Arifi: Pregovora neće biti, izjave Beograda maligne

Mentori Prištine dopuštaju blokiranje formiranja ZSO, smatra ministar Nebojša Stefanović

Šef prištinskog pregovaračkog tima u tehničkom dijalogu sa Beogradom Avni Arifi tvrdi da su izjave srpskih zvaničnika uvek u suprotnosti sa duhom dijaloga.

On je to rekao reagujući na izjavu šefa vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića, koji je komentarišući Arifijevu izjavu da je Priština odbila da učestvuje u novoj rundi dijaloga krajem sedmice u Briselu, rekao da su takve izjave „opasne i neodgovorne“, baš kao i negiranje preuzetih obaveza i obmanjivanje javnosti o njihovoj sadržini.

„Srbija nastavlja da sprečava primenu energetskog sporazuma i sve relevantne zainteresovane strane, uključujući i zvanični Berlin u potpunosti su svesne toga. Ova međunarodna senzacija im se svakako nije dopala i pregovora neće biti, tako da maligne izjave o budućnosti Kosova nisu ništa novo za nas“, rekao je Arifi, preneo je portal Ljajmi.net.

Arifi, kako se navodi, kaže da su poruke Beograda uvek i u potpunosti protivne karakteru dijaloga.

Ljajmi prenosi da je Arifi rekao da Priština ostaje posvećena ispunjavanju međunarodnih obaveza. „Kosovo ostaje posvećeno ispunjavanju svih međunarodnih obaveza, ali istovremeno tražimo bez izuzetka ispunjavanje svih obaveza drugih. Vremenski period jednostranog sprovođenja sporazuma je istekao“, naveo je Arifi.

Arifi je, naime, sinoć izjavio da je Priština odbila da učestvuje na sastanku u Briselu krajem sedmice, koji je trebalo da bude posvećen osnivanju Zajednice srpskih opština.

„Sastanak je bio zakazan za 7. jun, ali mi smo ga odbili. Mi insistiramo na dijalogu i insistiramo da se govori o svim temama. Dok je delegacija Srbije rekla da je jedini razlog za učešće u razgovorima formiranje Asocijacije opština sa srpskom većinom. Mi smo tu za sve sporazume. Ili će se sprovesti svi sporazumi ili neće nijedan“, rekao je Arifi.

Arifi je rekao da je u zahtevu za dijalog poslato nekoliko tema o kojima bi trebalo nastaviti tehnički dijalog. I kosovski premijer Ramuš Haradinaj je u petak rekao da je dijalog sa Beogradom prekinut jer je, kako je ocenio, besmislen.

On je precizirao da Priština smatra da tema naredne runde treba da bude energetika, a da Beograd ne odustaje od zahteva da jedina tema sastanka treba da bude osnivanje Zajednice srpskih opština.

Đurić je reagujući na sinoćnu izjavu Arifija poručio da je odbijanje dijaloga od Prištine opasno i neodgovorno baš kao i negiranje preuzetih obaveza i obmanjivanje javnosti o njihovoj sadržini.

„Glavni pregovarač Prištine izgovara neverovatne reči na koje niko ne reaguje, a morali bi mnogi. On otvoreno i javno govori da Priština nema nikakvu nameru da sprovodi obaveze koje je preuzela i time dokazuje da vlasti u Prištini misle da im je apsolutno sve dozvoljeno“, rekao je Đurić ranije danas za Tanjug.

Predsednik Srbije do sada je više puta u svojim obraćanjima jasno ukazivao da sa Prištinom ne postoji nikakav sporazum o energetici.

 

Izvor Tanjug/B92, 06. jun 2018.

STEFANOVIĆ: BRINE ME ESKALACIJA NASILjA NA KiM
Ako je cilj Prištine da blokira pregovore u Briselu i da nikada ne dođe do formiranja ZSO, to treba da kažu njihovi mentori, kaže ministar Nebojša Stefanović.

Ti mentori ih, kako objašnjava ministar unutrašnjih poslova, najsnažnije podržavaju u njihovim naporima za tzv. nezavisno Kosovo.

Upitan o odluci kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da povuče platformu iz parlamenta, kao i o odluci da Priština ne učestvuje u dijalogu o ZSO u petak, Stefanović je rekao da smo i u prethodnom periodu imali priliku da vidimo da predstavnici prištinskih vlasti uglavnom ne deluju samostalno i da su za većinu operacija, akcija imali prećutnu ili direktnu saglasnost nekih velikih sila.

„Mi nastavljamo vrlo ozbiljno i odgovorno proces koji treba da dovede do formiranja ZSO, što je prvih šest tačaka Briselskog sporazuma. Čini se da svi zaboravljaju Briselski sporazum kao da se nije dogodio“, kaže Stefanović.

Očigledno je, dodaje, da Prištini ne odgovara Briselski sporazum jer on garantuje veća prava Srbima i određena i izvršna ovlašćenja ZSO. „Sada to ne žele da sprovedu. Potpišete nešto, to garantuje EU, a onda se pet godina svi prave kao da se to nije dogodilo. Postavlja se pitanje zašto ste nas uopšte zvali u Brisel“, naveo je Stefanović.

Kaže da ga kao ministra policije posebno zabrinjava eksalacija nasilja na KiM, sve češći nasrtaji na bezbednost Srba, mnogi incidenti u poslednjih nekoliko nedelja na koje su, ističe, reakcije bile kozmetičke.

Kada dođe do ozbiljnog ugrožavanja slobode i bezbednosti većeg broja ljudi ne možete onda reći u budućnosti će neko nešto da preduzme. Naglasio je da Albanci nemaju nameru da ozbiljno razgovaraju i očigledno pokazuju nedovoljnu ozbiljnost u ponašanju.

„Nadam se da ću imati prilike kao član vlade i da vidim šta su reakcije, iako možda je to naivno da očekujem, da će se EU oko toga oglastiti. Kad kamenuju Srbe imali ste rečenicu – pozivamo obe strane…, a sad ćemo da vidimo kada jedna strana kaže – ne pada nam na pamet više da učestvujemo u razgovoru, da li će to biti rečenica – pozivamo obe strane da sednu za sto. Ako to bude, to je krajnje licemerno“, ocenio je Stefanović.

 

Izvor Tanjug/B92, 06. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u