Konte predstavio program, u njemu i o ukidanju sankcija Rusiji

U Konteovom programu i NATO i Rusija

Premijer Italije Đuzepe Konte danas je u parlamentu izložio program nove vlade uoči večerašnjeg glasanja o poverenju njegovom kabinetu.

Tom prilikom, Konte je pomenuo da će se u domenu spoljne politike zalagati za „potvrdu pripadnosti“ Italije NATO, ali i „reviziju sistema sankcija prema Rusiji“.

Korijere dela sera“ navodi da će se večeras do 19:30 časova o Konteovoj vladi izjasniti italijanski Senat, a sutra popodne i donji dom parlamenta. List navodi da nova žuto-zelena vladajuća koalicija populističkog Pokreta pet zvezdica i antiimigrantske Lige ima većinu u oba parlamentarna doma.

Navodi se da je Konte kazao da se među prioritetima vladinog programa nalazi „promena koja će staviti tačku na biznis oko imigracije, koji se preterano uvećao pod plaštom lažne solidarnosti“.

Konte je takođe naveo i da je „vreme da Italijani imaju pravo na minimalnu zaradu po satu, kako niko više ne bi bio iskorišćavan“. Italijanski premijer izneo je i ciljeve nove vlade u spoljnoj politici.

„Nameravamo da potvrdimo ubeđenost u to da naša zemlja pripada atlantskoj Alijansi, sa SAD kao privilegovanim saveznikom. Bićemo pristalice otvaranja prema Rusiji, koja je poslednjih godina ojačala sopstvenu međunarodnu ulogu u različitim geopolitičkim krizama. Bićemo promoteri revizije sistema sankcija, počevši od onih koje nose rizik da umrtve rusko civilno društvo“, poručio je Konte.

 

Izvor Tanjug/B92, 05. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u