U masovnoj grobnici kod Đakovice pronađena tela Srba

Forenzičari rade na identifikaciji nađenih posmrtnih ostataka

U masovnoj grobnici na periferiji Đakovice u protekle tri nedelje pronađeno je najmanje pet tela, ali bi taj broj mogao biti i veći, a osnovano se sumnja da je reč o ljudima koji se nalaze na spisku nestalih kosovskih Srba, kaže predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

On za današnju Politiku navodi da međunarodni forenzički stručnjaci i antropolozi rade na identifikaciji tih posmrtnih ostataka i da se očekuje da će se vrlo brzo znati identitet žrtava.

U delu zone Dukađini, koja je pripadala Ramušu Haradinaju, kaže Odalović, bilo je puno teških zločina od koji mnogi nisu rasvetljeni, a najviše ih se desilo posle dolaska međunarodne misije — u vreme kada je trebalo da predstavnici međunarodne misije pruže zaštitu Srbima.

„A to je bilo vreme u kome su albanski teroristi nesmetano vršili zločine, privodili ljude, saslušavali ih, zatvarali, i na kraju mnoge ubili“, objašnjava Odalović, naglasivši da za ove zločine niko nije odgovarao.

On najavljuje da će na ovom terenu biti istražene još dve lokacije, za koje takođe postoje informacije da se na njima nalaze neki posmrtni ostaci, a u tu istragu će, kaže, biti uključen i Euleks — iako mu mandat ističe 15. juna.

Odalović kaže da su kod Đakovice, još u junu 1999. godine, pripadnici italijanskog kontingenta pronašli nekoliko tela i sahranili ih na groblju u Đakovici.

„Pretraga, po nalogu Euleksa, a uz prisustvo članova radne grupe iz Prištine i radne grupe iz Beograda, počela je pre tri nedelje. Kada antropolozi završe posao, videćemo koliko je tačno tela pronađeno u ovoj masovnoj grobnici“, objašnjava on.

Kako ističe, u zoni oko Đakovice ranije je bilo pronađeno pet tela žitelja Orahovca koji su, bežeći pred terorom OVK, krenuli prema Crnoj Gori.

U Đakovici je, kaže predsednik Komisije za nestala lica, postojalo nekoliko ilegalnih zatvora, gde su lica srpske i druge nealbanske nacionalnosti privođena, saslušavana i u mnogim slučajevima se ne zna njihova dalja sudbina.

Samo iz ovog regiona, u zvaničnoj evidenciji Srbije, još 53 osobe se vode kao nestale, napominje Odalović.

 

Izvor Sputnjik, 29. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u