Francuzi i Rusi u zajedničkom projektu na Arktiku

Ugovor ,,Totala“ i ,,Novateka“ potpisan tokom Makronovog boravka u Rusiji

Francuska kompanija „Total“ kupiće deset procenata učešća u projektu LNG-2 ruskog Novateka na Arktiku, izjavio je direktor Novateka Leonid Majklson, prenosi Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron došao je u Rusiju na ekonomski forum u Sankt Peterburgu, a ugovor sa „Totalom“ potpisan je tokom njegove posete.

„Total“ već ima 20 odsto učešća u „Novateku“ i jedan je od partnera koji razvija prvi LNG projekat te kompanije na Jamalu, zajedno sa kineskom kompanijom CNPC i Fondom „Put svile“.

Ovaj drugi ugovor za Arktik LNG-2 mogao bi da bude finalzovan u prvoj četvrtini 2019. godine, rekao je Majklson i dodao da bi sam projekat mogao da vredi oko 25,5 milijardi dolara. Odluka o vrednosti konačne investicije mogla bi da bude doneta u drugoj polovini naredne godine.

Prema rečima direktora „Novateka“, kompanija „Total“ će imati mogućnost da poveća svoje učešće u projektu za pet procenata, ali ruska kompanija planira da sačuva svoj udeo od najmanje 60 procenata u projektu LNG-2.

„Total“ je nedavno bio primoran da ponovo razmotri svoje učešće u projektu eksploatacije polja Južni Pars u Iranu, nakon što je američki predsednik ponovo uveo ekonomske sankcije toj bliskoistočnoj zemlji. Iako se ta kompanija još nije povukla iz ovog projekta, najavila je da će morati to da učini ukoliko im američke Federalne rezerve ne odobre izuzeće iz sankcija.

Evropska unija takođe pokušava da zaštiti svoje kompanije od sankcija Iranu.

Ruska LNG industrija nije podložna ovim sankcijama, koje se fokusiraju na konvencionalnu naftu i gas, ali, kako je rekao izvršni direktor „Totala“ Patrik Pojane, „ništa nije neprobojno kada je reč o sankcijama“.

 

Izvor Sputnjik, 28. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u