Vučić 17. jula u zvaničnoj poseti Francuskoj

Država se bori za KiM iz „ambisa“ u koji nas je po tom pitanju dovela prethodna vlast, rekao je Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao na panelu ECFR o Zapadnom Balkanu u Parizu i rekao da će 17. jula boraviti u zvaničnoj poseti Francuskoj, gde će se sastati sa predsednikom Emanuelom Makronom.

Predsednik Srbije je to saopštio danas u Parizu, gde je učestvovao na godišnjem sastanku Evropskog saveta za međunarodne odnose (ECFR), u okviru kojeg je održan panel na temu Zapadni Balkan: Evropska unija i takmičenje velikih sila.

Na panelu su, pored srpskog predsednika, učestvovali i albanski premijer Edi Rama, ministarka odbrane i potpredsednica vlade Makedonije Radmila Šekerinska i Majkl Rot, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

ECFR održava godišnji sastanak, 28. i 29. maja, a u fokusu ovogodišnjeg skupa je pitanje kako odbraniti Evropu u „novom svetskom metežu“, pri čemu govornici na visokom nivou iz Evrope i sa šireg područja imaju priliku da kreativno i praktično sagledaju dugoročne izglede Evrope i njenu ulogu u svetu, navedeno je na sajtu ECFR.

ECFR je, inače, međunarodni istraživački institut koji sprovodi nezavisna istraživanja o evropskoj spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Uz to, ECFR omogućava sastanke na kojima donosioci odluka, aktivisti i osobe od uticaja razmenjuju svoje ideje.
Ovaj međunarodni institut ima za cilj da gradi koalicije za promene na evropskom nivou i promoviše debatu o ulozi Evrope u svetu, pružajući panevropsku perspektivu za neke od najvećih strateških izazova i izbora s kojima su Evropljani suočeni.

ECFR ima mrežu kancelarija u sedam evropskih prestonica – Londonu, Parizu, Berlinu, Madridu, Rimu, Sofiji i Varšavi – sa više od 60 članova osoblja iz više od 25 različitih zemalja i timom pridruženih istraživača u 28 država članica EU, navedeno je na sajtu tog međunarodnog istraživačkog instituta.

VUČIĆ 17. JULA SA MAKRONOM
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će 17. jula, kada bude u zvaničnoj poseti Francuskoj, imati priliku da sa predsednikom te zemlje, Emanuelom Makronom, razgovara o svim pitanjima, te da veruje u podršku Francuske na evropskom putu Srbije i dolazak još većeg broja investitora u našu zemlju.

Vučić je, nakon učešća na godišnjem sastanku Evropskog saveta za međunarodne odnose (ECFR), a govoreći o mogućnosti da se Francuska više uključi u proces evrointegracija Zapadnog Balkana, ocenio da je „Makron veliki lider“, te podsetio da je francuski predsednik na nedavnom Samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji vrlo jasno govorio evrointegraciji Zapadnog Balkana.

„Emanuel Makron, predsednik Francuske je veliki lider i on je u Sofiji vrlo jasno govorio, i ja mislim da dobro razumem kakav će biti njegov stav u junu. Zato, donekle razumem frustriranost nekih zemalja“, rekao je Vučić.

Kaže da Srbija nema tu vrstu problema, „iako znamo da proširenje i nije baš na dnevnom redu mnogim zemljama Evropske unije i da to nije ni naročito popularno“, objasnio je predsednik.

„Ali, Srbija jeste popularna u Francuskoj. Nije Srbija ta o kojoj se govori loše i negativno. Naše je da nastavimo da radimo“, poručio je Vučić.

Kaže i da je u ponedeljak uveče imao razgovore sa brojnim francuskim političarima, a plan je da se razgovori nastave i tokom sutrašnjeg dana kako bi se učvrstili odnosi Srbije i Francuske.

„Sinoć smo imali važne razgovore sa brojnim francuskim političarima, sutra takođe, tako da verujem da ćemo uspevati da naše odnose pravimo još boljim u narednom periodu i da nekada čvrste veze između Francuske i Srbije ponovo postanu takve“, rekao je Vučić.

VUČIĆ: EVROPA IMA SVOJE PROBLEME, MI TREBA DA SE BAVIMO SOBOM
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da nije realno da se Evropa bavi Srbijom i Zapadnim Balkanom na dnevnom nivou, jer ima previše svojih spoljnih i unutrašnjih problema i da zato mi i države Zapadnog Balkana, treba da se bavimo sami sobom i da stvaramo uslove za napredak, i uopšte, i na putu ka EU.

„Moja ideja danas, koja je pozdravljana od mnogih, je da počnemo da radimo za sebe. Na Balkanu je, za razliku od ostalih bio drugačiji pristup – uglavnom su svi gledali kako koga da sapletu, a moja želja i moj pristup je da pomažemo jedni drugima i da sami razmišljamo o svojoj budućnosti“, rekao je Vučić, govoreći o poziciji Srbije u odnosu na evrointegracije.

Naime, debata na panelu Evropskog saveta za međunarodne odnose, na kojem je i on učestvovao, kretala se između pesimizma albanskog premijera Edija Rame i makedonske ministarke odbrane Radmile Šekerinske i optimizma nemačkog drzavnog sekretara Mićaela Rota.

Srbija, smatra Vučić, treba da se bavi sobom i svojim interesima.

Uveren je i dalje da zemlje regiona pre članstva u EU treba da naprave jedinstveno tržište Zapadnog Balkana.

VUČIĆ: BORIMO SE ZA KiM IZ AMBISA U KOJI SU NAS GURNULI PRETHODNICI
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se država bori za KiM iz „ambisa“ u koji nas je po tom pitanju dovela prethodna vlast.

Vučić je u izjavi za javnost, posle učešća na godišnjem sastanku Evropskog saveta za međunarodne odnose (ECFR) u Parizu, ponovio političku metaforu da je prethodna vlast „pečatirala koverat“ kosovske nezavisnosti.

Povodom optužbi pojedinih opozicionih politicara da će on uvesti Srbiju u NATO, dati Kosovu stolicu u UN i umanjiti značaj Republike Srpske, Vučić je rekao da je video da to govore neki „belosvestski pljačkaši i lopovi koji su krali milion i milione evra“.

„Ja njih razumem, jer oni polaze od sebe, uvek znaju najboje šta su radili i šta bi radili“, rekao je Vučić.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 29. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u