Postignut „okvir za kompromis“ oko imena Makedonije

Makedoniji se žuri kako bi u junu mogla da dobije datum početka pregovora za prijem u EU, a u julu poziv za NATO članstvo

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, u Briselu su pregovarali i postigli okvir za kompromis oko imena, javila je danas makedonska državna agencija MIA.

Dimitrov je rekao da je sinoćni sastanak sa Kocijasom bio produktivan i da sada postoji okvir koji treba da se doradi, na čemu trnutno u Atini rade pravni timovi dva ministarstva.

„Planira se važan razgovor na premijerskom nivou. Premijer Makedonije Zoran Zaev treba da se nađe sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom sredinom ove sedmice, kada će, nadam se, preseći neke važne stvari od opcija koje su u igri. Mislim da to sada treba da ostavimo premijerima“, rekao je Dimitrov.

Pojedini grčki mediji su objavili da su u protekla dva dana Zaev i Cipras imali telefonske razgove, a iz makedonske vlade tu informaciju ne dematuju.

Šef makedosnke diplomatije jutros je imao neformalan doručak sa minstrima spoljnih poslova ili njihovim zamenicima, Francuska i Holandija su bile „najtvrđe“ u vezi sa početkom pregovora, ali Dimitrov smatra da su „čuda moguća“.

Visoka predstavnica EU za spoljnu poltiku Federika Mogerini je, na tom doručku ministara spoljnih poslova EU sa šefom makedoske diplomatije, dala podršku procesu za pronalaženje rešenja u makedonsko-grčkom sporu.

„Svi smo veoma ohrabreni napretkom Atine i Skoplja (u pregovorima) oko imena. Svi ćemo da radimo da podržimo, nadam se, pozitivan ishod ovih važnih pregovora“, rekla je Mogerini.

Prema pisanju grčkog lista Katimerini, dva minister su na sastanku koji je trajao sinoć do kasno, stavili na pregovarački sto novi predlog imena nakon neuspeha predloga „Republika Ilindenska Makadonija“.

„Atina i Skoplje produžavaju da traže univerzalno rešenje spora oko imena. U poslednjem krugu pregovra predmet diskusije je postalo ime povezano sa Kruševom i Kruševskom republikom“, navodi grčki list, pozivajući se na „dobro informisane izvore“.

Posle sastanka u Sofiji, 17. maja, Zaev i Cipras su na odvojenim konferencijama za novinare rekli da je cilj da se rešenje u sporu oko imena pronađe pre junskog Samita EU.

Vlada Makedonije se nada da bi u slučaju da bude postignuto rešenje mogla da u junu dobije datum za početak pregovora o prijemu u EU, dok se u julu, na samitu NATO, nada pozivu za stupanje u tu alijansu.

Dvoipodecenijski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka pokrajina, blokira makedonske evroatlantske integracije.

 

Izvor Beta/N1, 28. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u