Tanjug: Priština odbila zahtev EU da nastavi briselski dijalog

Glavni prištinski pregovarač Avni Arifi je poručio Briselu da Kosovo neće učestvovati u daljem dijalogu sa Srbijom

Iako je Evropska unija nameravala da ove nedelje u Briselu bude održana nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, prištinske vlasti su to odbile, saznaje Tanjug u Briselu.

Kako Tanjug nezvanično saznaje u Briselu, Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) je pozvala predstavnike ekspertskih delegacija Beograda i Prištine da 7. i 8. juna učestvuju u novoj rundi tehničkog dijaloga.

Pozivom je bilo predviđeno da se razgovara prvenstveno o formiranju Zajednice srpskih opština, ali i o slobodi kretanja, energetici i zajedničkom upravljanju prelazima.

Samo dan posle upućenog poziva, na adresu EEAS stigao je negativan odgovor Prištine.

Glavni prištinski pregovarač Avni Arifi je, prema navodima medija, poručio Briselu da Kosovo neće učestvovati u daljem dijalogu sa Srbijom, koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, sve dok Beograd ne primeni dogovore o energetici, slobodi kretanja, otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici, međusobnom priznavanju univerzitetskih diploma i zajedničkom upravljanju granicama.

„Učestvovaćemo u vašem pozivu tek kad svi preostali dogovori u potpunosti budu primenjeni i poštovani“, naveo je Arifi u svom odgovoru.

EU nije zvanično potvrdila niti da je poslala pozivnice, niti da je dobila negativan odgovor od Prištine.

Na pitanje Tanjuga o mogućem nastavku dijaloga u Evropskoj komisiji su odgovarali da su „kontakti sa obe strane u toku“.

„U stalnim smo kontaktima sa glavnim pregovaračima sa obe strane. Nastavićemo razgovore u Briselu što pre je to moguće“, izjavio je portparol Evropske komisije Karlos Martin Ruiz de Gordehuela.

U Briselu naglašavaju da se razgovori o primeni već postignutih dogovora vode paralelno sa novom fazom dijaloga o normalizaciji odnosa.

Kako Tanjug nezvanično saznaje u evropskim diplomatskim krugovima, do letnje pauze u Briselu se očekuje najmanje jedna runda dijaloga na najvišem političkom nivou, u već postojećem formatu između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija.

Pored odbijanja Prištine da učestvuje u tehničkom dijalogu i podnese izveštaj o izradi nacrta statuta Zajednice srpskih opština, prepreku za nastavak dijaloga predstavlja i nepostojanje konsenzusa u kosovskom parlamentu u vezi sa davanjem mandata Hašimu Tačiju da vodi Kosovo u novoj fazi dijaloga koja bi trebalo da dovede do pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

U Briselu i dalje naglašavaju da očekuju da „najdalje do kraja sledeće godine“ bude postignut pravno obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa čija bi implementacija na terenu, između ostalog, bila i uslov za ulazak Srbije u EU.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 04. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u