Igor Simić: Otimačina Trepče je nasilje nad Srbima

Razočarava ćutanje međunarodne zajednice, rekao je predstavnik Srpske liste, Igor Simić

Srbi nisu učestvovali u izradi Statuta „Trepče“, u nadzornom odboru ih nema, a nisu bili ni konstatovani prilikom donošenja Predloga zakona, kaže Igor Simić.

Predstavnik Srpske liste je ocenio i da je razočaravajuće ćutanje međunarodne zajednice.

„Ovo je primer kako Priština vrši fizičko i pravno nasilje nad srpskim narodom. Razočarava ćutanje međunarodne zajednice“, rekao je Simić za RTS i dodao da je „Trepča“ jedan od dokaza da je neophodno da pitanje imovine bude predmet dijaloga u Briselu.

Prema njegovim rečima, pitanje „Trepče“ najvažnije je pitanje za Srbe, jer kombinat zapošljava više od 3.000 radnika. Kada je vlada usvajala predlog zakona rekli su da su ga dobili od nadzornog odbora u kojem, kako Simić ukazuje, nema Srba.

Vlada u Prištini usvojila je Predlog statuta „Trepče“, kojim taj kombinat treba da postane akcionarsko društvo, transformacijom poslovnih jedinica Rudnici sa flotacijom „Trepča“ Stari trg, zatim rudnici sa flotacijom Kišnica i Novo Brdo, kao i Rudnici sa flotacijom Kopaonik–Leposavić.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, Simić je rekao da je izmena kosovskog ustava moguća i neophodna.“Neophodno je promeniti Ustav Kosova, u Briselu je donet implementacioni plan za formiranje ZSO, kuću gradite od temelja a to znači izmenu propisa kako bi statut bio usklađen sa tim“, rekao je Simić i podsetio da je Priština pokušala da izvrgne ruglu taj sporazum.

Dodao je da veruje da će upravljački tim uraditi sve kvalitetno i u roku.

Simić je rekao da je poslednjih nedelja povećan broj slučajeva u kojem su Srbi podvrgnuti fizičkom i pravnom nasilju, pri čemu se krše i kosovski zakoni.

„Povratnici se kamenuju, hapse se bez dokaza i maltretiraju, napdnuta je ambulanta u Suvom Dolu gde se leče i Srbi i Albanci, zabeleženi su napadi na povratnike naročito u Metohiji. To je sinhronizovana akcija sa ciljem zastrašnjivanja Srba“, rekao je Simić.

Mali broj Srba se vratio na Kosovo a to je, kako je dodao i očekivano zbog situacije.

„Kako bilo kome reći da se vrati? Ako hoće u Peć, Đakovicu i Prizren mogu biti kamenovani… Ako ne mogu da dođu u posed imovine? Čak i zakon o zaštićenim zonama se ne poštuje, preti se igumanu Savi, bez osude međunarodne zajednice“, kazao je Simić.

„Međunarodna zajednica u ovo mora da se uključi. Kada su oni došli 1999. dobili su mandat kako bi štitili sve stanovnike, a naročito Srbe“, rekao je Simić.

 

Izvor Beta/B92, 30. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u