Makedonski revolucionari nišane Banjaluku

Ekipa koja je srušila Gruevskog u novembru prošle godine je iz Skoplja prekomandovana u Sarajevo, naravno u američkoj režiji

Smrt dvadesetjednogodišnjeg Davida Dragičevića, čije tijelo je nakon višednevne potrage pronađeno 24. marta na ušću Crkvene, pritoke u rijeku Vrbas, ni nakon dva mjeseca ne prestaje da bude tema u gradu na Vrbasu. Iako brojni slični slučajevi u praksi policije i tužilaštva ostaju godinama nerazriješeni a istraga ostaje otvorena, zašto je tragična smrt ovog mladića izazvala neuobičajeno veliku pažnju javnosti izvan kruga porodice i prijatelja? Dok iz policije, oslanjajući se na nalaze patologa, tvrde da nemaju saznanja da se radi o ubistvu, rodbina i prijatelji pokojnog Davida predvođeni njegovim ocem Davorom, na protestnim skupovima koji se svakodnevno organizuju na Trgu Krajine tvrde sasvim suprtno – David je ubijen, a policija prikriva dokaze.

Vlast je pokazala izuzetno visok stepen empatije, predsjednik Dodik i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač posjetili su porodicu Dragičević, predsjednik se čak pridružio jednom okupljanju pred zgradom Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci, ali protesti nisu jenjavali. Davor Dragičević u kontinuitetu javno proziva i optužuje vrh Ministarstva unutrašnjih poslova, za ministra Lukača i direktora policije Darka Ćuluma tvrdi da su nečinjenjem saučesnici u ubistvu, navodeći da je njegov sin David pretučen od grupe mladića i bačen u Crkvenu. Tako je na zahtjev opozicije jedan nerazriješen smrtni slučaj još u toku istrage potpuno neubičajeno stigao do vanrednog zasjedanja Narodne skupštine, a otac tragično preminulog mladića prvi dobio riječ.

Davor Dragičević se obratio narodnim poslanicima insistirajući na tvrdnjama o ubistvu i optužbama na račun ministra unutrašnjih poslova, nakon čega je  ministar Lukač iznio niz saznanja do kojih je policija došla tokom istrage i ukazao na široku lepezu preduzetih mjera povodom smrti Davida Dragičevića. Ujedno, ministar je istakao da Davorom Dragičevićem, ocem nesrećnog mladića, manipulišu, da ga usmjeravaju i njime upravljaju dva blogera, Slobodan Vasković i Borislav Radovanović.

ŠTIĆENICI AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU: PRIJETNjE I PARE
Dok je za Radovanovića kratko rekao da se radi o neuravnoteženom pripadniku MUP-a koji je pokušao da ubije svog načelnika, i za koga postoji uredna medicinska dokumentacija o neuračunljivosti, zbog čega ni krivični ni disciplinski postupci nisu okončani, Vaskoviću je ministar Lukač posvetio više pažnje. „Sve što Vasković piše, Davor Dragičević ponavlja na Trgu Krajine“ – naglasio je Lukač.

Slobodan Vasković (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/N1)

I nastavio: „Kada sam ranije i sasvim drugim povodom na konferenciji za medije ukazao da Vasković zbunjuje javnost svojim pisanjem i da plasiranim lažima podriva institucije Srpske, uslijedila je ekspresna reakcija Američke ambasade u Sarajevu“. Službenik ambasade prenio je ministru Lukaču poruku od ambasadorke Kormak da ni u kom slučaju više ne spominje Vaskovića u negativnom kontekstu, jer Vasković uživa podršku američke ambasade. Stvar se ponovila i kada je policajac pokucao na vrata Vaskovićevog stana noseći sudski poziv povodom tužbe za klevetu koju je protiv njega podnio jedan građanin.

Vasković je događaj okarakterisao kao pokušaj ubistva i ponovo se obratio za pomoć ambasadorki. Ponovo je na vrata Ministarstva unutrašnjih poslova pokucao službenik američke ambasade sa upozorenjem. Lukač je naglasio i da je MUP tri puta od tužilaštva zahtijevao da se Vasković sasluša povodom neistina koje plasira o smrti Davida Dragičevića, ali je iz tužilaštva lakonski odgovoreno sa „pusti budalu“. Bio budala ili ne, bloger Vasković očito ima dobru konekciju sa ambasadorkom Kormakovom.

(Da bude jasno) da je pod zaštitom pomenute ambasade, vrlo brzo se pobrinula i pomenuta ambasada saopštenjem u kojem je naglašeno da su „građani i nezavisni mediji ključni stub istinske demokratije“: „Mediji postoje da bi informirali i istraživali, te zahtijevali od institucija da budu odgovorne prema građanima kojima služe. Svaku prijetnju nezavisnim medijima i građanima novinarima smatramo vrlo neozbiljnom i neprihvatljivom prijetnjom demokratiji“.

Nazvati Vaskovića „stubom istinske demokratije“ u najmanju ruku je neozbiljno.Vasković nije ni krio bliskost sa Kormakovom jer je na blogu objavio nekoliko zajedničkih fotografija. Ujedno, nije bilo nijednog koktela ni svečanosti u režiji američke ambasade, a da Vasković nije pozvan.

Da američki uticaj nije daleko od priče o Davidu svjedoči još jedan medij kojeg ministar Lukač u svom obraćanju narodnim poslanicima Srpske nije pomenuo. Radi se o portalu „Buka“, koji uređuje Aleksandar Trifunović. Mjereno američkim aršinima, i „Buka“ predstavlja jedan od „stubova istinske demokratije“, a Trifunović se ni u kom slučaju ne bi mogao nazvati budalom. Taj zna šta radi! Naime, njegovom portalu je nedavno od američke fondacije USAID doniran iznos od 81 396 američkih dolara (na slici ispod).

Trifunović redovno plasira tendenciozne i neprovjerene informacije vezano za smrt Davida Dragičevića, a na portalu nije manjkalo ni tekstova u kojima se Srpska optužuje da formira paravojske, a MUP ilegalno naoružava.

VEĆINA MLADIH SE NE DA ZAVESTI
Za skupštinskom govornicom Lukač je opovrgao sve tvrdnje Davora Dragičevića i pokazao u čijim je rukama daljinski upravljač. Uvjerljivim nastupom sa mnogo činjenica i detalja, koji se u interesu istrage, inače ne iznose u javnost, ministar je svakom dobronamjernom razjasnio o čemu se radi.

Foto: Reuters/Cheryl Ravelo

Dok se u banjalučkoj tvrđavi Kastel održavao koncert jedne popularne grupe, nekoliko članova „Pravde za Davida“ u prepoznatljivim majicama počelo je da uzvikuje svoje pokliče i ometa koncert u namjeri da se koncert pretvori u politički miting. Međutim, ostali mladići i djevojke koji su došli da slušaju muziku uzvratili su: „Dosta vas je bilo“, „Došli smo na koncert, a ne na miting“.

Vođa benda je ipak  koncert morao prekinuti. Nešto slično se ponovilo i tokom Banjalučkog polumaratona, na kojem se takođe okupilo mnoštvo mladih. Ponovo nekolicima članova pokreta Pravda za Davida pokušava animirati uzvicima ostale, ali su naišli na jedinstvenu i još glasniju osudu.

ZA SRPSKU BRIŽNO MUSLIMANSKO SARAJEVO
Nakon banjalučkih neuspjeha u akciju se agilnije uključuje Sarajevo, te vođa benda Zoster na koncertu u Sarajevu drži govor o okolnostima smrti Davida Dragičevića, nakon čega počinje s pjesmom sa karakterističnim refrenom: „Uzeću pravdu u svoje ruke, nema vremena za gubljenje“. Da se stvari prebacuju u drugu brzinu govori nam i, nakon dužeg čekanja, pristrasno pisanje sarajevske štampe.

Istina, političko Sarajevo je od početka bilo uključeno u banjalučke proteste. Nermin Nikšić, predsjednik partije SDP posjetio je Davora Dragičevića i javno poručio da „policiju protiv koje se digne narod treba ukinuti“.

Možda je pitanje iz sjajnog filma „Sunčanica“ Nikite Mihalkova sada neophodno, a ono glasi: „Kako je sve počelo?“ Na do sada najvećem mitingu, onom od 21. aprila, organizatori su pozdravili goste iz Sarajeva, Fojnice i Mostara, ali i one iz Skoplja, koji zaslužuju najviše pažnje. Naime, u novembru prethodne godine je ekipa koja je uspjela da sruši vladu Nikole Gruevskog, iz Skoplja prekomandovana u Sarajevo, naravno, u američkoj režiji.

Novi makedonski premijer Zoran Zaev od tada intezivno posjećuje Sarajevo, i redovno se viđa sa opozicionarima iz Saveza za promjene, naročito sa Draganom Mektićem, ministrom bezbjednosti, kadrom SDS-a. Kako se procijenilo da je glavna barijera za rušenje vlasti u Srpskoj ministar Dragan Lukač, počinju napadi na MUP Srpske kroz optužbe o paravojnom organizovanju, ilegalnom naoružavanju i slično. U ovim napadima naročito je eksponiran Mektić, ali ga u svemu što radi podržava njegova stranka.

STRUČNjACI ZA RUŠENjE REŽIMA IZ SKOPLjA I BOŠNjAČKA DIJASPORA
Tako zloupotreba smrti Davida Dragičevića doseže neshvatljive razmjere. Ekipa prispjela iz Skoplja je iskusna i krajnje profesionalna. Mora se priznati, i vrlo kreativna. Vješto koristi društvene mreže i cilja ranjive društvene grupe, prvenstveno tinejdžere i majke. Bira se svaka riječ, sintagma i slika. Zato se David naziva djetetom, a ne 21-jednogodišnjim mladićem. „Ubili dijete“ – ta sintagma stvara veću empatiju, naročito pogađa majke. U upotrebi je i jedan stari, dobro poznati simbol – zloglasna otporaška pesnica.

Otporaška pesnica (Foto: Pixabay)

Tim iz Skoplja radi neumorno, neprekidno smišlja performanse, kreira događaje. Sve više aktivira političko Sarajevo, jer ideološka platforma pokreta Pravda za Davida i jeste građansko društvo. U okvirima „nemoguće države“ – to je unitarna BiH. Zato Davor Dragičević policiji poručuje „ubijate već 26 godina“, što znači od 92. godine, i stvaranja Republike Srpske. U svemu dobija podršku iz drugog entiteta, ali i bošnjačke dijaspore, koja se planski okuplja u Frankfurtu, Beču, Minhenu, ali i širom Federacije BiH.

Kako vrijeme odmiče, pripadnici boračke populacije, Lukačevi ratni saborci i pripadnici policije sve otvorenije izražavaju svoje neslaganje sa permanentnim optužbama, te su formirali fejsbuk stranicu „Podrška ministru i komandantu Draganu Lukaču“, a broj onih koji se pridružuju ovom vidu podrške se rapidno povećava. Istovremeno, sve su glasnija zagovaranja za održavanjem kontra-mitinga, odnosno mitinga podrške Draganu Lukaču i MUP-u, koji je nakon ukidanja VRS jedina oružana odbrana Republike Srpske i meta koncentrisane vatre iz Sarajeva, od zapadnih medija i, naravno, „srpskog patriote Dragana Mektića“, zbog rutinske nabavke oružja, slanja kadrova na obuku u Rusiju i sl.

ANKETNI ODBOR NOVI KAMEN SMUTNjE
Odluka posebne sjednice Narodne skupštine bila je da se formira Anketni odbor koji bi preispitao cio slučaj, a u odbor su izabrani listom opozicionari sa izuzetkom jednog člana. Anketni odbor je u svoj sastav dodao i dva pripadnika pokreta „Pravda za Davida“, a jedan od njih je pomenuti bloger, Borislav Radovanović. Odbor je sebi dao za pravo da saslušava predstavnike izvršne i sudske vlasti, na što je tužilac Dalibor Vrećo ukazao da se radi o presedanu, ali su izgleda presedani u ovom slučaju postali uobičajeni.

Tokom saslušanja ministra Lukača, on je izjavio da se u Anketnom odboru nalazi lice protiv koga je u toku sudski postupak i da na pitanja Borislava Radovanovića neće odgovarati. „Uključili ste u odbor čovjeka protiv koga je podignuta optužnica za pokušaj ubistva. Zar da ja odgovoram na pitanja čovjeka protiv koga se vodi postupak? – rekao je Lukač, na šta ga je predsjedavajući Anketnog odbora Borenović prekinuo riječima: „Isključite ministra!” Tako će rad Anketnog odbora više odmoći nego pomoći da se dođe do istine o tragičnoj smrti Davida Dragićevića. Cilj koji manipulatori jednom porodičnom tragedijom žele postići i jeste širenje konfuzije i dezavuisanje institucija Republike Srpske i aktuelne vlasti.

ŠTA JE POZADINA?
Nekoliko nezavisnih predizbornih ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da kandidati SNSD ubjedljivo vode i da će na predstojećim izborima zabilježiti ubjedljivu pobjedu. Zato je cilj zacrtan u stranim kuhinjama je da izbora ne bude, odnosno da protestna okupljanja u Banjoj Luci poprime sve karakteristike uličnih nereda, što bi bio povod za intervenciju tzv. međunarodne zajednice.

Pravda za Davida (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/FACE HD TV)

Preciznije, radi se o „udruženom zločinačkom poduhvatu“ protiv Republike Srpske, kojim komanduju iskusni specijalisti iz američke i britanske ambasade u Sarajevu i kolege iz OHR-a, a sa dežurnim objašnjenjem da „štite Dejton“ iako već 20 godina predvode u njegovom rušenju. Da bi se to postiglo, neophodno je da protesti dosegnu kritičnu masu, od bar 10 000 ljudi. To im je pošlo za rukom samo jednom, 21. 04. ove godine, uz brojna pojačanja pristigla iz Zenice i Sarajeva, uz besplatan prevoz i dnevnice. Poslije mitinga, koji su aktivisti „Pravde za Davida“ zajedno sa partnerima iz „Pravde za Dženana“ iz Federacije, održali u Sarajevu, pojačanja iz većeg entiteta su najednom prestala da stižu.

Nekom od bošnjačkih aktivista se omakla optužba i na vlast Bakira Izetbegovića. Što se tiče pokojnog Davida Dragičevića, on nam svako veče sa skupova na Trgu Krajine kroz svoju pjesmu „Klinac u getu“, poručuje: „Ja sam samo pion u ovoj priči.“

 

Sveosrpskoj.com

 

Naslovna fotografija: Photo by mili_ radic97 on Unsplash 

 

Politika
Pratite nas na YouTube-u