Gojković: Gana će preispitati prizanje nezavisnosti Kosova

Predsednik parlamenta Gane obećao da će predsedniku i šefu diplomatije svoje zemlje skrenuti pažnju na pitanje KiM

Predsednici parlamenta Srbije i Gane, Maja Gojković i Aron Majkl Okvaje, izjavili su danas u Beogradu da će Gana razmotriti pitanje priznavanja nezavisnosti Kosova.

Okvaje je rekao posle sastanka sa Majom Gojković da će skrenuti pažnju predsednika i ministra spoljnih poslova Gane da ponovo razmotre odluku o statusu Kosova.

On se založio za unapređenje saradnje u oblastima u kojima su Srbija i Gana sarađivale u periodu Pokreta nesvrstanih, poput medicine, navodeći da treba utrti put za saradnju i u drugim oblastima, poput odbrane i poljoprivrede.

Pozvao je Srbiju da svojim iskustvom pomogne Gani da napreduje u mnogim oblastima, posebno u političkom osnaživanju žena.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da Srbija i Gana imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, ali da u gotovo svim oblastima postoji prostor za njihovo unapređenje.

Kako je navela, na sastanku je bilo reči i o pregovorima Beograd i Prištine, statusu Kosova i stanju srpske kulturne baštine na Kosovu. Gojković je navela da je svog sagovornika upoznala i sa pokušajima prištinskih vlasti da tu baštinu unište.

Ona je kazala da Srbija i Gana sledeće godine obeležavaju 60. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, dodajući da je ovo prva poseta nekog visokog zvaničnika iz Gane u proteklih šest decenija.

 

Izvor Beta/Tanjug, 28. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u