Putin nagovestio proširenje Turskog toka preko Bugarske

Ruski lider razgovarao sa Erdoganom i Borisovim o proširenju Turskog toka

Rusija razmatra opciju polaganja cevi za Turski tok do Evrope preko Bugarske, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

To je istakao posle razgovora sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

„Mi i naši turski partneri smo uvek razmatrali opciju dovođenja Turskog toka do Evrope i preko Bugarske. Turski predsednik (Redžep Tajip) Erdogan je to ponovo potvrdio u našem telefonskom razgovoru“, rekao je Putin, dodajući da „u praktičnom smislu na tome radimo sa našim turskim i bugarskim prijateljima“.

Bugarski premijer Bojko Borisov je rekao da se Rusija i Turska ne protive tome da se gasovod Turski tok produži prema Bugarskoj.

„Predsednik Rusije Vladimir Putin nas je obavestio da je juče razgovarao sa turskim predsednikom i da se niko ne protivi tome da se gasovod Turski tok produži prema Bugarskoj“, rekao je Borisov.

Putin je, takođe, naveo da bi obim isporuka prirodnog gasa preko Turskog toka Evropi trebalo odrediti uzimajući u obzir sve ostale gasne rute.

Dodao je i da se trenutno aktivno razmatra pitanje izgradnje gasovoda Severni tok 2, ali da je Rusija spremna da sačuva tranzit preko Ukrajine.

Rusija je, kako je istakao, spremna da se vrati na projekat izgradnje nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj, ukoliko Sofija donese odluku o njenoj izgradnji.

„Detaljno smo razgovarali o saradnji u oblasti nuklearne energije. Ruska strana je spremna da se vrati na ideju realizacije projekta izgradnje nuklearne elektrane Belene, naravno, ako bugarsko rukovodstvo donese odgovarajuću odluku i, naravno, na tržišnim osnovama“, istakao je Putin.

 

Izvor Tanjug/B92, 31. maj 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u