Soroš u Italiji: Da li Putin plaća Ligu?

Soroš tokom obraćanja u Trentu rekao da je „veoma zabrinut“ zbog bliskosti nove Vlade Italije sa Rusijom

Američki milijarder mađarskog porekla Džordž Soroš učestvovao je na Festivalu ekonomije u italijanskom gradu Trentu, gde je javno upitao da li predsednik Rusije Vladimir Putin „zapravo finansira“ Ligu, antiimigrantsku stranku pod vođstvom Matea Salvinija, koja je populističkim Pokretom pet zvezdica formirala novu vladajuću koaliciju u Italiji.

„Italijansko javno mnjenje ima prava da zna da li je Salvini na Putinovom platnom spisku“, kazao je Soroš, prenosi „Korijere dela sera“.

List piše da se nije dugo čekalo na odgovor italijanskog vicepremijera i ministra unutrašnjih poslova.

„Nikada nismo primili ni liru, ni evro, ni rublju iz Rusije, Putina smatram jednim od najboljih državnika i sramota me je zbog činjenice što jedan beskrupulozni špekulant, kakav je gospodin Soroš, dobija poziv da dođe u Italiju da govori“, poručio je Salvini.

Korijere“ navodi da je Soroš tokom obraćanja u Trentu rekao da je „veoma zabrinut“ zbog bliskosti nove Vlade Italije sa Rusijom.

Dnevnik podseća da su stranke koje podržavaju novu Vladu zatražile ukidanje sankcija koje je EU uvela Moskvi.

Soroš je naveo da Putin „nastoji da dominira Evropom“.

„Ne želi da je uništi, već da je iskoristi zato što ona ima proizvodni kapacitet, dok ruska ekonomija pod Putinom može samo da iskorišćava primarne sirovine i ljude“, kazao je Soroš.

On je predsednika SAD Donalda Trampa ponovo opisao kao „pretnju po svet, uključujući Ameriku“, uz tvrdnju da šef Bele kuće „ne razume osnovne elemente ekonomije“.

Prema Soroševoj oceni, bilo bi dobro ukoliko Tramp „ne bi dugo potrajao“.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 04. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u