Haradinaj: Prekidamo tehnički dijalog, dobro je što nema ZSO

Priština sada koristi pitanje energetike kako bi izbegla formiranje ZSO

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je tehnički dijalog prekinut jer Priština smatra da je on besmislen, ako prva tačka nije energetika, dok, kako kaže, Beograd i Brisel traže da se najpre razgovara o osnivanju Zajednice/Asocijacije srpskih opština.

Haradinaj je odgovarajući poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Hikmeti Bajrami, rekao a se slažu da tehnički dijalog nema smisla ako se ne poštuje energetika, preneo je RTKlive.

„Već smo stigli u ovu fazu, nažalost ne našom voljom, već neko vreme se ne vodi tehnički dijalog upravo zbog ove situacije, smatrali smo da je besmisleno sedati za sto kada prva tačka nije energetika, ne odbijamo druge teme ali ova treba da bude prva, a srpska strana pomera dnevni red, tako da prva tačka bude Asocijacija. Nažalost to misle i Evropljani“, rekao je Haradinaj u kosovskom parlamentu.

On je rekao i da je Priština imala „ne tako prijatnu komunikaciju sa posrednicima u dijalogu“ ali je dodao da se čeka na dalji razvoj situacija.

Haradinaj je kazao da misli da je skupština u pravu kada kaže da nema smisla baviti se drugim temama pogrešnim redosledom, a ne baviti se ozbiljno pitanjem energetike.

Haradinaj je rekao da je vlada izdvojila milion evra za energetiku, ali to neće večno trajati jer će po njemu ili biti pronađeno rešenje ili će, kako je rekao, „Kosovo delovati jednostrano na tržištu“.

Inače, druga runda tehničog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu je prekinuta 16. januara, kada je u Kosovskoj Mitrovici ubijen srpski političar Oliver Ivanović.

Beogradski tim u tehničkom dijalogu je zbog ubistva lidera GI SDP napustila razgovore.

Treća runda tehničkog dijaloga je bila zakazana za 21. mart, ali ona nije održana jer su predstavnici prištinskog tima u Brisel došli nespremni za razgovor o formiranju ZSO.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je tada da naša delegacija odlučno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta ZSO:

„Samo usvajanjem statuta ZSO Priština bi pokazala da je spremna da se i dalje dogovara. Rezolutno zahtevamo donošenje statuta ZSO u neizmenjenoj formi, na onaj način na koji je to dogovoreno, ne obazirući se na odluke prištinskih sudova i slične interne akte“, rekao je tada Đurić.

On je ocenio i da su predstavnici Prištine u Brisel došli nespremni da sprovode dogovoreno u vezi sa formiranjem ZSO, očekujući da im „Srbija da sve“.

HARADINAJ: DOBRO JE ŠTO JE ZSO STOPIRANA
Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj kaže da je dobro što je Zajednica srpskih opština stopirana i nada se da Ustavni sud Kosova nikada neće dati odobrenje ZSO izvan ustavnih okvira te tzv. države, piše „Zeri„.

Govoreći na sednici skupštine samoproglašenog Kosova o komercijalnom sporazumu između kompanije „Contour Global“ i kosovske Vlade za projekat termocentrale „Kosova e Re“ Haradinaj je rekao da je greška da se ovaj sporazum poredi sa ZSO kako su to učinili opozicioni poslanici.

Prema Haradinaju, odluka Ustavnog suda o ZSO je dobra, i on se nada da svaki sporazum koji je u suprotnosti sa Ustavom samoproglašenog Kosova neće proći.

„Dobro je što je Zajednica stopirana, dobro je što je Ustavni sud tako odlučio, nadam se da sudije ovog suda nikada neće dati odobrenje nikakvoj „Zajednici“ koja izlazi van ustavnih okvira Kosova, nadam se da oni to neće uraditi“, odgovor je Haradinaja poslaniku PS, Ljiburnu Aljiu.

U nastavku sednice održava se interpelacija Haradinaja u vezi sa potpisivanjem komercijalnog sporazuma između kompanije „Contour Global“ i vlade samoproglašenog Kosova za projekat termocentrale „Kosova e Re“, koji je potpisan 20. decembra 2017.

Debata traje bez obzira na to što je u Skupštini prisutan mali broj poslanika, navodi „Zeri“.

GLAVNI PREGOVARAČ PRIŠTINE USLOVLjAVA DIJALOG REŠAVANjEM PITANjA ENERGETIKE
Glavni pregovarač Prištine u tehničkom dijalogu Avni Arifi uslovljava nastavak dijaloga sa Beogradom rešavanjem pitanja energetike, objavila je prištinska štampa.

To se može zaključiti iz prepiske Arifija i Tomasa Buša, jednog od članova tima EU koja posreduje u dijalogu, u šta je uvid imao prištinski portal „Kalkso“.

Arifi je izrazio nezadovoljstvo što se tiče načina na koji kancelarija u Briselu sprema sledeći sastanak dve delegacije, a koji EU, kako navodi prištinski portal, planira za 7. i 8. jun.

Glavna zamerka Arifija je da se Brisel prilagođava agendi Beograda, stavljajući Zajednicu srpskih opština kao prioritet, a ostavljajući po strani implementaciju sporazuma o energetici.

Naveo je da je u potpunosti „razočaran i uvređen“ pozivom Buša i optužio ga da je naklonjen delegaciji iz Beograda.

Arifi je uslovio učešće kosovske delegacije implementacijom svih sporazuma koji do sada nisu primenjeni, a nije se složio ni sa predlogom da Upravljački tim za izradu statuta ZSO napravi prezentaciju u Briselu.

Buš je, naime, 24. maja poslao zvaničan mejl Arifiju da bi ga obavestio o datumu i temama narednog sastanka u okviru tehničkog dijaloga.

Naveo je da će na sastanku, planiranom za 7. i 8. jun, fokus biti na sporazumima o ZSO, slobodi kretanja, integrisanom upravljanju prelazima i energetici.

U tom kontekstu, Buš je predložio da Upravljački tim napravi prezentaciju o tome dokle se stiglo sa izradom Statuta ZSO.

Arifi mu je odgovorio da će kosovska strana učestvovati u dijalogu onda kada se sprovedu svi postignuti sporazumi.

U tom kontekstu, Arifi je pomenuo sporazume o energetici, slobodi kretanja, priznavanju univerzitetskih diploma, integrisanom upravljanju prelazima, predstavljanju i regionalnoj saradnji i mostu u Mitrovici.

„Ovaj poziv pokazuje da se vaša uloga kao Posredničkog tima EU za tehnički dijalog između Kosova i Srbije transformisala u desnu ruku delegacije Srbije, koja služi interesima Srbije u pravljenju njihove agende. Sećate se izjave šefa srpske delegacije:“Mi smo ovde zbog sprovođenja sporazuma o ZSO“. Ovim, u osnovi, i vi kažete isto“, naveo je Arifi u odgovoru Bušu.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 01. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u