Albanci napali srpsku decu u Starom Grackom

RTK2 javio da je grupa Albanaca sinoć napala grupu srpske dece mlađeg uzrasta na igralištu u Starom Grackom

Tri osobe srpske nacionalnosti su povređene u sukobu sa Albancima i usled intervencije policije u selu Staro Gracko, pored Lipljana, javlja dopisnik RTS-a. Povređenima, među kojima je i beba, lekarska pomoć je ukazana u Lapljem Selu. Policija je u stanicu policije privela jednog Albanca i jednog Srbina.

Svi povređeni su iz porodice Matović. Najstarija Gorica kaže da je grupa Albanaca dobacivala njenoj snaji i komšinici dok su u selu šetale decu.

„Oni su ih psovali i svašta su im govorili i ovog malog su dirali, udarili ga, onda je stariji sin došao i rekao zašto su ga dirali, oni su i dalje ostali tu. Mi smo zvali policiju i policija kada je došla moj sin da da izjavu, on ga udario pred policijom“, objašnjava Gorica Matović.

„U toj situaciji brat je u samodbrani udario njega, ja sam skočio tu za brata, prišao je policajac meni i bratu i u oči direktno nam isprskao suzavac, ja sam otrčao do kuće da gurnem glavu pod česmu pošto nisam imao tu nigde vode da stavim da mi bude malo bolje“, navodi Milivoje Matović.

Milivoje dodaje da se sve završio tako što su njegovog brata u policijsku stanicu odveli zajedno sa dečkom koji je napravio problem.

U Hitnoj pomoći u Lapljem Selu kažu da su povređeni primljeni vidno uznemireni.

„Sa opekotinama očiju i u predelu vrata i osećajem gušenja i nažalost bebica, 2017. godište, sa blažim vidom opekotina očiju od biber spreja“, ističe doktor Marijan Madić.

Brat Milivoja Matovića je sa još jednim Albancem i dalje u stanici policije u Lipljanu.

Prethodno je RTK2 javio da je grupa Albanaca oko 20 sati napala grupu srpske dece mlađeg uzrasta na seoskom igralištu u Starom Grackom.

Kako su naveli, meštani su pokušali da odbrane decu i u opštem metežu koji je nastao povređeni su žena i šestomesečna beba srpske nacionalnosti.

U Starom Grackom je posle rata ostalo da živi oko 150 Srba.

Staro Gracko je naselje u opštini Lipljan, a šira javnost za njega je čula kada su pre 19 godina, 23. jula albanski teroristi ubili 14 žetelaca na njivama.

ĐURIĆ: SPONZORI TZV. NEZAVISNOSTI KiM STVORILI ČUDOVIŠTE
Cela Srbija je zgrožena divljanjem nad Srbima u seriji incidenata prethodnih dana, u kojima ni prognanici, ni starosedeoci, ni deca, čak ni bebe nisu pošteđeni, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić reagujući na najnoviji napad koji se dogodio na Kosovu, u selu Staro Gracko.

„Nema nikakve sumnje da je ovo direktna posledica političke klime koju stvaraju separatisti u Prištini. Potrebno je preduzeti hitne mere kako bi sve porodice na Kosovu i Metohiji bile bezbedne, naveo je Đurić.

„Zgroženi smo i ćutanjem nadležnih međunarodnih političkih i bezbednosnih institucija na terenu povodom talasa nasilja prema Srbima, i to produbljuje nepoverenje u namere dela međunarodne zajednice u pokrajini, dodao je on.

Đurić je naveo da su Srbi u Starom Grackom, koji su postali simbol stradalništva našeg naroda na Kosovu i Metohiji, danas ponovo bili žrtve šovinizma i histerične mržnje, a tome su asistirali oni koji se lažno predstavljaju kao čuvari reda, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

„Napadu na srpsku decu i njihove roditelje pridružila se policija, čija je neselektivna i prekomerna upotreba sile dovela do povređivanja troje srpskih meštana, među njima i jedne bebe, što je u pravom svetlu pokazalo prirodu lažne države Kosovo, dodao je Đurić.

„Sponzori takozvane kosovske nezavisnosti stvorili su čudovišnu tvorevinu u kojoj policija suzavcima interveniše protiv dece.

Upozoravamo i Prištinu i one u međunarodnoj zajednici koji tolerišu zločinstva albanskih ekstremista da Srbija neće tolerisati nasilje nad srpskom, ili bilo čijom decom. Mi želimo da mlade generacije u regionu poštedimo užasa kojima smo svi bili svedoci pre samo dve decenije, ali da bi mir i razum prevladali potrebne su dve strane“, zaključio je Đurić.

OSUDE INCIDENTA
Incident je osudio ministar odbrane Aleksandar Vulin podsećanjem da u Starom Grackom, gde su streljali srpske žeteoce, Albanci sada napadaju šestomesečne bebe i hapse Srbe kada se usude da brane svoju decu.

U mestu gde ubice šesnaestogodišnjeg srpskog žeteoca i njegovog oca nisu kažnjene sada pokušavaju da proteraju i pretekle Srbe, izjavio je Vulin u Bukureštu gde boravi na poziv rumunskog ministra odbrane.

Radi se o opasnoj provokaciji na koju se mora odgovoriti adekvatnom kaznom za počinice, koji su poznati policiji, rekao je potpredsednik kosovske Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

 

Izvor Tanjug/RTS, 31. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u