati javnu raspravu. Kraljevina u Užicu nije ostavila nikakav pečat – stav je Vojina Mrđe, sekretara užičkog SUBNOR.

 

Autor N. Janković

 

Izvor Večernje novosti, 27. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u