Dačić: U avgustu predstoji borba u UN zbog sednica o KiM

„Mogu vam reći da sam siguran da će biti nastavljen trend povlačenja priznanja Kosova“, rekao je Dačić

Ministarstvo spoljnih poslova je u prethodnih šest meseci radilo na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, evropskim integracijama i unapređenju saradnje sa državama regiona, rekao je ministar Ivica Dačić predstavljajući izveštaj ministarstva i dodao da u avgustu predstoji borba da se sednice SB UN o Kosovu odvijaju na isti način kao do sada. Skupštinski odbor za spoljne poslove usvojio je šestomesečni izveštaj Ministarstva spoljnih poslova.

Ivica Dačić je na skupštinskom Odboru za spoljne poslove rekao da postoji intencija Kosova da se završi mandat Unmika na toj teritoriji, da se prorede, ukinu ili zatvore za javnost sednice Saveta bezbenosti UN o Kosovu.

„To je za nas neprihvatljivo. Videćemo kako će se dalje odvijati rasprava o tome. U maju nije bilo problema, međutim u avgustu je predsedavajuća Velika Britanija i velika je verovatnoća da će se pokrenuti ta pitanja. Predstoji borba oko toga“, naglasio je Dačić.

Dodao je da najnoviji događaji na KiM pokazuju da misija Unmika treba da ostane u nesmanjenom formatu i da i dalje redovno treba da se raspravlja o Kosovu na sednicama SB UN.

Dačić je poručio da Kosovo nema šanse da postane član Uneska, jer, kako kaže, ne postoji mogućnost da imaju dovoljan broj glasova.

Kada je reč o Interpolu, Kosovo se, dodaje Dačić, prijavilo za članstvo.

„Juče smo imali sastanak sa MUP-om i mi razgovaramo o tome. Prijavili su se za članstvo, zasedanje je u novembru u Dubaiju, videćemo kakva će situacija biti. Mislim da postoji obmanjivanje od Prištine da će se (njihovim ulaskom) pojačati saradnja u borbi protiv kriminala i korupcije, međutim saradnja postoji i sada Rezolucijom 1244“, rekao je ministar.

Šef srpske dilomatije je primetio i da su zemlje koje su priznale Kosovo nezadovoljne zbog njihovih jednostranih poteza.

Takođe, rekao je da Kosovo nikada neće moći da bude član OEBS-a.

„BIĆE NASTAVLjEN TREND POVLAČENjA PRIZNANjA KOSOVA“
Predstavljajući izveštaj o radu ministarstva na skupštinskom odboru, Dačić je rekao da je Srbija izložena velikim pritiscima u vezi sa KiM, navodeći da pojedine zemlje čak šalju proteste zemljama koje su povukle priznanje Kosova.

„Ali mogu vam reći da sam siguran da će biti nastavljen trend povlačenja priznanja Kosova od velikog broja zemalja. Neke od tim zemalja imaju probleme na svojoj teritoriji“, rekao je Dačić.

Naveo je da je dao nalog da borba za KiM bude prioritet srpske diplomatske mreže, ali i ukazao da je situacija sa priznanjem Kosova nejasna u mnogim zemalja jer, kako kaže, ne postoji „papir“ o priznanju, te kao primer naveo Egipat.

Dodao je i da povlačenje priznanja Kosova pokazuje da je proces reverzibilan.

Dačić je rekao da je u prethodnih šest meseci razgovarao sa 36 ministara spoljnih poslova i da radi na tome da države koje su priznale Kosovo povuku priznanje, a upitao je i zašto se neko time nije bavio ranije.

„Ili je neko mislio da je to nemoguće ili nekom nije bilo stalo ili je neko jedva čekao da to skinemo sa dnevnog reda“, kaže Dačić, a onda i konstatovao da to nije laka borba.

„To je borba Davida i Golijata, ali mislim da smo pokazali da možemo da pobedimo i u tim uslovima, ako imamo volju želju i snagu da se time bavimo“, poručio je Dačić.

Naveo je da Srbija hoće da popravlja odnose sa zapadnim zemljama, da traži zajedničke interese, ali da postoji „taj problem različitog razumevanja Kosova“.

„Veliko je pitanje možemo li naći zajednički interes i adekvatan pristup koji nas neće stalno konfrontirati. Mi moramo da branimo svoje interese, ali tako da ostavimo prostor za dalje razgovore“, zaključio je Dačić.

„OČEKUJE SE DA SRBIJA NA PREDSTOJEĆEM SAVETU EU OTVORI NOVA POGLAVLjA“
Govoreći o EU, šef srpske diplomatije je rekao da se očekuje da Srbija na predstojećem Savetu EU otvori nova poglavlja, međutim, dodao je da nije zadovoljan dinamikom i smatra da je Srbija zaslužila mnogo više, koliko god da se sada poglavlja otvore.

Kako je rekao, otvaranje po dva poglavlja na šest meseci nije dinamika koja nam omogućava ono što hoćemo.

„Ali dobro, što kaže predsednik Vučić, da mi radimo svoj deo posla“, rekao je Dačić i dodao da niko od Srbije ne treba da očekuje da će zbog nekoliko poglavlja više rizikovati državne i vitalne interese.

Dačić je rekao da se deset od 33 deklaracije koje su nam predložene na usaglašavanje sa EU odnose na Rusiju.

Odgovarajući na kritike iz BiH u vezi sa migrantima, Dačić je rekao da je Srbija ukinula vize prijateljskim zemljama, prema Iranu i poručio da se vodi računa o interesima i bezbedbnosti.

Tokom rasprave članove Odbora je zanimalo da li će srpsko-ruski humanitarni centar dobiti diplomatski status, a Dačić je rekao da je više puta odgovarao na to pitanje i da lično misli da je to pitanje politizovano, te da je izašlo iz uobičajenog načina na koji se rešavaju pitanja statusa i privilegija.

Nakon što je Dačić članovima skupštinskog Odbora za spoljne poslove predstavio šestomesečni izveštaj Ministarstva spoljnih poslova, odbor je taj izveštaj usvojio.

„NA PUTU DA SE REŠI PITANjE REZIDENCIJE U NjUJORKU“
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija konačno na putu da reši pitanje rezidencije u Njujorku, odnosno stana koji je, kako kaže, zaključan devedesetih godina.

Dačić je na skupštinskom Odboru za spoljne poslove rekao da Srbija mesečno plaća troškove u visini od 15.500 dolara.

„Pošto smo u sukcesiji, moraju sve zemlje da se slože. Stan je bio na licitaciji, (dobijeno je) oko 12 miliona dolara. Oko 3,2 miliona dolara treba prvo nama da vrate što smo plaćali troškove, kao i 39 odsto, odnosno oko 3,5 miliona dolara ćemo dobiti od prodaje tog objekta u Njujorku“, rekao je Dačić.

 

Izvor Tanjug/RTS, 01. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u