Ispovest sveštenika sa Kosova kog su napali Albanci

„Napali su nas, ali ja nisam želeo da prekinem molitvu“

Sveštenika Eparhije raško-prizrenske oca Stevana Markovića, suprugu i njihove petogodišnje blizance brutalno je napala grupa Albanaca u metohijskom selu Žač. Porodici sveštenika napravljena je blokada na putu, slupana su im kola, a napadači, njih desetak, su lokalna porodica Keljmendi, saznaje “Blic”.

Porodica oca Stevana nije povređena jer je on uspeo u trenutku, kada je jedan od Albanaca otišao u dvorište po kalašnjikov, da mimoiđe postavljenu barikadu. Albanci su šutirali, slupali stakla na kolima i divljali oko porodice. Petogodišnji blizanci dečak i devojčica, koji za pet dana pune pet godina, njihova majka popadija Ivana, pretrpeli su torturu. Sveštenik Stevan, paroh je u jednoj od najvećih srpskih enklava južno od Ibra – Osojane. Otac je petoro dece. U Osojanima ima oko 150 mališana.

— Vraćali smo se iz Pećke Patrijaršije ka Osojanima, bilo je sedam sati ujutro. U mestu Žač posred puta je bio kombi sa otvorenim vratima, a dodatno pored je stajao čovek koji je prosipao vodu, tako je da je put bio poptupno blokiran. Stao sam i zamolio da zatvore makar vrata od kombija kako bi smo prošli. U tom trenutku nisam ni pomislio da je to blokada za mene za moju porodicu – priča za „Blic“ otac Stevan.

Albanci, članovi kriminogene porodice Keljmendi nisu pomerili kombi, sveštenik Srpske crkve pokušao je okolo da prođe. Nije bilo mesta.

„KALAŠ! KALAŠ! DAJTE MI KALAŠ!“
— Otvorio sam prozor i oni su krenuli ka nama. Videli su da sam u mantiji i pomislio sam da žele da se izvine zbog blokade. Hteo sam i ja da izađem da kažem, da je sve u redu. I taman kada sam malo otvorio vrata, jedan od njih šutnuo je svom silinom vrata. Nasrnuli su. Počeli da šutiraju kola i polomili stakla. Deca su počela da plaču – priča u dahu otac Stevan.

Sveštenik je Kosovu i Metohiji služio u nekoliko crkvi i ponešto zna od albanskog. Jedan od Albanaca je potrčao u dvorište odmah pored puta. A otac Stevan je jasno razumeo šta govori:

— Kalaš! Kalaš! Dajte mi kalaš – uzvikivao je Albanac dok su ostali šutirali i udarali po kolima.

Kako su se svi članovi kriminogene porodice Keljmendi okupili oko kola i tako oslobodili deo puta, sveštenik je dajući gas uspeo da prođe pored barikade. Slučaj je odmah prijavljen kosovskoj policiji.

„PUCALI NA SRBE POVRATNIKE“
Inače, porodica Keljmendi ima na desetine krivičnih prijava. Iako veoma poznati i kosovskoj policiji zbog oružja i droge, oni su na slobodi. Srbima je ova grupa Albanaca poznata od ranije. Na Srbe povratnike u selo Žač, pucala je 2010. godine upravo ova porodica.

Inače, otac Stevan bio je i u selu Petrič u ponedeljak kada su Albanci kamenovali Srbe, jednog uhapsili, a troje povredili. Grupa Srba povratnika ali i interno raseljenih lica, u svom selu je želela da obeleži praznik Svete Trojice. Albanci su vozilima blokirali prilaz crkvi i okupili se u većem broju kako bi napali Srbe. Otac Stevan je trebalo da služi.

— Napali su nas, ali ja nisam želeo da prekinem molitvu – kaže otac Stevan.

Potom je RTK prema svedočenju Srba objavila da je sveštenik dizao tri prsta, što nije tačno i lako je proverljivo na snimku već je samo bogoslužio.

 

Autor Željka Jevtić

 

Izvor Blic, 31. maj 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u