Jakov Kedmi: Hegemonija SAD trajaće još najviše 10 godina

SAD pojačavaju pritisak na Iran jer je u toku borba za naftno tržište

Sjedinjene Države gube status svetskog hegemona i još će ga kako-tako držati samo deset godina – ocenio je izraelski geopolitičar Jakov Kedmi.

Bivši šef izraelske obaveštajne službe „Nativ“ procenjuje da će se Amerikanci za svoju dominaciju „boriti iz poslednjih snaga“.

Naglasio je da SAD pojačavaju pritisak na Iran jer je u toku borba za naftno tržište, ali udari Vašingtona na Teheran mogu povećati uticaj Kine u regionu.

Kedmi smatra da će Vašington plan koji sada sprema protiv Irana kasnije primeniti i protiv Rusije:

„To se može dogoditi kroz godinu ili dve. Biće to potpuna ekonomska blokada sa kažnjavanjem svih koji se usude da trguju sa Rusijom“.

Kedmi je ukazao da SAD poštuju jedino vojnu moć, a Rusija u punoj meri ima takvu moć. Dodao je da je Ukrajina sahranila američka očekivanja da će Sjedinjene Države i NATO moći da Rusiju atakuju iz Crnog mora:

„Amerikanci su podstakli pobunu na kijevskom majdanu, a sada se odjednom ispostavilo da je njihova ratna flota odbačena čak do Napulja. Može biti i dalje!“

Izraelski ekspert posebno ukazuje i naglašava:

„Zapad se panično boji sudara sa Rusijom u Siriji. U Vašingtonu su već shvatili da ne mogu Rusiju baciti na kolena, a i da nemaju vremena za sticanje vojne nadmoći nad Rusijom. Putinov nastup 1. marta, za vreme kojeg je predstavio nova ruska oružja, čak je prodemonstrirao da će nadmoć biti na strani Rusije. Moskva to treba da iskoristi u svom interesu“.

Kedmi je podvukao: „Ne u tom smislu što će Rusija hteti da prva napada, već što drugi više nemaju nikakvu šansu da pritisnu Rusiju. Jer, bilo bi isuviše bolno za njih“.

U svemu, uveren je Kedmi, sve značajniju ulogu igra jačanje vojne moći Kine koja je lojalna Rusiji. I ističe:

„Zato su sa Zapada pojačali svoja dejstva. Postoji direktna povezanost između događanja u Siriji i spektakla u Engleskoj (trovanje Skripalja). Radi se o istom režiseru, istim izvršiocima i istom cilju. Oni to i ne kriju. Žele diskreditaciju Rusije“.

Kedmi smatra da su SAD nedavnim raketnim napadom na Siriju samo potvrdile da Zapad nije u stanju da utiče na razvoj situacije u Siriji, a Damask odnosi jednu pobedu za drugom nad grupacijama bojovnika koje podržavaju Amerikanci.

Izbegavanje delova Sirije gde se nalaze ruske baze i jedinice Zapad je – ističe Kedmi – razotkrio da se njegov panični strah od Rusije dalje pojačava.

„Sada je već potpuno jasno – tamo gde bude ruska vojska – u Siriji će biti tišina. Zato Moskva ima dva načina da reši problem Sirije: ili da znatno ojača sirijsku armiju i njenu PVO ili da dislokacijom svojih jedinica proširi zonu koju Amerikanci neće smeti da diraju. SAD pristaju na pregovore samo kad nosom udare o sto“.

 

Izvor Fakti, 28. maj 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u