Ne stišavaju se tenzije oko „Mirdite“

Policija sprečila unošenje separatističkih zastava i slika

Bliži se festival „Mirdita, dobar dan“, a tenzije već rastu. Iz SRS najavili da neće dozvoliti festival. S Kosova kažu da im iz Srbije ne daju da unesu zastave.

Naime, zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj ocenio je danas da je sramno što policija Srbije ne dozvoljava da se u Srbiju unesu slike na kojima su zastave Kosova i Albanije, i druge koje treba da budu deo tradicionalnog festivala „Mirdita, dobar dan“, koji treba da se održi u Beogradu.

Hodžaj je na Tviteru zatražio od Vlade Srbije da obustavi zlostavljanje građana Kosova i najavio mere reciprociteta.

„Sramne slike na granici sa Srbijom gde tamošnje vlasti maltretiraju kosovske umetnike koji putuju za Beograd. Pozivamo vlasti u Srbiji da obustave ovakva dela inače će uslediti mere reciprociteta. Kako možemo da govorimo o normalizaciji (odnosa) kada Srbija blokira umetnike da učestvuju na izložbama“, napisao je Hodžaj na Tviteru.

Prištinski mediji su objavili fotografije na kojima pripadnici policije Srbije detaljno kontrolišu autobus u kojem se nalaze umetnici sa Kosova koji treba da učestvuju na festivalu „Mirdita, dobar dan“.

Kako je objavljeno, nije dozvoljeno da u okviru izložbe u Srbiju uđu slike na kojima se vide zastave Kosova i Albanije i jedna umetnička slika na kojoj je natpis OVK (Oslobodilačka vojska Kosova).

SVAKI FESTIVAL PRATE PRETNjE I INCIDENTI
Festival „Mirdita, dobar dan“, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, koji se bavi pomirenjem mladih Srba i Albanaca, održava se u Beogradu već nekoliko godina.

Svaki put održavanje festivala praćeno je izazivanjem tenzija. Prošle godine, podsetimo, sam početak festivala obeležio je manji incident kada su u salu Doma omladine upali pripadnici pokreta Zavetnici.

Najviše bure podiglo je najavljeno gostovanje nekadašnje kosovske predsednice Atifete Jahjage, a novinarske stupce su svaki dan punile vesti o tome da Jahjaga dolazi, odnosno ne dolazi. Ove godine pretnje su danima objavljivali članovi SRS, koji su rekli da će učiniti sve da spreče festival. Reagovao je i MUP.

 

Izvor Beta/B92, 30. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u