Vučić: Albanci planiraju upad na sever i nove napade na Srbe

Predsednik Srbije upozorava domaću i svetsku javnost na opasnost od novih incidenata na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je javnu molbu međunarodnim predstavnicima ne samo da čuju, već i da slušaju šta Albanci govore, da dobro razumeju njihove poruke i spreče njihov eventualni pokušaj upada na Sever i dalje napade na srpsko stanovništvo.

Vučić je u izjavi novinarima nakon učešća na konferenciji povodom pokretanja projekta „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“, u organizaciji Misije OEBS-a u Srbiji, rekao i da je smisao priče o energetskom sistemu, koje pominju albanski predstavnici na Kosovu, da uzmu Sever pod kontrolu.

On je kazao da ne bi bilo problema u tome što je govorio Ramuš Haradinaj da ne zna ili nije pročitao Briselski sporazum, a radi se o 15 tačaka na jednoj strani. Vučić je dodao da Albanci odlično poznaju taj dokument, a neće da ga provode u delo, kao i da je problem činjenica da oni o energetici ne govore bez znanja zapadnih mentora.

Vučić je podsetio da mu niko nije verovao kada je mnogo ranije govorio da će se držati Briselskog sporazuma kao što se RS drži Dejtonskog dokumenta.

„Danas od Briselskog sporazuma beže Albanci. Nažalost, ne pridržavaju ga se ni oni pod čijem okriljem je sklopljen. Ne zanima ih primena. Srbija je svaku tačku koja se odnosila na njene obaveze provela u delo. Albanci jednu jedinu, a reč je o 6 od 15, to jest 40 odsto, nisu takli, nije ih zanimala“, kritikovao je srpski predsednik.

Podsetio je da je već 20. aprila, kada su navodno krenuli u primenu, govorio da ih to ne zanima.

„Znaju to i njihovi zapadni mentori i zajedno sa njima ih baš briga što nisu ispunili. Priče da su zabrinuti i da obe strane moraju da ispune sporazum, čuvene sintagme koje predstavljaju eufemizam za sopstvenu neodgovornost ne mogu više da slušam“, poručio je on.

Kako je naveo, ni Haradinaj, ni Arifi, ni Hodžaj nikada ništa ne govore sami.

„Neki drugi govore kroz njih i preko njih. Zato me brinu incidenti koje nismo imali u tom obimu u poslednjih pet godina. Brinu me jer se plašim da će biti još oštrijih i žešćih napada, a Srbiji su, ne zahvaljujući državi koju danas vodim, već ranijim vladama, prilično uskraćene mogućnosti da na bilo koj način reaguje na KiM“, objasnio je on.

Kada je reč o zahtevima da Srbija ispuni navodne obaveze iz dogovora o energetici, Vučić je naglasio da ne postoji nikakav sporazum u toj oblasti.

„Oni misle da zbog pritiska koji postoji od dve zapadne zemlje moramo brže-bolje da damo Gazivode i Valač. Njih samo zanima kako da okupiraju Sever“, istakao je on, dodajući da žele da uzmu i našu elektroprenosnu mrežu.

Vučić je podsetio da je prištinskim vlastima nuđeno zajedničko upravljanje, što su one odbile.

Ukazao je da se Gazivode nalaze na teritoriji centralne Srbije i delom na teritoriji Zubinog Potoka i da prištinske vlasti s tim u vezi nikada nisu bili zainteresovane da čuju i slušaju argumente srpske strane.

„Mi sporazum o energetici nemamo. Oni lažu i izmišljaju i to rade otvoreno, neskriveno“, zaključio je Vučić.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 01. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u