Sputnjik: Postignut dogovor, SAD prepuštaju jug Sirije ruskim snagama

SAD traže da Rusija ne dozvoli Iranu pristup južnoj granici, odnosno Izraelu

Kontrola nad južnim granicama Sirije, uključujući područje Tanf u kojem se nalazi američka baza, biće predati vladinim snagama Sirije, saopštio je Sputnjiku neimenovani izvor.

Prema dogovoru SAD, Rusije i Jordana i iranske snage će napustiti to područje.

Kako već nekoliko dana pišu mediji, pomoćnik državnog sekretara SAD za Bliski istok Dejvid Saterfild napravio je plan koji predviđa da se spreči vojno zaoštravanje i da se opozicione snage evakuišu na sever, u provinciju Idlib koja postaje stecište svih terorističkih grupa u Siriji. U zamenu, SAD traže da Rusija ne dozvoli Iranu pristup južnoj granici, odnosno Izraelu. U planu postoji i tačka koja predviđa demontažu američke baze Tanf koja se nalazi na granici sa Jordanom i Irakom, gde ruski zvaničnici često primećuju teroriste kako slobodno šetaju.

„Sva područja na (južnoj) granici će biti predata vladinim snagama Sirije, za Golansku visoravan će nastaviti da važi sporazum o zoni pod monitoringom snaga UN, dok prisustvo iranskih snaga nije predviđeno“, saopštio je sagovornik Sputnjika.

Južna zona deeskalacije, u kojoj skoro 70 odsto teritorije kontroliše takozvana naoružana opozicija, biće predata pod kontrolu ruske vojne policije, saopšteno je na sastanku predstavnika Rusije, SAD i Jordana.

Prema mišljenju ruskog politikologa Karine Gevorgjan, taj predlog predstavlja izlaz iz pat pozicije koja je nastala zbog iranskog vojnog prisustva na teritoriji Sirije.

„Ako Izrael pristane, a garantuje ruska vojska, to će zaista značiti postepeno rešavanje krize, jer sada Izrael bombarduje ili raketira sirijsku teritoriju, tvrdeći da uništava iranske objekte. Na kraju krajeva, ni Iranu ni Izraelu rat nije potreban i ne žele eskalaciju“, rekla je ona.

Još je ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom u Sočiju rekao da je vreme da strani vojnici napuste Siriju.

„Polazimo od toga da će se, zbog značajnih pobeda i uspeha sirijske vojske u borbi protiv terorizma i aktivnijeg početka pregovaračkog procesa, strane vojske povući sa teritorije Sirije“, rekao je šef Kremlja. Kako su potom precizirali u Ministarstvu inostranih poslova Rusije, Putin je mislio na Amerikance, Turke, Hezbolah i Iran.

Naravno, Iran se odmah osetio prozvanim. Takav plan bi zadao ozbiljan udarac formiranju „šiitskog polumeseca“ od Teherana do Libana koji je za njih od strateškog interesa.

„Niko ne može da natera Iran da nešto uradi“, izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva inostranih poslova Irana Bahram Kasemi. On je rekao da se iranske snage tamo nalaze od početka građanskog rata, na poziv zvaničnog Damaska i da će tamo ostati sve „dokle god sirijskim vlastima bude bila potrebna pomoć Irana“.

Međutim, s obzirom da se Iran nalazi u veoma teškom međunarodnom položaju, teško da će rizikovati da sebi još više zakomplikuje situaciju. U ovome je ostao potpuno sam. Izgleda da je Izrael zaista dobio šta je hteo — udaljio je iranske vojnike od svojih granica.

Malo čudi da su SAD tako olako dale svoju bazu, s obzirom da je ona blokirala autoput Damask-Bagdad i pomoću koje je praćeno kretanje iranskih snaga. Međutim, izgleda da su Amerikanci već u blizini napravili drugu bazu, samo sa jordanske strane granice.

 

Autor Milena Cmiljanić

 

Izvor Sputnjik, 30. maj 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u