Austrijski MUP upozorava na ,,džamijsku rutu“

Nova migrantska ruta dobila nadimak počinjenici da duž nje džamije pomažu migrantima

Šef grupe za azil, migraciju i ljudska prava u MUP-u Austrije Peter Vebinger upozorava da trenutno nastaje nova migrantska ruta – „džamijska ruta“.

Na tom putu, kako je objasnio, džamije nude podršku migrantima.

On je uveren da rastući broj izbeglica vodi ka „napetoj situaciji“, koja se neće razviti tako dramatično kao 2015, iako postoji slično veliki potencijal u kriznim regionima.

Ekspert austrijskog ministarstva vidi rizik od velike navale za iduću godinu, ako ne budu preduzete potrebne pripreme.

Rast broja migranata 2014. godine vodio je ka ishodu koji smo imali 2015. godine, a to bi moglo da se desi 2019, prenose austrijski mediji reči Vebingera.

Nova balkanska ruta, koja trenutno nastaje, vodi preko Albanije, Crne Gore ili Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a eksperti na licu mesta je nazivaju „džamijskom rutom“, pošto džamije duž rute pružaju podršku izbeglicama u njihovom kretanju.

Austrijski mediji ukazuju da na internetu postoji mnoštvo video-snimaka koji na arapskom opisuju detaljno rutu kroz region ka EU. Vebinger je ukazao da postoji i mogućnost takvog razvoja situacije koji bi mogao dovesti do porasta izbegličkog talasa.

On je, s tim u vezi, naveo viznu liberalizaciju za Irance, koji mogu direktnim letom doći u Srbiju, a mnogi od njih mogu nastaviti put ka Austriji ili Nemačkoj.

Vebinger smatra da je Austrija ovog puta dobro pripremljena za aktuelne migrantske talase. On ističe da, ko želi slobodu kretanja unutar Šengena, mora podržati i snažniju zaštitu spoljne granice.

 

Izvor Tanjug/B92, 01. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u