Bivši italijanski vojni pilot: NATO je osiromašenim uranijumom istrebio Hadžiće

Domeniko Lađero navodi da se za efekte i štetna dejstva osiromašenog uranijuma zna još od 1990. godine i rata u Iraku, ali se sve to skrivalo i maskiralo

NATO je izvršio „tiho svirepo ubistvo“, i stojim apsolutno na raspolaganju Srbiji i želim da pomognem da se to i dokaže. Ako me pozovu, poneću kompletnu dokumentaciju koju sam sakupio.

Ovo ekskluzivno za „Novosti„, kaže Domeniko Leđero, jedan od osnivača i odgovorni u organizaciji „Vojna opservatorija“ u Odeljenju italijanske odbrane, koji se godinama bori da dokaže istinu o posledicama osiromašenog uranijuma na zdravlje vojnika u svetskim misijama. Leđero, inače, vodi veliku i intenzivnu medijsku kampanju za istinu. Bio je napadan, optuživan, ali išao je dalje u traganju za istinom. I konačno je četvrta italijanska parlamentarna komisija iznela dokaze o povezanosti dejstva osiromašenog uranijuma i ogromnog broja obolelih i preminulih italijanskih vojnika.

— Posedujem dokaze da su SAD saopštile pre više godina NATO-u kakva je opasnost po vojnike osiromašeni uranijum. NATO je skrivao opasnost od efekata osiromašenog uranijuma. Zašto su američki vojnici na Kosovu imali specijalnu zaštitu a italijanski nisu? Italijanski vojnici su imali gole ruke i čudili su se Amerikancima zašto su tako opremljeni. Zato što im je bilo saopšteno kakve su posledice po zdravlje od takvog oružja.

Lađero navodi da se za efekte i štetna dejstva osiromašenog uranijuma zna još od 1990. godine i rata u Iraku, ali se sve to skrivalo i maskiralo.

— Efekti su se znali od samog početka, od snabdevanja vojske takvom municijom – kaže Leđero. – Pričaću u Srbiji, ako me pozovu, opširno i detaljno. Posedujem podatke o svemu. I o situaciji u Bosni gde su živeli Srbi, o tome kako su bombardovani Hadžići nakon čega je preminuo veći broj stanovnika te opštine. Izneću da je bombardovana srpska teritorija u BiH, pošto imam utisak da se u Bosni to maskira radi određenih interesa. Strašno je šta se desilo u Hadžićima – kaže Leđero.

On je ranije izjavio da je NATO još 1994. godine znao da osiromašeni uranijum izaziva rak, ali da je uprkos tome svesno i namerno njime punio bombe kojima je gađao Srbiju. On tvrdi da postoji video -snimak koji je napravio Pentagon na kome se jasno ukazuje na štetnost osiromašenog uranijuma po zdravlje ljudi.

ZNAČAJNA DOKUMENTACIJA
Kako su „Novosti“ u utorak pisale, Koordinaciono telo koje će ispitati posledice NATO bombardovanja naše zemlje na ljude i životnu sredinu biće formirano 12. juna. A profesorka Danica Grujičić, načelnik neuroonkologije u klinici za neurohirurgiju KCS, rekla je da će jedan od prvih poteza ovog tela biti poziv Domeniku Leđeru, jer bi od velikog značaja bio uvid u dokumentaciju koju on ima.

 

Autor Milica Ostojić

 

Izvor Večernje novosti, 06. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u