Novi incident na Kosovu: Napad na ambulantu u selu Novake

Novi incident u seriji zastrašivačkih napada na kosovske Srbe

Novi incident na Kosovu. Napadnuta ambulanta Zdravstvenog centra Prizren u selu Novake. Tom prilikom su razvaljena vrata i zapaljena dokumentacija.

Dr Ljubiša Nedeljković, direktor tog zdravstvenog centra, o tom incidentu, koji se najverovatnije dogodio u noći između utorka i srede, obavestio je Kancelariju za Kosovo i Metohiju.

Dr Nedeljković kaže da su za sada nepoznati počinioci razvalili ulazna vrata, zapalili većo deo kartoteke i protokol bolesnika, a ostatak inventara je bio razbacan. O ovom napadu obaveštena je Kosovska policija, koja je izašla na teren i izvršiila uviđaj.

Inače, ovo nije jedini slučaj napada na zdrastvene centrar i ambulante na Kosovu i Metohiji. U utorak je, naime, u dva dana dva puta je kamenovana Zdravstvena ambulanta u Suvom Dolu. Incidenti su se takođe dogodili noću.

„Nije prošlo ni 24 sata, opet je kamenovana naša ambulanta u multietničkom selu Suvi Do u Severnoj Mitrovici, a pre toga i pre mesec i po dana još jednom i više desetina puta“, rekao je direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović.

U Starom Grackom sinoć se desio incident u kome je dvoje dece zadobilo opekotine nanete biber-sprejom, javlja RTK.

ĐURIĆ: POSLEDNjI TRENUTAK DA MEĐUNARODNA ZAJEDNICA REAGUJE
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić istakao je danas, povodom brojnih incidenata nad srpskim narodnm u južnoj srpskoj pokrajini, da je poslednji trenutak da međunarodna zajednica ispuni svoje obaveze i zaštiti nedužnu nejač od sistematskog nasilja.

Đurić je na konferenciji za novinare naglasio da smo suočeni sa nizom incidenata protiv srpskog naroda, što predstavlja opasno ugrožavanje stabilnosti i opstanak srpske zajednice na KiM.

Samo u maju zabeležen je veliki broj incidenata, naveo je Đurić prenevši brojne primere sistematskog nasilja nad Srbima. Ukazao je na krađu stoke porodicama koje žive od stočarstva, kamenovanje medicinskih ustanova u srpskim sredinama, ali i slučaj kamenovanja povratnika koji su u 28.maja u selu Petrič došli da proslave praznik Svete Trojice, ali i poslednji slučaj, od sinoć, gde su Albanci napali Srbe i naneli povrede čak petomesečnoj bebi.

Kao poslednju informaciju koju je dobio preneo je da je našem reditelju i autoru koji se bavi pitanjem srpskog nasledna na KiM, Borisu Malagurskom, koji je trebalo da prisustvuje projekciji svog filma, uručena zabrana ulaska u pokrajinu.

„Srbija postavlja pitanje međunarodnoj zajednici šta je to što je potrebno da se desi da dođe do organizovane reakcije hiljade predstavnika međunarodnih misija koje imaju jasan mandat, nalog i misiju da spreče ovakve događaje i kampanju nasilja, koja je očiglendo sistematska, i direktna posledica političke negativne klime koju separatisti stvaraju naspram srpskog stanovništva“, kazao je Đurić.

On je istakao da Beograd zahteva ne samo od Kfora, UNMIK-a i Euleksa već i najuticajnijih evropskih i svetskih država, da učine što je njihova odgovornost a to je da se na KiM osigura mir za sve građane.

Ćutanje u situaciji gde imamo dokazanu i nedvosmislenu akciju sa ciljem zastrašivanja je isto što i saučesništvo. Za ovo nasilje nema nikakvog opravdanja“, proučio je direktor Kancelarije za KiM.

Povodom ovih dana ponavljanih izjava najviših zvaničnika iz Prišine o tome da se protive postizanju kompromisa i dogovora koji bi podrazumevao da obe strane zadovolje svoje interese, Đurić je kazao da, zajedno s ovim nasiljem koje nema osudu Prištine i reakcije na terenu, predstavlja ozbiljan korak nazad u procesu normalizacije odnosa.

„Onaj ko misli da sa Srbijom može da razgovara sa batinom u ruci pogrešno procenjuje situaciju na terenu, kao i oni koji misle da će Srbija prihvatiti da se ovakve stvari guraju pod tepih“, podvukao je Đurić.

 

Izvor Tanjug/B92, 31. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u