Ujka Sem neće mirno posmatrati Mundijal u Rusiji

Vašington neće dozvoliti Putinu da se kupa u slavi uspešno organizovanog Svetskog prvenstva. Donbas bi trebalo da bude na oprezu

Sportski događaji su odlične prilike za primenu ,,meke moći“. Adolf Hitler je otvorio Olimpijske igre u Berlinu 1936. kako bi projektovao sliku miroljubive, benigne Nemačke. Zapadnom svetu nije smetalo da učestvuje u takvom događaju.

Ali kad se radi o Rusiji, zaostavština dva događaja kojim je ova zemlja bila domaćin je ukaljana političkim kontroverzama. Radi se o letnjoj Olimpijadi u Moskvi 1980. i zimskoj Olimpijadi u Sočiju 2014.

Godine 1980, zapadni svet predvođen Amerikom je bojkotovao događaj u znak protesta protiv sovjetske intervencije u Avganistanu. Onda je 2014. Zapad skrenuo svetsku pažnju sa zimske Olimpijade u Sočiju na smenu režima u Ukrajini za koju je Rusija bila žalosno nespremna, što je potom dovelo do kaskadnih sankcija SAD i EU.

Ali Vladimir Putin je osvedočeni zaljubljenik u sport, a Rusija se našla u ulozi domaćina najglamuroznijeg sportskog događaja na svetu – FIFA svetskog prvenstva za 2018. godinu, od 14. juna do 15. jula.

UKRAJINA KAO GLAVNI KANDIDAT
Mora da je Moskvi laknulo što nema zapadnog bojkota događaja, a tri evropska tima su favoriti za trofej, i to sudeći po kladionicama – nemački (5.5), francuski (6.5) i španski (8.0). Francuski predsednik Emanuel Makron je prošle nedelje u Sankt Peterburgu rekao da namerava da poseti Rusiju ponovo ukoliko Francuska dospe u finale.

Međutim, veliko je pitanje da li će Vašington da dozvoli Putinu da se kupa u slavi uspešnog Svetskog prvenstva. Ruski domaćini grickaju nokte dok grčevito posmatraju Siriju i Ukrajinu. Udarac bi u Siriji mogao da dođe iz bilo kog pravca – teroristički napad, ponižavajući udar na ruske efektive ili čarka sa američkom vojskom razmeštenom u Siriji. No, verovatnoća toga je niska.

Rusija je u punoj pripravnosti i ima prednost u Siriji. Proteklih nedelja su veliki ruski transporteri doletali sa značajnim količinama oružja. I u političkom smislu je poredak u Siriji takav da obračun između Rusije i Zapada ne deluje verovatno.

Bilo kakav ozbiljan potez za sramoćenje Putina u predstojećim nedeljama može poticati jedino iz Ukrajine. Donbas je region gde treba biti oprezan. Pripreme se odvijaju – nove isporuke NATO oružja i pristizanje još plaćenika je primećeno u Ukrajini, što ne može biti puko poziranje za medije.

Predsednik Porošenko očajnički želi da se integriše u Zapad sada kada interesovanje SAD i EU za njega slabi. Ekstremno je nepopularan sa rejtingom od svega 6 odsto podrške, a mora da se suoči sa predsedničkim izborima sledećeg marta. Rasplamsavanje u Donbasu bi moglo da mu pomogne da ponovo izroni kao ,,čovek Zapada u Kijevu“.

Naravno, ukoliko u Donbasu izbije krvavi konflikt, Moskva može da zaboravi na nade o novom početku sa EU – naročito sa Nemačkom i Francuskom. Evropsko javno mnjenje bi čak moglo da traži još kaznenih sankcija protiv Rusije, što bi bio blagoslov za Ameriku da obnovi svoje transatlantsko vođstvo u vremenu u kojem je tupa rika povlačenja evroatlantizma u Evropi zaglušujuća. Putinu se crno piše ako bude intervenisao u Donbasu, a crno mu se piše i ako ne pomogne ruskojezičnim separatistima u regionu.

UPOZORENjE HEJLIJEVE
Interesantno je da je Savet bezbednosti UN otvorio slučaj Ukrajine 29. maja kako bi diskutovao o navodnoj ruskoj ulozi u obaranju putničkog aviona iznad Donbasa 2014. godine. Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli je naširoko pričala o ruskom angažmanu u istočnoj Ukrajini i ,,aneksiji Krima“. Hejli je podvukla da će SAD tesno sarađivati sa Francuskom i Nemačkom kako bi Kremlj naučile redu.

Upozorila je: ,,Dok Rusija ne okonča svoje nečuvene akcije u Ukrajini, pozicija Sjedinjenih Država neće se promeniti… Dok Rusija ne vrati Krim pod ukrajinsku kontrolu, američke sankcije povodom invazije Krima će se nastaviti. A dok Rusija ne povuče svoje snage iz istočne Ukrajine i ne ispoštuje Sporazum iz Minska, naše sankcije kojim odgovaramo na flagrantna nedela u istočnom delu zemlje će ostati na snazi“.

Komentari Hejlijeve će poljuljati ruske nade o generisanju meke moći tokpm FIFA svetskog prvenstva. Svako izbijanje tenzija u Donbasu može Vašingtonu pružiti izgovor da prihvati zahtev Poljske za uspostavljanje trajne američke vojne baze u toj zemlji, i to za čitavu oklopnu diviziju.

Varšava je ponudila dve milijarde dolara da pomogne u postavljanju infrastrukture. Kremlj je upozorio 29. maja da će takvi ,,koraci ekspanzionizma“ definitivno ,,rezultovati kontramerama ruske strane kako bi se očuvao balans“.

Mora da ruski domaćini žale što je američki tim eliminisan iz FIFA takmičenja nakon njegovog zaprepašćujućeg poraza (2-1) od Trinidada i Tobaga, što je smanjilo nivo interesovanja američke javnosti za predstojeći događaj. Ono što zabrinjava je što Ujka Sem ne voli da bude nemi posmatrač kada se odvija neki svetski događaj.

 

Preveo VOJISLAV GAVRILOVIĆ

 

Asia Times

Svet
Pratite nas na YouTube-u