Karlo Kotareli dobio mandat za sastav italijanske vlade

„Moja vlada će osigurati razumno rukovođenje našim javnim rashodima“, rekao je Kotareli

Predsednik Italije Serđo Matarela poverio je mandat za sastav nove vlade 62-godišnjem ekonomisti Karlu Kotareliju, javlja „Rojters“. Mandatar za sastav nove vlade navodi da će voditi vladu do prevremenih izbora.

Karlo Kotareli navodi da će „vrlo brzo“ sastaviti kabinet koji treba da državu vodi do prevremenih izbora koji bi bili održani posle avgusta.

„Predsednik mi je rekao da se u parlamentu predstavim sa vladom koja će voditi zemlju do izbora. Vrlo brzo ću sastaviti vladu i potom predložiti budžet. Ukoliko mi ne bude izglasano poverenje, odmah ću podneti ostavku“, poručio je Kotareli.

Obećao je da će „vlada zadržati potpunu neutralnost u odnosu na predizbornu debatu“.

„Obavezaću se da se ne kandidujem i tražiću isto od svih članova buduće vlade“, rekao je mandatar.

„Obaveza je voditi zemlju do izbora posle avgusta. Kao ekonomista želim da vas uverim – javni rashodi su u redu. Poslednjih dana uvećane su tenzije na finansijskim tržištima, ali italijanska privreda raste, a javni rashodi i dalje su pod kontrolom. Moja vlada će osigurati razumno rukovođenje našim javnim rahodima“, rekao je Kotareli.

Ranije danas generalni sekretar Predsedništva Ugo Zampeti naveo je da je Kotareli zaduženje „prihvatio sa rezervom“, javlja Korijere dela sera.

Zampeti je to izjavio nakon sastanka Matarele i Kotarelija, koji je trajao oko sat i po.

Levici naklonjena rimska Republika Kotarelija naziva „Gospodin Makazice“ zbog neuspešnog pokušaja iz 2013. da u funkciji specijalnog komesara za reviziju javnih troškova, za vreme premijera Enrika Lete, utvrdi i smanji bespotrebno rasipanje novca u italijanskoj javnoj administraciji.

Nakon godinu dana, naredni premijer Mateo Renci vratio je Kotarelija u Međunarodni monetarni fond, gde je krajem osamdesetih godina prošlog veka, kao stručnjak za fiskalnu politiku, u sedištu u Vašingtonu već obavljao razne funkcije.

List ipak ocenjuje da, iako bi izbor Kotarelija umirio finansijska tržišta, njegova vlada bi teško mogla da obezbedi većinu u aktuelnom parlamentu.

Italija ni nakon 12 nedelja od održavanja parlamentarnih izbora, što je rekord u istoriji Republike, i dalje nema vladu, a Korijere dela sera piše da stranke već razmišljaju o prevremenim izborima koji bi mogli da budu održani 9. septembra.

Predsednik Matarela je ranije odbio da prihvati evroskeptičnog Paola Savonu za ministra finansija, pa mu je populistički mandatar Đuzepe Konte sinoć vratio mandat.

Korijere dela sera navodi da prevremeni izbori, ukoliko ih bude, neće biti običan test volje birača, već referendum o Evropi, o evru, a takođe i o ustavnom ustrojstvu Italije.

„To je zato što je jasno da će Predsedništvo Republike – suočeno sa pretnjom impičmentom – postati u predizbornoj kampanji jedna od meta populističkog i suverenističkog fronta“, piše dnevnik.

 

Izvor Tanjug/Rojters/RTS, 28. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u