Asad: Bili smo blizu direktnog sukoba SAD i Rusije u Siriji

Narod više neće prihvatiti strance u ovom regionu, poručio je sirijski predsednik Zapadu

Trebalo je da Sjedinjene Države nauče lekciju iz Iraka i odustanu od Sirije, rekao je sirijski predsednik Bašar el Asad. Poručuje da je Damask blizu pobede u sedmogodišnjem ratu.

Predsednik Sirije Bašar el Asad kaže da je Moskva odvratila Zapad od pokretanja razarajućih vazdušnih napada na Siriju prošlog meseca. Veruje da je Damask blizu pobede u sedmogodišnjem ratu, uprkos „neprestanom mešanju SAD“.

„Sa svakim napretkom sirijske vojske, i u političkom procesu, i u celoj situaciji, naši neprijatelji i naši protivnici, uglavnom Zapad predvođen SAD i njihove marionete u Evropi i našem regionu, pokušavaju da idu dalje – bilo podržavajući terorizam dovodeći još terorista u Siriju ili ometanjem političkog procesa“, rekao je Asad za Raša tudej.

Bez spoljašnjeg finansiranja protivnika, oni unutar zemlje bili bi savladani za godinu dana, smatra Asad.

Istakao je da je SAD trebalo da nauče lekciju iz Iraka i odustanu od Sirije i obećao da će obnoviti sirijske oblasti koje su držali ekstremisti koje podržava SAD.

Sirijska vlada je započela „otvaranje vrata za pregovore“ sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF) koje kontrolišu severne i istočne oblasti Sirije u kojima su stacionirane snage SAD, prenosi Rojters.

„To je prva opcija. Ako ne, oslobodićemo te oblasti silom. Amerikanci bi trebalo da odu. Oni su došli u Irak bez pravne osnove i vidite šta se sa njima dogodilo. Morali su da nauče lekciju. Irak nije izuzetak, kao ni Sirija. Narod više neće prihvatiti strance u ovom regionu“, rekao je Asad.

Govoreći o izjavi američkog predsednika Donalda Trampa koji ga je nazvao životinjom, Asad je rekao da je „čovek ono što govori“.

Asad je naveo i da Rusija igra ulogu u obuzdavanju uticaja Vašingtona i mešanja SAD u dešavanja u regionu još od 2015. godine.

 

Izvor RT/Tanjug/RTS, 31. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u