Dojče vele o Italiji: Avanti diletanti

Čitava nova italijanska vlada se sastoji od početnika, sa izuzetkom novog šefa diplomatije Enca Moavera Milanezija

Još se ne zna koliko će preskupih obećanja novajlije u Italiji zbilja ispuniti. Brisel čekaju nemirna vremena jer će Konteova vlada tražiti dozvolu da razdragano troši pozajmljeno, komentariše Barbara Vezel.

Pri formiranju italijanske Vlade prevagnuo je princip bolje vrabac u ruci nego golub na grani. Mateo Salvini, promućurni strateg desničarske Lige, dugo je oklevao i nadao se novim izborima. Njegova popularnost rasla je na raketni pogon te mu je bila bliska ideja da pojača izborni rezultat. Na kraju je prevladao oprez i on je pristao na brak iz računa sa Pokretom pet zvezdica – po drugi put.

Bilo bi čudo ukoliko novi premijer Đuzepe Konte bude više od marionete u rukama šefova dve koalicione stranke. Nepoznati profesor prava nije ukotvljen ni u Ligi ni u Pet zvezdica, njegova moć je na revers. Konte je odabran da bude slaba figura – šef vlade koji će morati da pozove dve partijske centrale pre nego što nešto dogovori sa koleginicom Merkel ili Makronom.

U tom maniru se dalje ređaju imena novajlija u Vladi od kojih skoro niko ranije nije vodio ni opštinsku upravu. Novi ministar finansija je do sada nepoznati profesor ekonomije, bez ikakvog iskustva u politici. Kada je njegovo ime saopšteno, novinari su grozničavo počeli da guglaju ko je čovek. Među prvim saznanjima čuje se da Đovani Trija nije protivnik evra.

Čitava Vlada se sastoji od početnika, sa izuzetkom novog šefa diplomatije Enca Moavera Milanezija koji ima zavidnu karijeru u Evropskoj komisiji, Evropskom sudu i italijanskim vladama. To vladi u očima birača daje dodatnu verodostojnost jer među standarde populista spada gnev protiv navodnog establišmenta.

Ali, kako se vidi na primeru gradonačelnika Rima koji dolazi iz Pet zvezdica i u glavnom gradu ne uspeva da uradi baš ništa, vršenje vlasti zahteva više od krupnih reči i nekoliko dobrih namera.

Program braka između dve ideološki nespojive partije sastoji se pre svega u poklonima svojim biračima koji iz budžeta ne mogu da se plate. Tako su nestrpljivi da nešto menjaju, da dovedu nove ljude u politiku, da su se u brzini odučili od digitrona.

Takozvani ,,flat tax“ – ista poreska stopa za sve – kojim vođa Lige Salvini želi da usreći svoje pristalice, zapravo će državu koštati milijarde, a građane rasteretiti tek ako prihoduju više od 30.000 evra godišnje. Mali ljudi kakvi su pretežno glasali za populiste zapravo će plaćati više nego do sada.

Osnovni prihod koji su Pet zvezdica obećale siromašnima sa juga zemlje je nadoknada za socijalno osiguranje koje je u Italiji već decenijama manjkavo. Nažalost država za to nema para. Ogromne rupe koje će pomenute dve mere otvoriti u državnoj kasi ne mogu se zapušiti nagomilavanjem dugova.

Uopšte, osnovna ekonomska ideja je u trenutnom stanju u svetu dovedena u pitanje: može li Italija zbilja da smanji državni dug tako što će više trošiti? Veliki broj ekonomskih stručnjaka zastupa ovo učenje. Ali kako trenutno Donald Tramp guši globalnu konjukturu, teško je nazreti kako će se Italija izvući iz vira u koji je upala.

Evropskoj uniji je samo još trebala populistička ekipa iz Italije. Jedva da je prevaziđena grčka kriza, nailazi sledeća daleko veća pretnja po evrozonu. Italija je ekonomski deset puta veća od Grčke. Ako Rim bude krenuo ka državnom bankrotu, lom na finansijskim tržištima bi mogao da usisa celu zajedničku valutu.

Još se ne zna koliko će preskupih obećanja novajlije u Italiji zbilja ispuniti. U svakom slučaju Brisel čekaju nemirna vremena jer će Konteova vlada tražiti dozvolu da razdragano troši pozajmljeno. Tu dozvolu EU ne može dati jer bi krah bio neizbežan.

I na drugim poljima će sa ovim Italijanima biti samo svađe. Salvinijeve tirade o razdvajanju rasa u vozovima pokazuju ekstremno desničarski, rasistički svetonazor. Ako kao ministar unutrašnjih poslova natera migrante u ograđene kampove, u Italiji će prvo izbiti grčevita borba za ljudska prava. Rebus je zašto više levo usmereni Pokret pet zvezdica trpi Salvinijevu demagogiju i planove.

I još jedno: populisti u Rimu ubeđuju ljude da je Nemačke kriva za italijansku krizu. To je zlonamerna glupost. Statističko prosečno blagostanje po glavi stanovnika je u Italiji više nego u Nemačkoj. No u Italiji imaju ogroman problem sa raspodelom.

Pogledajte, dragi Italijani, u svoje dvorište i ne pripisujte drugima haos, korupciju, javašluk, muljaže i sve ostalo što koči vašu lepu zemlju. Osim toga važi: Avanti diletanti!

 

Izvor Dojče vele, 03. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u