Blic: Španija traži da se uključi u dijalog Beograda i Prištine

Pojedine članice EU negoduju zbog netransparentnosti briselskog dijaloga

Na sastanku članova Službe EU za spoljnu politiku u Briselu na kome su članice obaveštene o dešavanjima vezanim za dijalog, Španija i još neke zemlje Višegradske grupe negodovale su što nisu uključene u proces dijaloga Beograda i Prištine, saznaje „Blic„. Oni su izneli primedbe da taj proces nije transparentan i da, zbog neuključenosti u proces, imaju utisak da se na postizanju sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine radi ubrzano i u tajnosti.

Prema saznanjima „Blica„, predstavnici tih država pokazali su otvoreno nezadovoljstvo na tom sastanku i zatražili da budu uključeni u poslednju fazu dijaloga Srbije i Kosova, koja bi, prema najavama, trebalo da rezultira potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma.

— Španija je postala jako nervozna, kao i još neke zemlje koje nisu priznale Kosovo. Otvoreno su rekli na sastanku da je sve što radi Brisel po pitanju konačne faze dijaloga Beograda i Prištine netransparentno, kao i da ih niko ne konsultuje. Oni su zatražili da budu obavešteni i uključeni u tu poslednju fazu pregovaračkog procesa – navodi izvor „Blica“ blizak pregovorima i dodaje da prigovore nisu imale države Kvinte, odnosno najmoćnije članice EU, koje čak insistiraju da se pregovori dve strane što pre završe potpisivanjem sporazuma.

Ranije je Radio Slobodna Evropa citirao izvor, koji je rekao da su izveštaji koje članice EU dobijaju od Federike Mogerini oko dijaloga Beograda i Prištine „površni i sa pozitivnom notom“, uz jedinu potvrdu da su obe strane posvećene postizanju sveobuhvatnog sporazuma.

Sagovornik „Blica“ odlično upućen u tok pregovora navodi da je utisak da se sve prebrzo dešava, kao i da do maja sledeće godine, kada se održavaju izbori u Evropskom parlamentu, Brisel mora da pokaže rezultat u pregovorima Beograda i Prištine.

To naročito važi za visoku predstavnicu EU za spoljne poslove Federiku Mogerini, koja bi, kaže naš sagovornik, mogla da završi mandat bez ikakvog rezultata, ukoliko srpski i kosovski zvaničnici ne postignu sporazum.

O UKLjUČIVANjU U PREGOVARAČKI PROCES NA SAMITU U JUNU
Jedan od predloga sa pomenutog sastanka je da se uključivanje članica EU u izradu konačnog sporazuma Beograda i Prištine uvrsti i u konačne zaključke na junskom samitu gde će šefovi država i vlada EU razgovarati o prilikama na Zapadnom Balkanu. Kako piše Radio Slobodna Evropa, radi se na tome da to bude jedna od tačak dnevnog reda.

Nadležni za Balkan iz zemalja članica se ovih dana redovno sastaju kako bi pripremili nacrt zaključaka koji će formalno biti usvojeni na samitu 28. i 29. juna.

Ako se u zaključke uvrsti i zahtev o uključivanju i zemalja članica u ovaj proces, onda će tim Federike Mogerini biti obavezan da ispoštuje zahteve zemalja Evropske unije koji bi ovim dokumentom dobili formalan karakter.

 

Autor N. Latković

 

Izvor Blic, 06. jun 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u