Crnogorska NVO bi da otme Ostrog od SPC

NVO ,,Amanet“ prikupila dovoljno potpisa da predlog o ukidanju vlasništva SPC nad verskim objektima u CG iznese pred skupštinu

Više od 7.000 potpisa sakupila je nevladina organizacija „Amanet“ u okviru peticije za ukidanje vlasništva SPC nad manastirima i crkvama u Crnoj Gori. To je dovoljan broj da projekat uđe u skupštinsku proceduru, o kome će se izjasniti poslanici vladajuće većine – DPS, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa, koalicija „Albanci odlučno“ – dok su u opoziciji – Demokratski front, Ujedinjena Crna Gora, SDP, Demos i nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Traži se, istovremeno, i vraćanje u vlasništvo države svih crkava i manastira koje su sagrađene u Crnoj Gori do 1. decembra 1918, nakon čega su, kako tvrde u „Amanetu“, „otete i upisane kao vlasništvo Beogradske patrijaršije“.

— Prikupili smo 6.860 potpisa, ali tek su stigli potpisi iz dijaspore, tako da će taj broj preći i 7.300 – kazala je na konferenciji za novinare Ana Vukotić, reditelj. – Sa velikom odgovornošću prema građanima smo odlučili da ne predajemo potpise dok ne sačinimo pravni dokument koji mora da ide uz peticiju, a koji će garantovati da će ova inicijativa postići svoj cilj – a to je da ispunimo amanet, vraćanje imovine SPC u vlasništvo države. Dakle, nije nam cilj da imovina ode iz vlasništva jedne crkve u drugu, odnosno iz SPC u vlasništvo CPC, već da se imovina vrati u vlasništvo države.

Istovremeno, iz Mitropolije crnogorsko-primorske poručuju da se ovakvim delovanjem „daje veštačko disanje projektu stvaranja Crnogorske pravoslavne crkve koji je propao“.

— Posle farse od skupljanja elektronskih potpisa i više medijskih nastupa u vidu performansa još se ne može znati kako ta družina misli da izvede svoj naum otimanja crkvene imovine – kaže za „Novosti“ protojerej stavrofor Velibor Džomić. — Prvo su pompezno najavljivali da će tražiti brisanje svih upisa u katastru, a to znači da su hteli da svim građanima ponište pravosnažna rešenja o njihovom pravu svojine na kućama i zemljištu, a sve sa ciljem da bi poništili i pravosnažna rešenja kojim su utvrđena svojinska prava Crkve nad crkvama, manastirima i crkvenom imovinom. Onda su ih demantovali iz Uprave za nekretnine Crne Gore.

Džomić dodaje da se „ozbiljnost inicijative“ najbolje vidi u tome što su se među potpisnicima našli čak i Maks Luburić i Ante Pavelić.

— U pitanju je želja za medijskim reklamiranjem i uznemiravanjem javnosti, jer je projekat tzv. CPC doživeo fijasko i sada mu se daje „veštačko disanje“. O svemu dovoljno govori činjenica da ni posle više meseci delovanja te družine još ne postoji jasno formulisan stav. Ni njima ništa nije jasno osim želje da unesu nemir u Crnu Goru – kaže Džomić.

TITULAR SPC
Crkvena imovina u Crnoj Gori ima svog titulara – Mitropoliju crnogorsko-primorsku, a to potvrđuju hiljade tapija, ugovora o poklonu ili zaveštanju, listovi nepokretnosti, kupoprodajni ugovori, povelje, hrisovulje. Do Drugog svetskog rata, Mitropolija je imala ogromne posede u svojini, prema nekim računicama, gotovo trećinu teritorije Crne Gore. Manastir Dobrilovina imao je čitave planine i katune, sva sela oko manastira Ostrog bila su na crkvenoj zemlji, dok su u Bjelopavlićima meštani koji su imali kuće na crkvenim imanjima plaćali arendu. Samo manastir Sveta Trojica u Pljevljima imao je pre eksproprijacije oko 700 hektara šume, 68 hektara oranica i livada, mlinove i zgrade u pljevaljskoj čaršiji.

 

Autor V. Kadić

 

Izvor Večernje novosti, 05. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u